• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obiecții de la Comisia Europeană privind împărțirea fondurilor pentru investiții în ferme!

    Roxana Dobre -

    Obiecții din partea Comisiei Europene privind intensitate sprijinului la măsurile pregătite pentru depozitare/procesare – Măsura 4.2 și investițiile în ferme – Măsura 4.1. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat marți, 31 martie, că CE a trimis ministerului mai multe întrebări privind gestionarea banilor pentru aceste măsuri. În total: 900 de milioane de euro!

    ”Avem 760 de milioane finanțare doar pentru partea de integrare a depozitării și procesării în fermă, măsura 4.1. Și separat, 140 de milioane pentru măsura 4.2. Împreună Măsura 4.1 și 4.2 vor avea 900 de milioane în doi ani alocați și punem accent pe partea de depozitare și procesare și mai ales integrarea la nivel de ferme. Am fost întrebați de Comisie, chiar astăzi am primit niște întrebări la care să dăm explicații, de ce nu am pus mai mult pentru măsura 4.2 – depozitare și procesare/marketing și am pus pentru măsura 4.1 unde este investiție în exploatație agricolă. Dar acolo este posibilitatea de integrare în fermă. Pentru că noi am dorit acest lucru pentru că am constatat că ar fi benefic, cum a reieșit și din analiza nevoilor, ca în primul rând producătorii să aibă propriile capacități de depozitare și procesare”, a declarat ministrul agriculturii în cadrul emisiunii ”Agricultura la raport” de la Agro TV.

    Intensitate de sprijin de 90% pentru anumite categorii de fermieri

    Acesta a subliniat că ministerul vrea să consolideze cât mai mult poziția producătorului primar în lanțul valoric. ”Și doar așa puteam face! Sigur că am păstrat această măsură 4.2 în care oricine, și altcineva, poate să vină și să acceseze măsuri de sprijin pentru a-și construi un depozit și procesare. Dar noi am dori ca în primul rând…Și merge cu intensitatea de sprijin, asta trebuie să dăm explicație, de ce mergem cu această intesitate de sprijin, și la 4.1, până la 90 la sută”, a mai spus Oros.

    Ministrul a completat că ministerul vrea să susțină fermierii  ”mulți și care sunt mici și nu au capacitate de negociere”. ”Vrem să îi aducem în cooperative unde să le dăm 20 la sută în plus intensitate de sprijin, să le mai dăm 10 la sută dacă sunt în anumite zone cu constrângeri naturale și încă 10 la sută dacă cea mai mare parte dintre ei se încadrează în categoria de tineri fermieri. Astfel încât intensitatea de sprijin să meargă până la 90 la sută ca să încurajăm absorbția acestei sume considerabile da în doi ani. Asta ne dorim, și aici suntem la final de discuții cu Comisia și m-au surprins puțin întrebările Comisiei de astăzi pentru că noi am spus foarte clar ce vrem. Practic Programul de tranziție pe anul 2021-2022 nu trebuie să difere de Programul Național Strategic (PNS). Dacă nouă așa ne-a reieșit din PNS ca priorități și ca nevoi să finanțăm depozitare și procesare pentru că avem acea problemă cu balanța comercială, era normal ca și această perioadă de tranziție să finanțăm acele măsuri care vor fi pe următoarea perioadă. Nu putem cere altceva!”, a mai declarat șeful de la agricultură.

    Potrivit acestuia, ministerul va regla cu Comisia partea de întrebări dar acest lucru nu afectează sumele care sunt deja aprobate ci doar vor fi date explicații pentru intensitatea sprijinului. ”Dar asta o să o reglăm noi cu Comisia, sumele sunt acestea, sunt acceptate și este o discuție tehnică privind intensitatea de sprijin. Din ce am citit în adresă doar acesta era semnul lor de întrebare, de ce am pus suma aceasta și nu am trecut la 4.2 și de ce mergem cu aceeași intensitate de sprijin la 4.1 ca și la 4.2. Aceasta este problema noastră să o gestionăm. Noi proiectul în avem în pregătire, și cu depozitele, pentru că merge la Comisiei cu mai multe proiecte chiar peste suma repartizată inițial ministerului cu speranța că alte proiecte ale altor ministere nu se califică în dialogul cu Comisia, pentru că este foarte dur, să avem pregătit și acest proiect privind rețeaua de depozite”, a conchis ministrul.

    Mai multe informații pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!