• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnica răritului chimic, prezentată de echipa Syngenta în cadrul Forumului OptiTech™ pentru Pomicultură

    Adrian Radu -

    Forumul OptiTech™ pentru Pomicultură ediția 2021, organizat de Syngenta a fost transmis online și pe canalele de social media Syngenta. Gazdele evenimentului au fost Andreea Caimac, director de marketing culturi horticole România și Republica Moldova și Andrei Măruțescu, director relații publice și comunicare pentru Europa de Sud-Est, iar de la distanță, au fost alături Emil Nedelcu, director vânzări – divizia pentru protecția plantelor, Marieta Larion, reprezentant vânzări culturi horticole, Mihail Coman, director general ICDP Mărăcineni și Ronald Damme, consultant pomicultură, Syngenta Olanda.

    La deschiderea evenimentului, din studio, gazdele au prezentat conceptul evenimentului „Să fii pomicultor este o artă”, ca o recunoaștere a eforturilor speciale din ultima perioadă a tuturor celor care lucrează în pomicultură, și pentru că administrarea unui business în pomicultură (o livadă), în vremuri atât de dificile, este o provocare.

    „Arta de a fi pomicultor reprezintă astăzi o provocare: schimbările climatice, finanțarea, reglementările europene: noul Pact Verde European (Green Deal) și sustenabilitatea în agricultură, reglementarea substanțelor active și utilizarea produselor de protecție a plantelor. Avem nevoie de încredere, dialog, știință și inovație! Sunt multe și va trebui sa colaborăm și să lucrăm împreuna pentru a duce mai departe pomicultura… Arta de a fi pomicultor!”, a declarat Andrei Măruțescu.

    Emil Nedelcu a prezentat contextul în care se desfășoară Forumul OptiTech™ din acest an și a vorbit despre angajamentul Syngenta pentru pomicultura pe viitor.

    ”Am fost implicat în organizarea întâlnirilor OptiTech™ încă de la începuturi, din anul 2005 și mă bucur să vă cunosc personal, pe mulți dintre dumneavoastră, pomicultorii, și să fi fost martor la dezvoltarea businessurilor pe care le conduceți. Acest concept al forumurilor s-a dezvoltat în timp, iar Forumul OptiTech™ pentru Pomicultură reprezintă în ziua de astăzi un eveniment anual de referință, unde discutăm despre tehnologii noi și împărtășim experiența ultimului an în pomicultură”, a precizat Emil Nedelcu.

    Provocările pomiculturii românești

    Prezentarea rapănului, boală provocată de Venturia sp., una dintre cele mai păgubitoare boli care afectează livezile, a fost realizată dintr-o livadă din județul Vrancea de către Marieta Larion: „Bazat pe datele înregistrate în sistemele de suport pentru lucarea deciziilor, cum sunt stațiile meteo, determinăm strategia de combatere și momentul optim de aplicare: înainte de apariția bolii, se recomandă utilizarea produselor preventive de contact precum cupru. Syngenta recomandă produsul Coprantol™ Duo, omologat la doza de 2.5 kg/ha, iar după confirmarea infecției cu rapăn și a intensității acesteia, utilizarea produselor cu acțiune curativă: Chorus® 50 WG și Score 250EC®. Recomandăm aplicarea fiecăruia împreună cu un alt produs partener de contact, în doză intreagă din fiecare produs”.

    Noutățile cu privire la suprafețele de livezi nou inființate prin submasura 4.1a, au fost prezentate de către Mihail Coman, director general al ICDP Mărăcineni, alături de criteriile de accesare a fondurilor pentru pomicultură, în perioada următoare.

    „Ne așteptăm ca, în linie cu recomandările Comisiei Europene, pomicultorii să se confrunte cu eliminarea mai multor produse de pe piață. Până în anul 2025, 8 substanțe fungicide (echivalentul a 29%) vor disparea din portofoliul substanțelor disponibile astăzi la îndemâna pomicultorilor; 11 insecticide, echivalentul a 39% vor dispărea, iar 3 substanțe erbicide, reprezentând 11%, vor fi eliminate. Ne asteptăm ca aceste substanțe să fie eliminate până la momentul când livezile moderne vor fi în plină producție și sperăm ca, din timp, împreună cu companiile din industrie, să putem veni cu soluții pentru a susține dezvoltarea speciilor pomicole și o plajă suficientă de tehnologii de protecție la îndemâna pomicultorilor”, a spus Mihail Coman.

    Tehnica răritului chimic prezentată de echipa Syngenta

    La solicitarea pomicultorilor din România, în cadrul Forumului OptiTech™ a fost organizată o sesiune dedicată tehnicii răritului chimic, cu ocazia căreia, Ronald Damme a prezentat experiențele din Olanda cu privire la această tehnologie și a făcut recomandări pentru utilizarea Brevis®, pentru a ajunge la producții optime: „Beneficiul net al răritului chimic este o producție mai timpurie, cu cât efectuați mai repede răritul, cu atât mai mari ca dimensiuni vor fi merele dumneavoastră. Avem acum un nou instrument, mai “previzibil”, cu Brevis®, luând în calcul condițiile meteo, putem estima ce doză trebuie aplicată. Pentru cele mai bune rezultate tehnice, prima aplicare Brevis® trebuie să fie făcută la fructul central de 8-10 mm. Dacă e nevoie de a 2-a aplicare, trebuie făcută la o dimensiune a fructului de aproximativ 15-16 mm. Dacă așteptați prea mult, Brevis® nu va fi eficient! De aceea, trebuie să estimați de la început, împreuna cu specialiștii Syngenta, dacă este nevoie de tratament.”

    Ana Munteanu, un invitat special mai vechi al Forumurilor OptiTech™ pentru Pomicultură, artist plastic care activează în București, a pictat în deschiderea evenimentului un tablou în tehnica picturii în culori acrilice pe pânză, sursa inspirației venind din activitatea Forumului OptiTech™ Syngenta pentru Pomicultură.

    Syngenta a fost și rămâne un partener de încredere, mereu #aproapedefermieri care își propune să vină în întâmpinarea cerințelor și nevoilor tuturor agricultorilor din toată țara cu un portofoliu performant de semințe, produse pentru protecția culturilor, consiliere personalizată dar și cu soluții inovatoare care să ofere sprijin industriei agro-alimentare. Syngenta a lansat platforma de e-commerce „TOȚI PENTRU VIN” care vine să susțină angajamentele de sustenabilitate lansate la începutul lunii iulie 2020 de către Syngenta, prin formarea parteneriatelor și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare. Astfel de proiecte și parteneriate au un impact pozitiv asupra întregului sector agro-alimentar, aducând beneficii atât viticultorilor cât și consumatorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!