• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Atenție, fermieri! Se falsifică produsele de protecția plantelor! Vezi cum le recunoști pe cele ORIGINALE

    agrointeligenta.ro -

    Un fenomen nociv pentru agricultură este semnalat de autorități: comercializarea produselor de protecția plantelor (PPP) contrafăcute.

    În loc să conțină substanțele active testate și recunoscute pentru eficiența lor, ambalaje identice cu cele ale marilor producători internaționali sunt umplute cu apă, talc, substante interzise și diluate.

    Pe lângă banii aruncați pe fereastră, fermierii sunt avertizați că falsele PPP-uri pot pune în pericol culturile agricole.

    ”În ultimii ani, piața de PPP-uri a fost invadată cu produse contrafăcute”, a declarat pentru sănătateaplantelor.ro Daniel Ghiulțu, comisar-șef Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

    inspector daniel ghiultu”Ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de contrafacere, falsificatorii păcălind fermierii cu soluții ambalate în recipiente de plastic sub pretextul că sunt PPP-uri, pe care le comercializau ca produse de marcă”, a mai spus comisarul-șef.

    Etichetele, realizate la un centru de copiere din Capitală

    Cele mai contrafăcute PPP-uri sunt cele de marcă, cu cerere mare pe piață, iar inventivitatea infractorilor îi uimește chiar și pe polițiști. ”Un caz pe care vreau să-l relatez este cel legat de contrafacerea produselor Mistral și Cruiser, producătorul și titularul mărcii fiind compania Syngenta. (…) Autorul a falsificat și alte PPP-uri și s-a folosit de un centru de copiere și printare din București. Aici a comandat etichete autocolante cu denumirea și reprezentarea grafică identică cu cea a mărcii falsificate”, a relatat Daniel Ghiulțu.

    Din păcate, anchetele autorităților sunt îngreunate de faptul că fermierii păgubiți de sume de ordinul zecilor de mii de lei refuză frecvent să coopereze și să depună plângere. Uneori, aceștia sunt chiar agricultori cunoscuți, potrivit comisarului-șef.

    Cum recunoașteți PPP-urile originale

    1.Sunt comercializate de o companie serioasă, cu sediu stabil și de un agent de vânzări de poate fi ușor verificat la firmă. PPP-urile contrafăcute sunt frecvent vândute de către persoane suspecte –  care nu vă lasă un contact, în târguri obscure, în condiții necorespunzătoare (uneori direct de la un domiciliu).

    2.Prețurile, chiar și cele care beneficiază de oferte promoționale, sunt proporționale cu valoarea produsului. Când prețul este ridicol de mic, este mai mult ca sigur că aveți de-a face cu falsuri.

    3.Sunt comercializate în ambalaje de calitate. Cei mai mulți producători importanți nu fac rabat atunci când e vorba de protejarea calităților PPP-urilor.

    4.Sunt comercializate dozaje ce pot fi ușor verificate ca fiind aprobate de brandul consacrat. Dacă cineva vă vinde un fitosanitar în recipiente de 20 de litri, dar compania producătoare prezintă pe site că nu vinde la astfel de bidoane, este bine să spuneți pas super-ofertei.

    5.Dacă ați folosit deja un produs, atunci când îl cumpărați din nou, evaluați atent proprietățile fizice ale conținutului din ambalaj. De foarte multe ori, infractorilor le ”scapă” mici neconcordanțe cu produsul original, defecte ce nu scapă ochiului ager de fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA