Românii care au curte mare și tractor – excluși de la subvenția de 500 lei/lună la energie și încălzire!
Roxana Dobre -Un ajutor aprobat recent pentru anul 2021-2022, sezonul rece, îi exclude ”din start” pe gospodari și pe micii fermieri chiar dacă aceștia au venituri precare pe membru de familie. Lista de bunuri care duc la excluderea de la plata subvenției de 500 lei/lună arată că mici fermieri sau simpli gospodari care au o serie de bunuri în proprietate, chiar și o curte mai mare de 2.000 mp, nu pot lua banii.
Un anunț al Primăriei Archiș, județul Arad arată că fermierii mici nu pot beneficia de cuantumurile stabilite recent prin lege care ajung la 500 de lei/lună chiar dacă au venituri mici. Banii sunt acordați în funcție de materia primă folosită pentru încălzire și un supliment financiar lunar pentru energie, destinat persoanelor vulnerabile pe tot parcursul anului.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest ajutor aici: Lege promulgată de președintele Iohannis pentru subvenția de 500 lei/lună. Condiții, acte necesare!
Astfel, pe lista bunurilor care îi lasă pe gospodari fără bani sunt utilajele agricole: tractor, combină autopropulsată sau/și utilajele de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale. Mai mult, și micii fermieri care au curți mari nu pot beneficia de ajutor. ”Terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală”, se arată în comunicarea Primăriei.
Alte bunuri care duc la excluderea de la plată:
- Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu si a anexelor gospodărești;
- Autoturism/Autoturisme şi /sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
- Mai mult de un autoturism /motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;
- Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
- Şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei ,,Delta Dunării”;
- Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
- Depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei;
- Suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.
Cererile se depun la Primării până la 15 octombrie
Cererile pentru ajutorul de încălzire trebuie completate și depuse până la data de 15 octombrie iar formularul de 14 pagini conține date despre ocupanții unei locuințe, sursele de venit, dar și bunurile pe care le dețin în locuință. Pe lângă formularul pentru ajutorul de încălzire, aveți nevoie de o serie de documente necesare pentru a putea beneficia de banii oferiți de către statul român. Astfel, aveții nevoie de următoarele acte pentru ajutorul de încălzire:
-Documente doveditoare privind componenţa şi veniturile familiei / persoanei singure: pentru gaze naturale
- cerere și declarație pe propria răspundere
- copie după contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere, care să ateste calitatea de proprietar sau chiriaş, pentru imobilul/apartamentul/locuinţa la care se solicită ajutorul factură de gaze recentă (din ultimele luni ale anului 2021)
- actele de identitate (B.I., C.I., certificat naştere copii) ale membrilor familiei. Aceste acte sunt necesare pentru a demonstra că ai domiciliul sau reşedinţa la adresa la care soliciți ajutorul pentru încălzire.
- certificatul de căsătorie
- hotărâre judecătorească privind plasamentul, încredinţarea, adopţia copilului, dispoziţii privind tutela, curatela sau stabilirea altor măsuri de protecţie pentru copii
- adeverinţă de venit (salariul net din luna anterioară depunerii cererii)
- cupoane de pensie (orice tip de pensie), alocaţii şi indemnizaţii, ajutor de şomaj, din luna anterioară depunerii cererii tale
- adeverinţă doveditoare a faptului că solicitantul sau membrii familiei nu realizează venituri impozabile pe raza localității unde locuiesc, eliberată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru persoanele fără venituri
- adeverinţă de la facultate, în cazul în care ești student, din care să rezulte dacă beneficiezi sau nu de bursă
- decizia de impunere pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente sau chirii
- adeverință de la administratorul blocului din care să rezulte nominal persoanele care locuiesc la adresa respectivă
- adeverință de rol agricol (pentru persoanele care deţin terenuri agricole în altă localitate)
- certificat de rol fiscal de la primărie, din care să rezulte bunurile deținute în proprietate de toţi membrii familiei.
În cazul în care sunteți proprietarul unui autoturism şi/sau motocicletă, va trebui să prezentați cartea de identitate a autoturismului pentru evidenţierea vechimii.
Ajutorul de încălzire se va acorda în 2021 astfel:
Venit net mediu lunar pe membru de familie / Procent compensare
- 0 – 200 lei – 100%
- 200,1 – 320 lei – 90%
- 320,1 – 440 lei – 80%
- 440,1 – 560 lei – 70%
- 560,1 – 680 lei – 60%
- 680,1 – 920 lei – 50%
- 920,1 – 1040 lei – 40%
- 1040,1 – 1160 lei – 30%
- 1160,1 – 1280 lei – 20%
- 1280,1 – 1386 lei –10%
- 1280,1 – 2053 lei – 10%
„Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat, atunci când sunt îndeplinite condițiile de acordare (…)Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei”, mai stipulează actul normativ.