• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermele românești de porci – falimentare! 75% din locurile de cazare la porc îngrășat sunt goale!

    Roxana Dobre -

    Regulile privind creșterea porcilor în gospodării și ferme comerciale, reglementate în Planul de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România care anulează toate documentele emisă până în prezent în acest sens. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, care a precizat că documentul s-a aflat deja pe masa Guvernului în plină lectură fiind lansat în dezbatere publică de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    ”Există un proiect de Ordonanță de Urgență care să statueze toate măsurile pentru combaterea și eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) și relansarea creșterii porcului în România. Deci toate reglementările care au apărut până acum în domeniu și care erau fie Hotărâri de Guvern, fie Ordine, fie Legi sau transpuneri din Directive, având o anumită vechime să spun așa și unele neconcordanțe între ele, au fost introduse într-o Ordonanță de Urgență care a fost citită în primă lectură la Guvern. În curând o să…este în dezbatere publică, și se dorește să se armonizeze acțiunea și responsabilitatea fiecărei entități care poate să contribuie la eradicarea PPA”, a anunțat ministrul în cadrul conferinței de presă care a avut loc marți, 23 martie.

    Potrivit acestuia în noul document, fermierii vor vedea concret ”cine răspunde de măsurile de biosecuritate, cine le impune, cine le monitorizează, cine se ocupă de respectarea restricțiilor de circulație a porcinelor în această perioadă de pandemie”.

    ”Pentru că am mai spus și cu alte ocazii, PPA este o pandemie deoarece un porc infectat este egal cu un porc mort. Harta a rămas în continuare roșie și pericolul este să avem restricții la export, nu numai la porc și carne de porc ci și la alte produse agroalimentare dacă nu reușim să stăpânim această boală sau cel puțin să o localizăm”, a mai punctat Oros.

    Cum se vor mai putea crește porcii în gospodării

    Adrian Oros a insistat că în planul de măsuri sunt specificate foarte clar și atribuțiile Ministerului Mediului privind numărul mistreților, cine face vânătoarea, cum face vănătoarea, cine identifică mistreții morți cine și cu cât le plătește.

    ”Este reglementată creșterea porcului în general, în gospodăria mică, mare, medie. Cât de mică este gospodăria o spun cei de la Ministerul Finanțelor. Până la un anumit număr de porci poți să crești orice porc în gospodărie respectând regulile de biosecuritate. După un anumit număr de porci dacă vrei îți faci acte și vrei să comercializezi până la o anumită dimensiune comercializezi cu carnetul de comercializare, pentru că există posibilitatea aceasta în regulile Ministerului finanțelor dar trebuie să respecți măsuri de biosecuritate. Iar peste o anumită dimensiune, devii persoană juridică. Dimensiunile economice ale fermelor le stabilește Ministerul Finanțelor și ANAF-ul. Măsurile de biosecuritate le stabilește ANSVSA. Urmărirea acestor măsuri și monitorizarea lor o face ANSVSA și Ministerul de Interne. Problema mistreților o gestionează Ministerul Mediului. Deci vom avea o reglementare comună care să fie agreată de toate instituțiile care au abilități în gestionarea acestei probleme grave care produce anual un deficit de peste 600 milioane euro, în condițiile în care noi producem doar 25 la sută din carnea de porc consumată”, a mai informat ministrul de resort.

    Acesta a mai transmis că din cele 3,6 milioane de locuri de cazare la porc de îngrăşat sunt ocupate peste 900.000, restul sunt locuri de cazare goale în ferme falimentate. ”Iar Guvernul şi noi, fiecare, din bugetul naţional, plătim sute de milioane anual despăgubiri”, a subliniat Oros.

    Conform documentului la care face referire ministrul, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a acestuia, autoritățile și instituțiile publice implicate în prevenirea și controlul PPA vor elabora norme proprii de aplicare a prevederilor ordonanței de urgență.

    Potrivit aceleași surse, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale stabilește, prin acte normative proprii:
    a) politicile de creștere, condițiile zootehnice;
    b) dimensionarea exploatațiilor de porcine în România;
    c) activitatea de reproducție.

    Același text mai arată că persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) pot crește maxim 6 capete porcine în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).  Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial).

    ”În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor”, se mai specifică în document.

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat în premieră despre lansarea în dezbatere publică a noului plan de măsuri. Despre acest subiect puteți citi aici: Proiect OUG: Maxim 6 porci în gospodăria țărănească, vânzarea și reproducerea – interzise!


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații