Despăgubiri duble pentru crescătorii de animale afectați de atacurile de urși sau de lupi!
Roxana Dobre -Instituțiile care acordă despăgubiri pentru daunele provocate de animalele sălbatice, asaltate de cereri din partea fermierilor și crescătorilor de animale. Atacurile tot mai dese din ultima perioadă, care au fost semnalate la fermele de animale dar și în culturile agricole, i-au determinat pe producători să ceară bani pentru pierderile suferite.
Creșterea evidentă a atacurilor animalelor sălbatice asupra celor domestice, mai ales în comune din zona de munte se vede clar și într-o situație a Agenției de Protecție a Mediului Suceava, care se ocupă de adunarea dosarelor de pagube produse crescătorilor de animale, dosare care ajung apoi la Ministerul Mediului, care acordă despăgubirile stabilite de comisiile de specialitate.
Conform datelor pe care instituția le-a pus la dispoziția publicației Monitorul de Suceava. directorul executiv al APM Suceava, Maria Mădălina Nistor, în 2021, până acum, au fost înregistrate 71 de dosare, cu următoarele pagube: 159 animale (bovine, ovine, caprine, suine), 30 păsări, 5 stupi. Cele mai multe pagube au fost provocate de urși sau haite de lupi.
Cuantumul despăgubirilor pentru crescătorii de animale pentru anul în curs este de aproape 210.000 lei.
Cuantum total dublu în acest an, comparativ cu 2020
Prin comparație, anul trecut au fost 43 de dosare, privind 55 de animale și zece familii de albine, cu o valoarea a despăgubirilor de puțin peste 100.000 de lei. Asta și în condițiile în care anul 2021 nu s-a încheiat. De altfel, în această statistică nu apar cele 60-65 de oi mâncate, sfâșiate sau dispărute vinerea trecută la Cârlibaba. După cum am arătat într-un material din Monitorul de Suceava, preluat și de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, o haită formată din nouă lupi a dat un atac extrem de virulent asupra unei turme mari de oi. Atacul a fost pe timp de zi, iar lupii au ”spart” turma în două, oile care au intrat în pădure fiind victime sigure.
CITIȚI ȘI: Imagini de coșmar la o stână: Lupii au ucis în plină zi 65 de mioare aflate pe pășune!
În ultimele luni, urșii au devenit o problemă stringentă în zone precum Pojorâta, Vatra Dornei, Broșteni și nu numai. Urșii au coborât zilnic în zonele locuite și au înșfăcat porci, oi sau bovine inclusiv din grajduri, adică din anexele oamenilor, în care evident au băgat frica. Cele mai multe animale au fost luate de urs de pe pășuni. Crescătorii de vaci spun că problema pierderilor provocate de urși a devenit acută (iar cifrele de mai sus confirmă asta) și cer ca autoritățile să ia măsuri.
Statul Român nu ia în calcul deocamdată o reducere a efectivelor de urși sau lupi, până la nivelul de acum ceva ani, când astfel de atacuri erau o raritate.
Despăgubirile ajung destul de târziu la păgubiți
Aceste despăgubiri oferite de Ministerul Mediului, în urma evaluărilor făcute de reprezentanți ai mai multor instituții, sunt bineînțeles un sprijin foarte important, însă datele pe care am reușit să le adună arată că banii ajung destul de târziu la păgubiți. Persoane în cauză au primit despăgubirile în termene de 90-120 de zile de la aprobarea dosarului. De exemplu, cine a depus dosarul în mai a primit banii la începutul lunii septembrie.
Fermierii spun că mai ales după o pierdere mare, de câteva bovine de exemplu, mica afacere este serios pusă în pericol, astfel că banii în contul despăgubirilor ar trebui să vină în 30, cel mult 60 de zile.