Agricultură de precizie folosind Climate FieldView
Adrian Radu -Agricultura viitorului este legată de digitalizare. Fermierii au nevoie de soluții digitale pentru un management eficient al fermei și pentru a securiza atingerea pragului de profitabilitate la final de an agricol. Bayer a adus în fermele din țara noastră platforma Climate FieldView, ale cărei funcționalități au fost explicate și în cadrul Bayer Expert Forum Rapiță 2021.
Climate FieldView este platforma care ajută fermierul să se ajute singur. Principiul de funcționare este simplu. Un dispozitiv montat pe utilajele din fermă culege informații din câmp și le transpune sub formă de hărți, acestea putând fi vizualizate de fermieri de pe tableta sau smartphone-ul personal. O demonstrație practică a ceea ce poate face Climate FieldView a fost realizată de specialiștii Bayer în
Learning Center Arțari. În cadrul acestei platforme au fost analizați o serie de parametrii care pot influența productivitatea culturii de rapită. Variantele de testare au fost monitorizate cu mare atenție, iar datele colectate cu Climate FieldView pe parcursul perioadei vegetație și la recoltare au permis stabilirea unor concluzii clare.
În cadrul Bayer Expert Forum Rapiță au fost prezentați doar o parte din parametrii care au fost anailzați. Primul parametru luat în calcul a fost reprezentat de lucrările solului: folosirea cultivatorului, aratul, discuitul și scarificarea. Cea mai mare producție s-a înregistrat în cazul utilizării cultivatorului (4.700 kg / ha), care a adus un spor de producție de + 400 kg față de lucrarea realizată cu scarificatorul.
Un alta parametru luat în calcul a fost reprezentat a fost distanța între rânduri, unde distanța între rânduri de 36 de cm (3.900 kg / ha) a dus la o producție mai mare cu 100 kg / ha față de 72 de centimetri.
Următorul parametru a fost densitatea, unde densitatea de 35 de boabe germinabile pe metru pătrat a adus o producție de 4.430 kg / ha, cu peste 10% mai mare decât la o densitate dublă de 70 de boabe pe metru patrat. În final la analiza variantei cu tratament sămânță, s-a observat o diferență de producție de aproape 1 tonă/ha în cazul tratamentului insecto-fungicid (5.216 kg / ha) față de tratementul fungicid
(4272 kg/ha).
“Climate FieldView ajută fermierul să vadă ce este la el în fermă, analizează datele propriului teren. Dacă știu ce e în ferma mea, când vine un reprezentant, știu ce să cer de la el. Pe baza acestor date reprezentantul Bayer îi poate asigura fermierului o poziționare mai bună a hibrizilor de rapiță și a produselor de protecție a plantelor adaptate nevoilor fermei”, a explicat Ioan Coste, Manager portofoliu rapiță, floarea-soarelui și sfeclă pentru zahăr Bayer România.
Care sunt obiectivele care se pot atinge prin folosirea Climate FieldView? “O agricultură sustenabilă, îmbunătățirea vieții agricultorilor și productivitatea fermei”, a răspuns Fabian Bădescu, Expert Climate FieldView. Acesta a prezentat, tot în cadrul Bayer Expert Forum Rapiță 2021, toate avantajele platformei utilizate de fermieri din 15 țări europene, care au o suprafață totală cultivată de 2.5 milioane de hectare.
”Pe baza datelor culese de FieldView Drive se pot crea planurile de fertilizare sau semănat cu rată variabilă, pentru eficientizarea cantității de input-uri folosite pe teren. FieldView transpune toate datele sub formă de hărți, pentru a fi foarte ușor de înțeles și interpretat. Aplicația pune la dispoziție rapoarte detaliate sau rezumate asupra lucrărilor din fermă, pentru a lua decizii rapid și eficient. Hărțile interacționează, se suprapun, pentru a face analiza tehnologiei sau a produselor de protecție a plantelor. Pentru a putea monitoriza eficient dezvoltarea culturii, punem la dispoziție hărțile satelitare cu indice de vegetație”, a conchis Fabian Bădescu.
Echipa de suport tehnic și reprezentanții locali ai companiei Bayer pot oferi fermierilor toate informațiile legate de platforma Climate FieldView.