• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 1.600 euro/ha pentru legumicultori. Condiții, culturi eligibile, plăți

    Roxana Dobre -

    Fermierii care cultivă legume în câmp primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în 2023, o subvenție cuplată pe hectar care are un cuantum estimat de 1.600 euro/ha.

    Sprijinul cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil, cuplată de producția vegetală.

    Subvenția pentru legume cultivate în câmp. Lista legumelor care primesc bani

    Fermierii primesc sprijinul cuplat pentru venit dacă în 2023 aleg să cultive în câmp tomate, castraveți, ardei (ardei gras, lung, gogoșar), vinete. De menționat că această subvenție s-a acordat în 2022 doar culturilor de roșii și castraveți.

    Fermierii pot cere în 2023 subvenții pentru PD-17 – Sprijin cuplat pentru venit- Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete) (foto: warzywapolowe.pl)

    Subvenția pentru legume cultivate în câmp. Condiții de eligibilitate în 2023

    Pentru a încasa subvenția pentru legume, fermierii trebuie să depună cererea unică în termenul stabilit de APIA, adică 1 martie – 16 mai, fără penalizări. În plus legumicultorii trebuie să respecte următoarele condiții de eligibilitate:

    Subvenția pentru legume cultivate în câmp. Reguli pentru utilizarea semințelor sau răsadurilor

    Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată. Procentul din sămânţa certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar. Se consideră sămânţă autohtonă sămânţa certificată în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul calităţii seminţelor, produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv.

    Factura de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea «Necesar propriu» şi «Interzisă comercializarea» sau Documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate se prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

    Documentele care atestă calitatea seminţelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul îşi desfăşoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar şi numărul minim de seminţe la 1 gram sunt incluse în anexa nr. 20.

    În situaţia în care fermierul înfiinţează cultura prin răsad, pe care-l achiziţionează de la o terţă persoană, prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere factura de achiziţie sau fila/filele din carnetul de comercializare a răsadului, însoţită de copii de pe plicul de seminţe folosite pentru producerea răsadului sau copie de pe documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau copie de pe raportul de control sau de pe paşaportul fitosanitar, dacă furnizorul răsadului este persoană fizică sau juridică autorizată de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor pentru multiplicarea de material săditor legumicol, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeţei declarate.

    (foto: warzywapolowe.pl)

    Subvenția pentru legume cultivate în câmp. Suprafața-țintă vizată de MADR

    Suprafața-țintă urmărită de MADR este de 2.000 hectare care vor fi cultivate anual până în 2027. În PNS, se argumentează că În perioada 2015-2020, suprafețele cultivate cu legume în câmp au avut un trend descendent astfel, la tomate suprafața a scăzut de la 22.913 ha în anul 2015, la 20.678 ha în anul 2020, la ardei a scăzut de la 9.797 ha în anul 2015 la 9.303 ha în anul 2020, la vinete a scăzut de la 4.405 ha în anul 2015 la 4.270 ha în anul 2020, iar la castraveți s-a menținut la o suprafață constantă de 5.573 ha.

    Producția medie la nivelul anului 2020, față de anul 2015, a avut de asemenea un trend descrescător astfel:

    • castraveți – de la 13.560 kg la nivelul anului 2015 la 12.361 kg la nivelul anului 2020;
    • ardei – de la 13.386 kg la nivelul anului 2015 la 11.117 kg la nivelul anului 2020;
    • vinete – de la 15.000 kg la nivelul anului 2015 la 13.560 kg la nivelul anului 2020.

    La tomatele producția medie/ha a fost constantă de circa 18.000 kg/ha. Sursa date INS (Producția vegetală la principalele culturi).

    Această scădere a producției este rezultatul condițiilor climatice dificile, precum și a costurilor financiare ridicate, fluctuația prețurilor la input-uri și volatilitatea prețurilor la valorificarea producției. Acest sprijin financiar va contribui la menținerea acestor producții, în beneficiul exploatațiilor ale căror costuri financiare pot fi ridicate, precum și a costurilor cu forța de muncă și pentru care accesul la finanțare nu este
    întotdeauna ușor, având în vedere dimensiunea lor redusă.

    În plus, sectorul legumicol se confruntă cu o piață internațională extrem de competitivă. Prin urmare, este necesară susținerea financiară a acestor culturi legumicole cultivate în câmp. Există riscul de abandon în zonele din bazinele legumicole tradiționale, acestea fiind situate în zonele cu favorabilitate pentru legume.

    Cuantumuri estimate le hectar pentru subvenția acordată legumelor cultivate în câmp

    Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 1.600 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

    Cuantumul indicativ maxim estimat de 2.080 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturilor. Cuantumul indicativ minim estimat de 1.440 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării