• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA blocate! Fermierii – încă o săptămână cu conturile goale!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care așteptau subvențiile care se achită din bugetul național mai au de așteptat cel puțin până la următoarea sedință de Guvern pentru a fi aprobate proiectele de Hotărâre de Guvern care prevăd sumele pentru achitarea banilor pentru motorină, ajutoarele naționale tranzitorii, atât pentru sectorul vegetal dar și zootehnic. Deși săptămâna care se încheie au fost două ședințe de Guvern, pe 28 martie, respectiv pe 31 martie, în niciuna dintre reuniunile Executivului nu au fost introduse pe ordinea de zi sumele pentru fermieri.

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a invocat pentru întârzierea plăților pentru fermieri, deși proiectele care prevăd sumele pentru motorină, hectar și cap de animal au fost lansate în dezbatere publică de circa 3 săptămâni, mobilizarea greoaie a celorlalte ministere pentru acordarea avizelor inter-ministeriale pentru documentele respective. Prezent miercuri, 31 matie, într-o emisiune agricolă, Oros declarat că subvenția APIA așteptată de fermieri din toate sectoarele agriculturii nu poate intra încă la plată din cauză că îi lipsește o semnătură.

    Despre acest subiect citiți aici: Subvenția APIA așteptată de fermieri – blocată de un aviz de la Ministerul Justiției

    Fermierii români au adresat prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO și un apel către ministrul Agriculturii Adrian Oros și către Guvernul condus de premierul Florin Cîțu pentru plata în cel mai scurt timp a subvenției pentru motorina utilizată anul trecut în agricultură. 

    Ce subvenții așteaptă fermierii

    Motorina: Trimestrele III și IV din 2020 și Trimestru I din 2021: Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost lansată în dezbatere publică pe 16 martie. De atunci au trecut 6 ședințe de Guvern în care plafoanele cu banii puteau fi aprobați, acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru ca sumele să ajungă în conturile fermierilor este nevoie de avizul Guvernului asupta proiectului cu sumele alocate și aprobarea acestuia în Monitorul Oficial. După aceste demersuri APIA trimite listele cu cantitățile de motorină care urmează să fie achitate și sumele aferente fiecărui sector către centrele județele din țară, care fac și plata finală.

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii, vegetal și zootehnie: Pentru crescătorii de ovine plafoanele ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi  zootehnic, speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020 au fost lansate în dezbatere publică pe 17 martie iar sumele pentru oieri au scăzut la jumătate față de 2019. Crescătorii întreabă zilnic pe grupurile de profil când intră banii și dacă au fost uitați de Ministerul Agriculturii. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că suma pe cap de animale a scăzut cu circa 50 la sută în acest an comparativ cu 2019. Despre acest subiect citiți aici: Surse: ANTZ ovine/caprine – 2,26 euro pe cap de animal!

    Și pentru sectorul vegetal fermierii pierd în acest an, pentru plățile aferente campaniei 2020, mai mult de jumătate din banii pe hectar pe care i-au încasat în 2019. Sumele îi dezamăgesc pe fermieri, unele cuantumuri depășind pe minus chiar și un procent de 50 la sută din valoarea subvențiilor ANT achitate anul trecut.

    Despre acest subiect citiți aici: MADR: Sumele la plată pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru culturile agricole!

    În cazul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii pentru bovine, ANTZ 7 -tona de lapte și ANTZ 8 Ministerul Agriculturii a stabilit să plătească 2 lei pentru tona de lapte și 5 lei pe cap de animal, urmând care restul banilor să se achite fermierilor sub formă de ajutor COVID-19.

    Alte plăți pentru crescătorii de animale sunt alocate pentru ajutorul de stat în sectorul animalelor care se achită pentru Registrele Genealogice. Despre acest subiect, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: MADR: Ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor – bugetat numai până în iunie!

    De aprobarea Guvernului depind și Ajutoarele pentru usturoi și cel pentru minimisul la legume sere și solarii 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!