• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înregistrări explozive: Dorel Secară, consilierul ministrului Oros, este un pericol public pentru MADR și pentru siguranța națională!

    Vlad Macovei -

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a intrat în posesia înregistrărilor audio ale Adunării Generale a Federației Crescătorilor de Bovine (FBCR) din 26 februarie, ședință care s-a finalizat cu demisia lui Claudiu Frânc din funcția de președinte FCBR. Evenimentul s-a desfășurat la Șăulia, județul Mureș, și s-a axat pe poziția FCBR și a lui Claudiu Frânc față de plafonul de 250 de capete pentru SCZ la vaci de lapte.

    Ridicarea acestui plafon și apoi revenirea la plafon, în doar câteva zile, prin două decizii contradictorii, ambele aparținând ministrului Adrian Oros, au declanșat un scandal national între crescătorii de bovine, împărțindu-i în două tabere.

    Primul episod, dintr-o serie în care vom publica stenogramele Adunării Generale cu pricina, arată modul în care Dorel Secară, consilierul ministrului Agriculturii, recunoaște cu nonșalanță că încearcă să fie și jucător și arbitru. Secară a condus, în fapt, ședința FCBR, a vorbit 75% din timp, și a dat ordine tuturor, a împărțit lumea în răi și buni și a pus MADR într-o situație jenantă, de vulnerabilitate maximă.

    Precizăm că, în acest articol, nu vorbim despre cine are dreptate, cei care susțin plafonul sau cei care vor ridicarea acestuia, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a relatat, cu obiectivitate, despre poziția ambelor tabere și despre deciziile luate, cel mai important. Noi aici punem în discuție afirmația, negru pe alb, a unui consilier de ministru care recunoaște că se află în spatele unei acțiuni, a unor reprezentanți, din mediul asociativ care au amenințat cu judecata chiar ministerul reprezentat de acest consilier.

    Mai mult, Dorel Secară recunoaște că el a fost creierul întregii operațiuni, oferind sfaturi într-o situație în care statul român s-a cam făcut de râs. Într-un minister din Guvernul acestei țări, a pune lupul paznic la oi este un caz de siguranță națională și lucrurile ar trebuie tranșate rapid și clar. Repet, aici nu discutăm despre justețea memoriului care a întors decizia lui Oros, ci despre faptul că Secară nu avea ce să caute în spatele acestui demers decât dacă își dădea demisia din funcția de consilier a Ministrului Agriculturii, pentru conflict de interese.

    Menționăm că în cursul dimineții zilei de ieri, 4 martie, am prezentat Biroului de Presă a MADR stenograma pe care o prezentăm astăzi și am cerut răspunsuri la următoarele întrebări:

    -Domnul ministru Adrian Oros are de făcut vreun comentariu pe conținutul discursului consilierului dumnealui?

    -Domnul consilier Dorel Secară are de făcut vreun comentariu pe conținutul discursului dumnealui?

    -Considerați că este legal sau moral ca un consilier al ministrului să se implice în construcția unui memoriu care amenință cu darea în judecată chiar ministerul condus de ministrul pe care îl consiliază?

    Până la această oră, nu am primit niciun răspuns din partea Ministerului Agriculturii. De îndată ce îl vom primi, acesta va fi publicat integral.

    În cele ce urmează vă prezentăm fragmente dintr-o primă parte a declarațiilor lui Dorel Secară la Adunarea Generală a FCBR. În zilele următoare vom reveni cu un nou episod în care vom arată modul discutabil în care președintele Federației Pro Agro, Ionel Arion, încearcă să gestioneze un conflict între două organizații care fac parte din structura pe care o conduce. De asemenea, în aceeași înregistrare, veți auzi modul jignitor în care se adresează același Dorel Secară lui Ionel Arion, complet aiurea de cum ar trebui să se adreseze un consilier de ministru unui reprezentant al mediului asociativ.

    În episodul trei al campaniei noastre, vom vorbi despre modul revoltător în care consilierul Ministrului Agriculturii înțelege să reprezinte interesele MADR, veți avea ocazia să ascultați restul discursului pe care Dorel Secară l-a rostit la întâlnirea cu pricina, precum și recunoașterea explicită că el este în spatele forțării demisiei lui Claudiu Frânc și a numirii lui Iacob Boca ca președinte interimar FCBR.

    DOREL SECARĂ:

    Și atunci am intervenit eu. Nu era neapărat treaba mea, că eu liniștit puteam și pot să stau în umbra ministrului ca consilier să nu am nici o treaba, dar n-am putut suporta, sincer.

    ………

    Bun, ce s-a întâmplat? Pe baza acelei liste pe care ați văzut-o pe la televizor, pe Agrointeligența, prin tot ce înseamnă mafie de Alianță Agricolă, ei spun așa: 99% am semnat această hârtie. Deși, am purtat de o jumătate de an discuții, chiar în calitatea de consilier, vă imaginați că vorbesc singur cu ministrul, sub diferite forme, că de aia sunt consilierul ministrului, în fișa mea de post trebuie să dau sfaturi, să îl consiliez în anumite probleme. I-am explicat că marea majoritate a fermierilor din România, respectiv cei 160.000 de fermieri care reprezintă între 3 și 250 de capete, nu susțin ridicarea plafonului. Nu susține nici legislația europeană treaba asta. În urma presiunilor care s-au făcut cu această hârtie, asta a fost forța cu care s-a dus asupra  ministrului cei din Holstein RO și mă rog, mai mulți, împreună cu cineva de prin Parlament, n-are importanță, nu vreau să spun acum tot eu, încerc acum să fiu cât se poate de ferit de anumite discuții ulterioare, s-a apelat și deasupra ministrului.

    ………..

    Deci eu ca om acest lucru nu-l pot accepta. Dacă membri pe care dumneavoastră îi reprezentați sunt de acord cu treaba asta, înseamnă că eu nu știu nimic și sunt rupt de realitate. Bun, deci asta e. Când am văzut pericolul în care ne găsim un grup de lideri de asociații, printre care și FCBR reprezentat în urma discuțiilor cu Boca, semnatar al acelui memoriu înaintat ministrului, poate l-ați văzut prin presă. Acel memoriu făcut de casa de avocatură, cu care Asociația Mureș are contract. Cu firma aceasta de avocatură, după părerea mea a fost cel mai bun și complex material pe care FCBR l-a elaborat vreodată. Inițial, înainte de acest memoriu am făcut o notificare, către minister, a doua zi după ce cele întâmplate, în care am spus că de fapt FCBR nu este de acord și într-adevăr, acolo s-a scris că Frânc a semnat în nume propriu fără a avea acordul membrilor.

    ………..

    S-a făcut acel memoriu foarte bine documentat. Juriștii pe partea lor, pe partea tehnică oamenii din Federație, sigur că s-a ținut legătura și cu mine, tocmai asta este rolul meu: să țin legătură cu asociațiile, să văd cum se pot rezolva problemele.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului