• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  România, țara subvenției de 1 euro pe bovină

  agrointeligenta.ro -

  În 2015, crescătorii români de vaci erau arătați cu degetul de colegii din vest. Aveam cea mai mare subvenție plătită pe cap de bovină, din care ANT la 507 lei pe cap de vacă. La cinci ani distanță, ne sună colegii de la o publicație străină să ne întrebe dacă este adevărat că Guvernul României va plăti o subvenție de 1 euro și, mai important, cum acceptă producătorii agricoli așa o umilință. Am început să le explicăm cum va fi cu ajutorul de Covid care poate să vină, că e pe drum, că în două luni, banii în cont…exact promisiunile ministrului Oros. Vădit neîncrezătoare, colega care era la telefon ne întreabă: dar nu v-ați gândit cum dă asta la Bruxelles, cum va apărea acel ANT în informările către Comisia Europeană? I-am răspuns sincer: nu cred că s-a gândit cineva pe termen atât de lung. De fapt, la noi nimeni nu pare să se gândească mai mult de ce facem ACUM, AZI, maxim într-o lună. Pentru restul apar mereu argumentări gen: ”vedem la rectificare„ sau ”vedem la Planul Național Strategic”. Aici ne cam oprim noi ca orizont.

  Crescătorii de bovine au intrat pe 22 martie la ședință cu ministrul Agriculturii cu o propunere din partea Ministerului Agriculturii de ANT de 5 euro pe cap de animal și promisiuni. Au ieșit de la ședință cu subvenție de 1 euro pe cap de bovină și aceleași promisiuni. Între timp, Ministerul Agriculturii s-a mobilizat și a pus în dezbatere proiectul de Hotărâre de Guvern pentru acel ANT de 1 euro. Pentru promisiunile cu ajutorul de Covid-19 nu e nimic scris, nu e draft, nu e cuantum, nu sunt condiții, nu e plafon, nu e notificare la Comisia Europeană.

  Ministrul Adrian Oros e liniștit. Față de data trecută, s-a mișcat mai inteligent. Înainte să se afle de subvenția ridicolă, i-a adunat la Cluj fix pe crescătorii de bovine care în urmă cu o lună i-au făcut probleme când a vrut să taie din banii micilor fermieri, eliminând plafonul de 250 de capete la sprijinul cuplat pentru vaca de lapte. Ba, o parte dintre văcarii cu care s-a văzut recent la Cluj i-au trimis atunci hârtie de la avocat și l-au amenințat că îl denunță la Bruxelles. Nu știm ce s-a discutat la adunarea de la Cluj, dar ce se vede este că aceeași fermieri hotărâți sunt acum tare mulțumiți, deși nu au nimic la mână. Dar așteaptă. O așteptare care aduce tare mult cu așteptarea acelui OUG pentru despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă. O altă promisiune a ministrului Oros.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Imagini de coșmar la o stână: Lupii au ucis în plină zi 65 de mioare aflat pe pășune! Ce se întâmplă cu evenimentele agricole de toamnă și iarnă? Decizia CNSU pentru desfășurarea manifestărilor! Ajutor minimis apicol 2021. Ministrul Agriculturii: ”Cuantumul pe familia de albine este de 23,7 lei”

  Ultimele știri

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!”