• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat un nou ajutor pentru fermieri! Sprijinul – până la 100.000 euro/exploatație!

    Roxana Dobre -

    Guvernul României a aprobat un nou ajutor pentru fermieri, sprijinul prin Agro IMM Invest putând să ajungă până la 100.000 euro/exploatație. Executivul aprobat în ședința care a avut loc miercuri, 10 martie, un subprogram de sprijin pentru fermieri în cadrul programului IMM Invest – Agro IMM Invest, cu un plafon de un miliard de lei. Acesta la funcționa pe modelul IMM Invest, prin acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicita finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

    ”Astăzi s-a aprobat Programul IMM-Invest, prelungirea pentru 2021, care include și programul Agro Invest destinat fermierilor. Anul trecut când am implemnetat IMM Invest au fost mai multe probmele și am văzut nevoia de a crea un program special pentru fermieri, cu un plafon de un miliard de lei. Înțeleg că suma este deja solicitată și dacă va fi un succes cum a fost și IMM-Invest vom avea grijă să suplimentăm suma”, a anunța premierul României la finalul ședinței de Guvern.

    Proiectul aprobat de Guvern poate fi consultat aici: Proiect-AGRO-IMM-INVEST-2021

    Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie – IMM Invest România, precum şi pentru modificarea şi completarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG 42/2020 a fost introdus pe ordinea de zi a Executivului și a primit aprobare.

    ”Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicita finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții. Grantul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar include și o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar”, se arată în textul documentului.

    Daniel Constantin: ”Agro Invest se dovedește a fi și un program de salvare”

    Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii și membru în Comisia de Agricultură în Camera Deputaților este de părere că Agro Invest s-a dorit a fi un program complementar altor măsuri, un program care să creeze plus valoare prin investiții, dar se dovedește a fi și un program de salvare.  ”Am dorit să venim cu un program care sa elimine povara garanțiilor, știut fiind faptul că e dificil să garantezi un credit cu terenul agricol, iar alte garanții lipsesc de multe ori. De asemenea, am dorit sa ușurăm rambursarea, venind cu posibilitatea de a plăti rate doar de două ori pe an. Eventual după recoltare sau după vânzarea producției. Mă bucură faptul că am reușit să venim în sprijinul fermierilor și cu un grant – ajutor de stat – de 10% și cu o perioada de grație mai mare”, a declarat Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii și membru în Comisia de Agricultură în Camera Deputaților, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta mai spune că inițial Guvernul a dorit să faciliteze procesul investițional pentru agricultori, adică achiziția de teren, de utilaje sau construcții. ”În acest moment se dovedește că este o plasă de siguranță, o salvare a fermierilor după un an secetos și mai ales da posibilitatea a avea o campanie agricolă mai ușoară! Sper ca fondurile de garantare și băncile să operaționalizeze rapid procesul de acordare a garanțiilor și creditelor! Îi mulțumesc ministrului de finanțe de la acea vreme, Florin Cîțu că a înțeles imediat necesitatea acestui program și a promovat Ordonanța de urgență”, a mai punctat fostul ministru.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii