• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Condamnat la închisoare după ce a mințit că este fermier ca să încaseze fonduri europene!

  Roxana Dobre -

  Un ”fals” fermier, care nu deținea documente și nici nu a putut dovedi că a efectuat munca într-o fermă, a fost condamnat la închisoare după ce a reușit să obțină bani europeni în mod fraudulos. Inculpatul, care este din județul Tulcea, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare dar Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de trei ani. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.

  Anton Stan, din Tulcea, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, a fost condamnat. Acesta este acuzat că în perioada 2012 – 2013 a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, județul Tulcea”.

  ”O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole. Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului”, se arată în rechizitoriul procurorilor citat de www. ziuaconstanta.ro.

  În consecință, magistrații au admis acţiunea civilă a părţii civile Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și au decis obligarea inculpatului Anton Stan la plata sumei de 106.668 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii, către partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cu titlul de despăgubiri civile.

  Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru 22 aprilie 2021.

  Ulterior, în luna noiembrie 2019, în același context, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv – 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

  Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Tulcea.


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR pune frână creșterilor de preț la utilajele agricole cumpărate pe fonduri europene Fonduri europene pentru micii fermieri – 50.000 euro/proiect. Condiții AFIR AFIR a lansat oficial aplicația gratuită pentru accesarea fondurilor europene în agricultură

  Ultimele știri

  Guvernul a majorat la 50% sporurile pentru primarii care gestionează proiecte cu fonduri europene Ferma din România unde vacile produc nu doar lapte, ci și curent electric, căldură și compost Prognoza meteo. Ce temperaturi vom avea în februarie