Crescătorii de suine s-au gospodărit bine: Și-au făcut provizii de furaje înainte de a veni viscolul
agrointeligenta.ro -Dacă unii fermieri au fost, poate, luați prin suprindere de ninsoarea abundentă și de viscolul din ultimele zile, nu la fel de poate spune despre crescătorii de porci care și-au făcut provizii suficiente. Ei au achiziționat destulă hrană pentru suinele lor, îndeajuns cât să treacă cu bine de această perioadă în care transporturile sunt blocate din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
“Avem rezerve de hrană pentru câteva luni. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu apă și furaje a animalelor și nici cu căile de acces la ferme, toate drumurile sunt practicabile“, a declarat pentru industriacărnii.ro Ioan Antoci, director general Suinprod Roman.
Printre cele mai mari probleme cu care se confruntă crescătorii de animale în acestă perioadă se numără asigurarea apei. Nu este însă și cazul Suinprod, unde au fost construite tuneluri de apă chiar la intrarea în grajd.
Reamintim că în această perioadă, crescătorii de animale trebuie să le asigure acestora adăpost corespunzător, apă şi hrană suficiente, potrivit recomandărilor transmise de ANSVSA pentru perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă prin intermediul unui comunicat de presă. În plus, proprietarii trebuie să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare, dar şi disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică.
Situația e bună și la bovine
Fermele de bovine ar fi sub risc doar dacă valul de frig şi de zăpadă ar continua să fie prezent mai bine de o lună. ”Singurele greutăţi sunt cele legate de aprovizionarea cu furaje, de transportul furajelor de la bazele furajere la grajduri. Dacă animalele sunt ţinute în grajduri amenajate corespunzător, nu sunt probleme“, a explicat pentru Ziarul Financiar Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România, cea mai mare organizaţie de crescători de vaci de pe piaţa locală.
Afacerile făcute în zootehnie s-au ridicat anul trecut la 4,3 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2012.