• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Despăgubiri de 2 milioane de euro pentru uciderea a 2.000 de mistreți de pe un fond de vânătoare!

  Angelica Lefter -

  Despăgubiri de două milioane de euro pentru porcii mistreți de pe un fond de vânătoare afectat de pestă porcină africană. Deținătorul fondului de vânătoare a câștigat în primă instanță un proces intentat Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Gorj, instituție care a refuzat plata despăgubirilor. La acest moment, legislația națională prevede despăgubirea pentru toți porcii care mor din cauza PPA și care sunt înregistrați.

  Senatorul PNL Ion Iordache a câştigat un proces cu Direcţia Sanitară Veterinară Gorj, în urma căruia ar putea primi despăgubiri de aproximativ două milioane de euro din partea statului. Acesta deţine cel mai mare complex de vânătoare din Oltenia, iar din cauza pestei porcine au fost ucişi aproximativ 2.000 de mistreţi, potrivit adevărul.ro.

  Senatorul dorește să încaseze despăgubiri în rând cu fermierii afectați de pesta porcină africană

  Senatorul Iordache deţine un complex de vânătoare care se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 560 de hectare, unde se mai găsesc cerbi, căpriori și mufloni. Pretențiile sale la despăgubiri au fost fondate pe ideea că la fel cum primesc şi fermierii sau proprietarii de animale din gospodării, așa și pierderile sale merită despăgubite.

  Conducerea Direcției Sanitare Veterinare a susţinut că senatorul nu poate beneficia de banii statului, dar nu a completat documentaţia necesară. Ca urmare, firma lui Ion Iordache a acţionat în judecată instituţia, care a motivat lipsa unui cadru legal pentru întocmirea documentaţiei.

  În primă fază, tribunalul Gorj i-a dat însă câştig de cauză senatorului. ”Obligă pârâţii Comisia de evaluare a sumelor pentru pierderea suferită de SC Greenadel Prod SRL (n.red. – firma deţinută de Ion Iordache) la stabilirea sumelor, a valorii de înlocuire de piaţă, pentru pierderea suferită de reclamantă, urmare a acţiunilor întreprinse în baza Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane nr.469/10.01.2020. Obligă pârâţii să procedeze la întocmirea completă a fişelor de evaluare pentru pesta porcină africană în vederea completării documentaţiei pentru stabilirea şi plata despăgubirilor“, a stabilit o instanţă de judecată a Tribunalului Gorj.

  Cel mai probabil sentinţa va fi contestată şi hotărârea finală va fi luată de către Curtea de Apel Craiova.

  Directorul Direcției Sanitare Veterinare Gorj, care nu a acordat despăgubirile, înlocuit

  Senatorul Ion Iordache a menționat că reprezentanţii DSV Gorj nu au ştiut să acționeze în situația dată: ”Nu s-a făcut evaluarea deoarece nu au ştiut cum să procedeze. Nu există negocieri încheiate cu Comisia Europeană, deşi legislaţia noastră spune foarte clar că trebuie acordate despăgubiri pentru toate animalele care sunt infectate cu acest virus“.

  Directorul executiv al DSV Gorj, Sorin Ştefănescu, care s-a opus acordării despăgubirilor către omul de afaceri liberal, a fost înlocuit din funcţie. Senatorul a comentat, în presa locală, că înlocuirea nu are legătură cu poziţia pe care a avut-o în cazul său.

  ”Fostul director a fost o mare piedică în această activitate sanitar-veterinară din judeţul Gorj şi se văd rezultatele: suntem pe primul loc în ţară la pesta porcină africană, în condiţiile în care judeţul Gorj este printre ultimele locuri din ţară la numărul de animale“.


  Te-ar mai putea interesa

  Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Plăți APIA 2024. Primele subvenții ANT care vor intra în conturi Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora