• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ai fermă de vaci? Uite zece sfaturi utile pentru a proteja sănătatea animalelor tale

  agrointeligenta.ro -

  Crescătorii de animale știu că de sănătatea animalelor din fermă depinde profitul afacerii. De aceea, medicii de la Veterinarul.ro propun zece idei – acțiuni veterinare, cu care afecțiunile efectivelor de vaci pot fi prevenite.

  1.Verificați bovinele de mai multe ori pe săptămână cu referire la problemele de sănătate. Descoperirea timpurie a unei boli crește șansele ca tratamentul să dea rezultate și vindecarea să fie rapidă.

  2.Dezvoltați o relație apropiată cu medicul dumneavoastră veterinar. Specialistul va fi mai amabil în a face o vizită nocturnă la fermă (atunci când este solicitat la o fătare, spre exemplu), decât dacă apelați la serviciile sale doar pentru a vă procura anumite produse sau pentru acțiunile sanitare obligatorii. Relația consolidată vă reduce cu mult costurile pe termen lung cu tratamentele veterinare.

  3.Solicitați sprijinul medicului veterinar pentru a vă ajuta cu animalele bolnave. A devenit o practică sau o comoditate autotratarea animalelor pentru a economisi 200 – 300 lei. Dar cand ajungeți și sunteți nevoiți sa reformați o vaca de 1.000- 1.500 de euro pentru un tratament greșit sau se pierde un vițel din cauză că se ignoră anumite tratamente, pierderea este a fermei.

  4.Luați măsurile de care dispuneți pentru a preveni expunerea la boli a animalelor din fermă. Acest lucru poate include supravegherea introducerii unor noi animale în turmă, pășunarea și interacțiunea cu alte ferme.

  5.Administrați antiparazitarele cu un plan. Nu orice deparazitare este bună din punct de vedere economic sau medical. De exemplu, deparazitare în mijlocul verii a vițeilor născuți în primăvară și efectuarea celei de-a doua deparazitări, au arătat randamente de 10 – 30 $ pe dolarul cheltuit pe un antihelmintic (conform Asociației Americane a Crescătorilor de Bovine). Administrarea de antihelmitice în perioada de lactație și descoperirea de reziduuri în laptele livrat către consumatori poate aduce un mare lacăt pe poarta fermei dumneavoastră.

  6.Acordați o atenție sporită fătărilor. Un control și o atentă monitorizare pot evita complicații ulterioare, care înseamnă costuri suplimentare. Încercați să participați la seminarii dedicate asistenței la fătare.

  7.Oferiți o atenție specială vițeilor nou-născuți. Statisticile din România arată că mortalitatea acestora este de peste 5%, printre cauze numărându-se frigul din grajd, colostrul inadecvant, prea puțin lapte, curenții de aer sau pneumonia.

  vaccinare la vite8.Realizați un plan serios de vaccinare. Un plan de vaccinare prost ales nu constituie nici un beneficiu și chiar face lucrurile mai rele dacă vaccinurile se adaugă ca stres imunologic la bovine deja bolnave.

  9.Stabiliți un plan de comercializare a vițeilor. Stabilirea unui program multianual de creștere și înlocuire a vacilor producătoare poate să vă scutească de efortul creșterii vițeilor în perioada cea mai sensibilă și problematica a vieții lor. Dacă sunteti un producător de lapte puteți să renunțați din timp la viței, să obtineți un profit bun și să vă  concentrați asupra producției și calitatea vieții vacilor producătoare.

  10.Urmați recomandările medicului veterinar de utilizare a antibioticelor. Nu numai că sunt foarte multe tipuri de antibiotice, dar efectele utilizării acestora dupa principiul „cam asta cred că e bun pentru ce are” poate fi un dezastru pentru evoluția bolii. De asemenea, utilizarea lor este un motiv serios de îngrijorare pentru consumatorii produselor și se așteaptă ca fermierii să urmeze protocoalele corecte de utilizare a antibioticelor și retragere a produselor obținute atâta timp cât există pericolul ca antibioticul să se regăsească în alimente.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive De vorbă cu fermierii, episodul 5: ”Oamenii să stea liniștiți în case, noi o să lucrăm pentru ei” ADAMA România prezintă ADAMA Farming Business Academy: Training-uri online pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Fonduri europene 2021. MADR: Sesiune de proiecte cu o alocare de 10 milioane de euro Preț miei de Paște 2021. Cât va costa în acest an kilogramul de carne de miel APIA – subvenție trimestrială: 1 februarie – termen limită pentru depunerea cererilor!