• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier la capătul puterilor: ”Dacă nu se dau despăgubirile de secetă, eu scot tractorul și îi dau foc!”

    Angelica Lefter -

    Fermierii au ajuns în pragul disperării! Un agricultor care a avut anul trecut culturile calamitate anunţă că dacă nu se vor plăti despăguburile de secetă, intenţionează să îşi dea foc tractorului în semn de protest, dar şi pentru că se lasă de agricultură şi nu îi mai este de niciun folos utilajul.

    Nicolae Avisalon a acumulat datorii imense cauzate de secetă și dacă nu va primi banii aferenți despăgubirilor pentru seceta din primăvara anului trecut, își va scoate pentru început unul dintre tractoare în stradă, va turna benzină peste el și îi va da foc.

    Nicolae Avisalon, fermier în vârstă de 37 de ani, din localitatea Miorița, județul Constanța, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că seceta de anul trecut i-a făcut pagube imense, nu mai are bani de motorină pentru a-și efectua lucrările agricole, iar în toamnă nu a cultivat nimic, doar a arat cele 170 de hectare de teren pe care le deține, în mare parte luate în arendă.

    Gestul său de a-și incendia utilajele reprezintă un semnal de alarmă tras pentru autoritățile de la Ministerul Agriculturii, care nu au alocat banii necesari despăgubirilor pentru seceta din primăvara anului 2020.

    ”Problema este foarte gravă la noi! Noi aici în zona Constanța nu am făcut nimic pe 120 de hectare și am foarte multe datorii, încă 2 miliarde de lei vechi, am de dat la Rod Bun și la o firmă 600 de milioane, bani pe inputuri. Banii de subvenții pe care i-am luat mi-am plătit arenda și o parte din inputuri, iar acum nici bani de motorină nu am. Intenționez să-mi incendiez tractorul săptămâna care vine dacă nu primesc banii pe despăgubirile de secetă din primăvară. Îl scot în drumul național, îi dau cu benzină și îi dau foc. Dacă nu se rezolvă scot pe rând utilajele și le incendiez! Este un semnal de alarmă, vreau să vadă autoritățille că am ajuns în pragul disperării!”, a declarat fermierul.

    Nicolae Avisalon consideră că cei mai afectați sunt fermierii mai mici, iar cei mari au altă susținere.

    ”Lucrez în jur de 170 de hectare. Noi, fermierii mici nu suntem susținuți. Nu am cultivat nimic pe ele, le am arate și voiam să pun în primăvară porumb și floarea-soarelui. Deci nu am avut bani! Nu am avut nici unde să mă mai împrumut. Are mama mea 100 de miei, mi-a promis că mă ajută, să vând mieii să pot cumpăra motorină să pot să termin lucrările, iar dacă anul va fi bun, să-i dau banii înapoi. Nici bani de pâine nu mai am! Terenul îl am în arendă, doar 20 de heectare sunt ale mele, a trebuit să plătesc arenda la oameni altfel îmi luau pământul și îl dădeau altora. Noi suntem mai mulți aici, poate ieșim în stradă, că nu se mai poate! Trebuie să ne revoltăm! Mi-am vândut un tractor să pot să trăiesc în iarna asta, mai am încă 2 acasă, dar le dau foc! Am 70 de hectare băgate la secetă, dacă ne-ar da banii ăia măcar să-mi pot lua motorină! Nu știu cum voi semăna, trebuie alte inputuri, altă sămânță acum, alte cheltuieli”, a menționat agricultorul constănțean.

    Pentru că nu vede niciun viitor în România, fermierul spune că își va lua familia și va părăsi țara, deși agricultura este meseria care i-a plăcut și a facut-o cu drag.

    ”Am luat input-uri pe datorie. Mă judec cu Rod Bun care m-a executat, ne judecăm, am cerut păsuire. Am trei copiii. Eu dacă nu rezolv situația asta îmi iau familia și plec! Mesajul către autorități este: Să ne dea banii pentru despăgubirile din primăvară pentru care am făcut procese verbale!”, a concluzionat fermierul constănțean Nicolae Avisalon pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată