• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Momentul zero al mișcării de luptă pentru drepturile fermierilor din România. Pe ce drum o apucă Alianța?

    Vlad Macovei -

    Să punem lucrurile în ordine, să discutăm despre fapte, să vedem ce se poate face de acum înainte. Cine mai are un pic de responsabilitate și realism, cine și va face o autoevaluare onestă, sper că va înțelege exact mesajul meu și va trece la acțiune.

    1. Asociația Forța Fermierilor este prima organizație din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care a protestat împotriva neacordării despăgubirilor de secetă. Am pichetat MADR în zilele de 18 și 22 februarie 2021, cu un număr de solicitări din partea membrilor noștri. Niciun membru al Alianței pentru Agricultură și Cooperare nu a dat curs invitației noastre de a se alătura protestului nostru, în momentul în care Legea Bugetului de Stat nu era încă votată și exista o șansă reală ca despăgubirile să poată fi acordate. Protestul nostru a fost autorizat pentru 40 de persoane maxim, am respectat legea și toate prevederile în vigoare 100%.
    2. Încercarea mizerabilă de a transmite public că ACPPT Iași, pe 4 martie 2021, este prima asociație de fermieri care a protestat public pentru neacordarea despăgubirilor de secetă este o minciună ordinară, care ascunde o ticăloșie și o lașitate care ar trebui să îi pună pe fermieri pe gânduri. Și dovedește și o disperare pe măsură.
    3. Asociația Forța Fermierilor s-a solidarizat public și oficial, printr-un comunicat de presă preluat de mass-media de la nivel central, cu protestul și cu solicitările reprezentanților APPR și ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Comunicatul a fost preluat și de Agrointeligența, integral. Nici Asociația Forța Fermierilor și nici Agrointeligența nu au avut o altă comunicare, oficială sau neoficială, pe această temă.
    4. Pe pagina mea, personală, de Facebook, am publicat, în nume personal, câteva fotografii de perspectivă asupra Pieței Victoriei. Se vedeau clar două lucruri: că protestul nu a durat mai mult de două ore și că, dacă respecți legea, 100 de participanți într-un spațiu larg arată mult mai stingher decât 40 de participanți într-un spațiu restrâns. Și că nu este niciun motiv de laudă pentru că Alianța a reușit să strângă 100 de participanți. În fața unor dovezi factuale, fotografii, o parte dintre cei din Alianță au ales să mă atace la persoană. Adevărul, oricât de incomod ar fi, nu trebuie să ducă la asemenea reacții.
    5. Protestul Alianței din 24 martie a fost și tardiv și ineficient. A fost un bun semnal de alarmă, nici primul și cred nici ultimul, dar, pragmatic, a fost un semi-eșec știut dinainte de organizatori. Îi felicit pe fermierii care au protestat în Piața Victoriei, mesajele mele realist-critice, nu au nimic de a face cu ei. Sunt alături de ei și alături de problemele lor, și voi fi în continuare.
    6. Liderii Alianței, în calitatea lor de fermieri ai României, au și vor avea parte, întotdeauna și necondiționat, de sprijinul meu total. De suportul Grupului Agrointeligența și al Asociației Forța Fermierilor. Am fost întotdeauna alături de ei, am răspuns întotdeauna oricărui apel, m-am luptat de fiecare dată pentru drepturile lor. Îi respect și îi voi respecta, indiferent de felul în care se raportează ei la mine. În calitatea de reprezentant al fermierilor, de lider de opinie, de actor în spațiu public, fiecare dintre noi trebuie să acceptăm să fim evaluați, observați, criticați. Pot fi extrem de favorabil pentru problema unui fermier și extrem de critic pentru prestația acestuia în spațiul public, ca reprezentant al mediului asociativ. Așa este democratic, așa este european. Nu trebuie să se supere nimeni. Cu cât vor înțelege, accepta și internaliza asta mai repede, cu atât va fi mai bine.
    7. Prestația publică, din calitatea de reprezentant al mediului asociativ, al liderilor Alianței nu a fost foarte bun, ca să fiu elegant, în ultimul an. Au fost greșeli strategice și tactice numeroase, pe unele le pot înțelege, nu au fost cu rea-voință. Pe altele nu le pot înțelege. Dar indiferent de asta, erorile rămân erori, acestea trebuie asumate. Așa este responsabil și onest. Eu mi-am asumat, public, responsabilitatea pentru eșecul campaniei publice de influențare a decidenților politici pentru acordarea despăgubirilor de secetă. Nimeni altcineva din liderii mediului asociativ nu a făcut acest minim gest de normalitate.
    8. Ceea ce mă mână în luptă este dorința de a-i ajuta, cu toate forțele mele și cu în toate felurile în care pot și știu, pe toți fermierii din România. Este un obiectiv pragmatic, consider că doar așa voi avea succes, atât eu personal cât și proiectele mele antreprenoriale. Nu sunt fermier dar consider că sunt pregătit pentru a fi un reprezentant eficient al fermierilor. Am luat această decizie și toată lumea trebuie să accepte și să se obișnuiască cu această decizie. Sunt fondator și decident la Agrointeligența, lider al presei agricole din România după audiența măsurată, și președinte al Asociației Forța Fermierilor, un reprezentant al mediului asociativ din sectorul agroalimentar. Pot ajuta foarte mult, cum mine se ajunge la o soluție de mijloc relativ ușor, sunt critic doar atunci când lucrurile o iau razna. Cu liderii Alianței lucrurile au luat-o razna acum un an, atunci e momentul în care, zic ei, eu m-am schimbat. Schimbarea însă, consider eu, a venit de la ei și nu a fost o schimbare în bine. Eu consider că am rămas același. În același timp, sunt un om cu păcatele lui și supus greșelii. Dacă am criticat pe cineva pe nedrept, sunt gata să îmi prezint scuze publice.
    9. Suntem în momentul zero al mișcării de luptă pentru drepturile fermierilor. Eșecul acordării despăgubirilor, problemele multe ale tuturor categoriilor de fermieri, obligă mediul asociativ din agricultură să își facă o analiză la sânge, să vadă ce a făcut bine și unde a greșit în a-și reprezenta membrii cu succes. Nu unitatea este importantă, deși este de dorit, ci eficiența și lipsa de compromisuri în reprezentarea marilor interese legitime ale fermierilor, indiferent de sector sau de mărimea fermei. Primul pas este construim un decalog pe care să și-l asume cine dorește și este responsabil, cu toate obiectivele pe care vrem să le atingem în următoarele 16-18 luni. Urmează o perioadă critică pentru fermierii români. Și nu uitați, până decidenților politici nu le va fi frică de fermieri, nimeni nu va da doi bani pe solicitările asociațiilor. Frică în sensul de înțelegere a riscurilor din perspectivă politică și publică a ceea ce înseamnă să nu îi respecți pe fermieri. Nimeni nu va sta la masă să negocieze, calm și constructiv, cu liderii fermierilor, dacă nu îi va sta pe creier permanent ce scandal riscă dacă își bate joc de interesele agriculturii naționale. Nu există nicio altă soluție eficientă. Când toată lumea va accepta sta, atunci vom avea un moment zero real al reprezentării cu succes a drepturilor fermierilor.
    10. Eu fac acest prim pas, am această propunere concretă, de a construi acest decalog al luptei pentru drepturilor fermierilor români în 2021 și 2022. Și de a accepta că fără o poziție tranșantă, dură, atunci când e cazul, fermierii nu vor fi respectați de către politicieni, indiferent de partid. Le întind mâna tuturor celor care vor să o apuce pe acest drum. Trecutul este important dacă putem trage niște învățăminte, prezentul și viitorul ne sunt le îndemână să îl facem mai bun pentru agricultura națională și pentru satul românesc. Experiența, energia și priceperea mea sunt la dispoziția dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă