• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cazuri concrete în Olt și Timiș: același biostimulator a salvat două culturi de grâu, afectate de îngheț și secetă

    Adrian Radu -

    La început de primăvară, fermierii de cultură mare privesc cu speranță sau îngrijorare către fenomenele meteo care pot anunța un an agricol productiv sau, din contră, pot declanșa primele daune pe câmp. Fiecare an este diferit și aduce probleme sau provocări noi, fie că este vorba de absența precipitațiilor și culturi afectate de secetă ca în 2012 sau 2020, fie că avem înghețuri tardive precum cel din 2003, care a ars 90% din culturile de toamnă din Constanța. Sau căderi de zăpadă la mijlocul lunii aprilie ca în 2017, când au fost compromise suprafețe mari de rapiță pe zona sud-est.

    Nu trebuie să rămânem niște simpli observatori ai acestor accidente climatice, ci trebuie să intervenim cu tehnologii anti-stres, ajutând culturile să iasă din aceste perioade care pot avea un impact negativ în formarea recoltei. În articolul de astăzi vom cunoaște 2 fermieri din două regiuni diferite ale țării care au trecut prin două situații de risc climatic la ieșirea din iarna anului trecut și vom afla care a fost soluția pentru protecția culturii și salvarea producției.

    Grâu revitalizat după îngheț târziu

    În data de 16 martie 2020, în localitatea Nicolae Titulescu (județul Olt) din Câmpia Boianului a survenit un îngheț cu temperaturi de -6⁰C, după aproape 3 săptămâni în care media temperaturilor diurne fusese de 16-17⁰C. Grâul plecase deja în vegetație, iar efectul celor două zile de ger a fost vizibil imediat: plantele au început să pălească și să capete o culoare brun închis. Fermierul Florin Tiutiu, acționar majoritar la SC Eros N. Titulescu SA, a aplicat un tratament cu Delfan Plus, produs distribuit în exclusivitate de Chemark Rom.

    ”Între 14 și 21 de zile de la aplicare s-a văzut o schimbare totală: grâul tratat cu Delfan Plus pe bază de aminoacizi 100% liberi a înverzit rapid. Am observat că și grâul netratat cu Delfan și-a revenit, dar mult mai lent” a declarat Florin Tiutiu.

    Cel mai interesant aspect pe care l-a observat administratorul fermei Eros N. Titulescu a fost că toată parcela tratată cu Delfan Plus a beneficiat de o dezvoltare mai accelerată, diferența cea mai vizibilă fiind la mărimea spicului. ” Spicul de grâu din parcela cu Delfan Plus este cu cel puțin 30% mai dezvoltat față de spicul din parcela vecină care nu a beneficiat de aplicarea acestui biostimulator” a completat fermierul din Dolj. Diferența aceasta a fost vizibilă și în producția finală: 900 kg spor de producție pe parcela unde a fost aplicat tratamentul cu Delfan Plus.

    Cercetătorii de la Fundulea semnalau încă din 1997 sensibilitatea unor soiuri de grâu la îngheţurile târzii de primăvară și efectul negativ al temperaturilor scăzute asupra viabilităţii polenului şi a reducerii numărului de boabe în spic. Chemark Rom a adus în România biostimulatorul Delfan Plus pentru a-i ajuta pe fermieri să prevină daunele provocate de perioadele de stres climatic.

    Grâu afectat puternic de secetă, salvat de la întoarcere cu Delfan Plus

    În localitatea Moșnița din județul Timiș, fermierul Dacian Sabău a constatat efectele secetei pedologice accentuate în luna aprilie 2020. A decis să aplice Delfan Plus și s-a răzgândit în privința întoarcerii culturii.

    ”A fost o cultură calamitată în proporție de 70% și am decis să nu reînsămânțez, după ce am văzut că și-a revenit la două săptămâni și jumătate după aplicarea Delfan Plus. Dacă în 8 aprilie era un grâu de întors, în data de 24-25 aprilie am luat decizia de a merge mai departe cu această cultură, deși nu am avut precipitații în zonă. Datorită acestui produs mi-am salvat cultura” a declarat administratorul Agro Sab SRL.

    Fermierul a obținut o producție finală de 3,1 t/ha, în condițiile unui an cu lipsă de precipitații și cu un nivel critic de umiditate în sol.
    Biostimulatorul Delfan Plus este o formulă bine echilibrată de L-α-aminoacizi 100% liberi, conținutul ridicat al acestora fiind garantat prin aminograma publicată de producătorul Tradecorp International. Ponderea aminoacizilor în aminogramă arată exact cum Delfan Plus acționează, atât preventiv dar și puternic curativ, pentru că reduce stresul oxidativ și accelerează procesul de recuperare și reparare a daunelor celulare provocate de secetă sau îngheț.

     

     

    Programați o ședință de consultanță prin directorul de nutriție Chemark Rom: Marius Miron 0734 551 551 (telefon/ whats app). Prin Chemark Rom puteți aplica tehnologii integrate semințe-nutriție-protecție sau programe adaptate nevoilor culturii sau regiunii climatice în care vă aflați.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!