Basarabeanul care şi-a făcut livadă de nuci pe banii câştigaţi în ”Țara ciocolatei”
agrointeligenta.ro -Victor Jomir (43 de ani) a vrut să devină pictor în Republica Moldova, soarta l-a dus însă în Elveţia, unde munceşte în sere de roşii de mai bine un deceniu. Acolo i-a venit ideea de a planta acasă, la Vişniovca, raionul Cantemir, o livadă de nuci.
După 15 ani petrecuţi peste hotare, Victor Jomir discută despre muzică franceză, punctualitatea elveţienilor şi hărnicia europenilor. A reuşit să se înscrie în ritmul occidental încă din anii 1990, când l-a luat prin surprindere restructurarea lui Mihail Gorbaciov. Venit la Chişinău din raionul Cantemir, pentru a deveni pictor, a fost în scurt timp înrolat în armata sovietică.
„Întors din serviciu militar, nu m-am putut angaja drept pictor, deşi cred că am talent. Atunci am decis să plec temporar în Italia. Un an şi jumătate am stat la Napoli, lucrând în agricultură, iar apoi începusem să îngrijesc un câmp de fotbal“, îşi aminteşte bărbatul.
S-a întors în Moldova, unde s-a şi căsătorit, iar peste un an, după mai multe încercări nereuşite de a-şi găsi un job pe placul lui, Victor Jomir a decis să emigreze din nou, de data aceasta împreună cu soţia. A ales cantonul francez al Elveţiei, fiind ajutat de prieteni.
„Ajuns la Geneva am rămas şocat. Impresionantă era atât ţara, cât şi relaţiile între oamenii. Elveţienii sunt foarte culţi şi respectă oamenii care lucrează, indiferent dacă aceştia sunt sau nu imigranţi, dacă lucrează la bancă sau la măturat strada“, afirmă bărbatul.
Prima sa bătaie de cap a fost limba franceză, pe care a învăţat-o de la televizor sau ascultând dialoguri pe stradă. În primele luni muncea ilegal reparând apartamente, dar a decis să achite impozite statului. „Nu era obligatoriu, dar însemna că respecţi ţara care te-a primit“, spune Victor.
Lucrează la sere de roșii
În scurt timp a ajuns la jobul pe care-l are de prin 2000 – o firmă specializată în creşterea roşiilor în sere, după modelul olandez, pe bază chimică.
„În mod normal, roşiile absorb din sol natriul, potasiul, calciul şi alte elemente, iar în modelul olandez acestea se pompează în mod artificial. Totul este automatizat, în afară de strângerea recoltei. La început, mă ocupam tocmai de asta. Aveam o normă de câteva kilograme pe oră, iar procesul era documentat computerizat. Recoltarea se începea în martie şi se termina în decembrie“, îşi aminteşte moldoveanul.
Obişnuit cu munca, Victor a reuşit să avanseze în slujbă, devenind parte a echipei de ambalare. „Minusul mare al elveţienilor este egoismul. Devii ca un robot şi faci lucruri mecanice, prea puţin timp revine familiei, iar toţi prietenii sunt prea ocupaţi pentru întâlniri de suflet. În Elveţia, tot ce ştiu eu să fac e să lucrez. Pornind de la asta, mi-am dat seama că îmi place foarte mult pământul şi vreau să fac ceva legat de el în Moldova“, mărturiseşte basarabeanul.
Ascultând sfaturi prietenilor, Victor Jomir a optat pentru o livadă de nuci. „Un amic de-al meu elveţian care vizitase Moldova, mi-a spus că cel mai bine ar fi să învestesc în nuci. Deşi creşte foarte greu, iar prima recoltă bună se strânge după 8-10 ani, nuca poate fi folosită în întregime. Nuca verde o pot vinde pentru medicamente şi dulceaţă, cea coaptă merge pentru consum, iar membrana amară din interior e folosită la băuturi alcoolice. Şi dacă m-aş sătura vreodată de livadă, aş putea s-o tai şi să vând lemnul de nuc pentru mobilă“, punctează omul de afaceri.
Acum trei ani, livada sa a început să prindă contur în satul lui natal, Vişniovca, raionul Cantemir. Pământul îl avea deja, în jur de patru hectare şi jumătate, a plantat doar 450 de puieţi. Pentru afacerea sa, Victor Jomir a investit 10.000 de euro, iar prin proiectul PARE 1+1, statul moldovean i-a întors 4.000 de euro. Deocamdată, copacii au mai puţin de un metru, dar Victor Jomir priveşte cu optimism investiţia sa.
„Anul acesta am strâns primele 10 nuci, la anul sper să am deja 200, iar peste vreo trei ani poate voi aduna câte vreun kilogram de la fiecare copac“, râde omul de afaceri, care are pază prin satelit pentru livadă. Deşi nu a mai reuşit să-şi exteriorizeze pasiunea pentru pictură, Victor Jomir speră că va reveni la vopsele odată cu reîntoarcerea acasă, unde îl aşteaptă soţia şi fiica Elodia.
200 de vinuri de colecţie
La Vişniovca, Victor Jomir are şi o colecţie de vinuri europene. Fermierul se mândreşte cu un beci din piatră rotundă, de model german, în care sunt constant 15 grade Celsius şi unde-şi ţine cele 200 de sticle de vin, cel mai vechi fiind un Porto din 1986.
Sursa: adevarul.md