• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strategia Germaniei în noua PAC: Bani mai puțini la fermele mari, subvenții-bonus pentru tineri și micii fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Noua Politică Agricolă Comună, cu prioritățile sale agreate la nivel european, pune statele membre în fața provocării de a elebora planurile naționale strategice după care vor fi finanțate agriculturile naționale. Tot mai multe țări ajung la finalul creionării unei strategii care este lansată în dezbatere publică cu fermierii și toți cei vizați.

    Dacă în România încă ne raportăm la analize SWOT și analize a nevoilor, state precum Germania și Polonia și-au făcut publice deja strategiile pentru noua PAC și chiar un prim draft al PNS, în cazul polonezilor. Lucrurile sunt avansate și în Bulgaria unde se lucrează capitolele la nivel de sectoare de activitate în agricultură.

    În prima zi a lunii martie, Ministerul Federal al Agriculturii și-a prezentat planurile de reformă pentru punerea în aplicare a Politicii Agricole Comune (GAP) în Germania. Conform strategiei, fermele mari vor primi mai puține finanțări în viitor. Propunerile nu au fost încă votate și sunt în dezbatere cu asociațiile din sectorul agricol și de mediu.

    ”Este clar pentru toată lumea că trebuie să apară schimbări: am decis împreună la nivel european să promovăm fermele mai mici, tinerii fermieri și mai multe servicii de mediu”, a declarat ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner.

    Mai mulți bani pentru finanțarea proiectelor

    Conform planurilor Ministerului Federal, transferul de la plățile directe (primul pilon al PAC) la dezvoltarea rurală (al doilea pilon) urmează să fie majorat de la 6% cât este în prezent la 8% din 2023.

    Pentru fermierii germani, realocarea înseamnă o reducere de aproape 100 de milioane de euro pe an a plăților directe. Ca urmare a fondurilor suplimentare realocate, fondurile disponibile în cel de-al doilea pilon vor rămâne aproximativ la nivelul anului 2020.
    Pentru anul de tranziție 2022, acesta ar trebui să rămână la 6% redistribuire.

    Majorare la plata redistributivă

    10% din plățile directe vor fi utilizate în viitor pentru subvenții speciale pentru primele hectare ale fiecărei ferme. În prezent, în Germania, pentru primele 30 de hectare drepturile la plată sunt de circa 50 euro/hectar și pentru următoarele 16 hectare, subvenția este de 30 euro la hectar.

    Din 2023, primele 40 de hectare vor primi o subvenție de 62 euro/hectar, iar pentru următoarele 20 de hectare, plata va fi de 37 euro/hectar.

    Plata redistributivă va fi eliminată pentru exploatațiile care depășesc suprafața de 300 de hectare.

    Totalul plăților redistribuite pentru promovarea întreprinderilor mici și mijlocii va crește cu 122 milioane până la 452 milioane euro anual.

    Fără plafonare, dar tăieri din subvenții la fermele ce depășesc nivelul de 60.000 de euro

    Ministerul Federal al Agriculturii încă nu dorește să introducă un plafon pentru plățile directe în PAC. Dar reducerea va veni de la un anumit nivel, așa-numita „regresivitate”.

    Dacă prima de bază a unei ferme depășește 60.000 euro, sumele peste 60.000 euro până la 100.000 euro inclusiv vor trebui reduse cu 5%. Sumele care depășesc 100.000 euro ar trebui chiar să fie reduse cu 10%, arată oficialii germani.

    Companiile afiliate într-un grup ar trebui privite ca o singură companie pentru bonusul de redistribuire și pentru dregresivitate. Costurile salariale nu vor fi incluse în calcule, deoarece luarea în considerare a acestora ar consuma prea mult timp.

    Banii economisiți de la această plată regresivă vor ajunge în al doilea pilon al PAC, astfel încât să nu fie pierduți.

    Noi reglementări ecologice

    Ministerul Federal al Agriculturii dorește să promoveze diferite măsuri pentru protecția climei, conservarea biodiversității, conservarea resurselor naturale și îmbunătățirea bunăstării animalelor cu aproximativ 900 de milioane de euro pe an. 20% din limita superioară germană pentru plățile directe va fi rezervată așa-numitelor reglementări ecologice. În starea actuală, următoarele măsuri ar putea beneficia:
    • Extinderea pajiștilor permanente ;
    • Prime pentru pășunat pentru vacile de lapte, ovine și caprine;
    • Întreținerea sistemelor agroforestiere pe pajiști permanente sau teren arabil;
    • Cultivarea diverselor culturi arabile și leguminoase;
    • Utilizarea a mai mult de 3% din suprafața de operare prevăzută în condiționalitate pentru zonele neproductive și elementele peisagistice;
    • Îmbunătățirea acestor zone, de exemplu cu benzi de flori.

    3% suprafață neproductivă

    Toate fermele ar trebui să își rezerve cel puțin 3% din terenul arabil pentru suprafețe neproductive și elemente de peisaj.

    Dispare schema pentru micii fermieri

    Pentru a simplifica lucrurile, drepturile la plată nu vor mai fi utilizate din 2023. Calculul plăților directe se bazează pe suprafața eligibilă înregistrată. Nici reglementarea proprietarului afacerii „reale” și „active” nu ar mai trebui folosită în viitor, se arată în Germania. De asemenea, nu ar trebui să mai existe o reglementare forfetară pentru micii producători – motivul este că micii producători din noua PAC sunt supuși condiționalității și, prin urmare, nu mai beneficiază de o primă forfetară specială. Ar trebui să existe controale mai ușoare pentru întreprinderile mici, dar detaliile nu sunt încă disponibile.

    Tinerii fermieri: bonus pentru primele 120 de hectare

    Tinerii fermieri ar trebui să poată solicita o subvenționare crescută începând cu 2023. Până la 120 ha – nu maximum 90 ha ca în prezent – ar trebui plătiți aproximativ 70 euro/ha. 2% din plățile directe germane sau aproximativ 98 de milioane de euro sunt rezervate pentru acest lucru.

    Acesta a fost de facto singurul punct pe care a existat un acord cu guvernul federal la Conferința Miniștrilor Agriculturii din statele federale din februarie.

    Care este următorul pas în implementarea PAC în Germania

    Planul național de strategie pentru PAC este baza pentru implementarea în Germania. Acesta trebuie aprobat de Comisia UE până la sfârșitul anului 2022. Pentru ca acest lucru să se întâmple, acesta trebuie trimis la Bruxelles până la sfârșitul anului 2021.

    Proiectele de legi corespunzătoare, care conțin pietrele de temelie ale implementării planului strategic, ar trebui, prin urmare, dacă este posibil, să fie adoptate de Bundestag înainte de vacanța de vară. Timpul rămas este prea scurt pentru o procedură parlamentară obișnuită, deci trebuie implementată o procedură accelerată cu termene mai scurte în ședințe.

    În primul rând, însă, cele trei proiecte de lege trebuie să fie adoptate de cabinetul federal, care este scopul cât mai curând posibil.

    Citiți mai multe pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție minimă de 117 euro/ha! Polonia a publicat deja cel al doilea draft la Planului Național Strategic Fermele de familie au viitor la Gilău. Tinerii, interesați de sprijinul prin Politica Agricolă Comună Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale. Anunțul făcut de eurodeputatul Daniel Buda

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile