• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MARSAT a reeșalonat datoriile tuturor fermierilor și i-a finanțat să înceapă de la zero!

    Daniel Befu -

    Seceta a afectat dramatic nu doar producătorii din vegetal ale căror culturi au fost compromise parțial sau total, ci și companiile care le-au finanțat înființarea culturilor. Un exemplu elocvent este Marsat SA din Roman, controlată de omul de afaceri nemțean Vasile Balcan. Ca factor cheie în lanțul de producție, a considerat că cea mai bună decizie de luat în contextul realităților anului trecut, a fost să rostogolească datoriile fermierilor din portofoliu, pentru a le da gura de oxigen necesară pentru a se repune pe picioare.

    ”2020 a fost groaznic pentru zona noastră. Seceta a diminuat foarte mult producțiile fermierilor. Practic toate contractele pe care le-am avut încheiate cu cei cărora le-am dat inputuri și care trebuiau să facă plata în produse agricole, s-au realizat în procente de la 20% la un maxim de 40%. Ca atare, am fost nevoiți să ne adaptăm și să găsim soluții pentru ieșirea din impas. Sprijinul pe care l-am acordat producătorilor agricoli a fost cel de a face o reeșalonare a datoriilor și totodată, am refinanțat tot ce înseamnă input pentru înființarea culturilor, atât cele din toamna anului trecut, cât și cele din primăvara anului 2021, noi asigurând de la motorină, piese de schimb, îngrășăminte, semințe, pesticide, deci practic tot ce are nevoie producătorul agricol pentru a înființa culturile. La absolut toți producătorii agricoli din portofoliu le-am aplicat procedura de reeșalonare. Sperăm, atât pentru noi, cât și pentru ei, ca anul agricol 2021 să fie bun, altfel, probabil, ne vom prăbuși cu toții”, a declarat Vasile Balcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Expunerea pentru noi este foarte mare și riscul la fel de mare, dar la momentul respectiv altă soluție nu exista. Dacă noi n-am fi acum în continuare lângă producătorul agricol, clar că el n-ar avea cu ce să înființeze culturile de primăvară și atunci, automat, n-ar avea de unde să-și achite datoriile. Deci speranța este în producții bune în 2021. Mai mult decât atât, au fost speranțe și s-ar mai fi atenuat din datorii, cu despăgubirile la care sperau toți, dar care nu s-au realizat sub nici o formă. Mai mult decât atât, noi avem parte din societate dezvoltată și în Moldova de peste Prut, la Drochia, unde acolo seceta a fost și mai drastică. În Republica Moldova practic cheltuielile și datoriile aproape s-au dublat. Acolo am avut 31% recuperare față de investițiile care au fost făcute în înființarea de culturi și la fel, fermierilor de acolo le-am făcut reeșalonare pentru 2021, așa că trebuie neapărat ca anul agricol să fie foarte bun. Altfel vom avea toți de suferit. Însă sunt încurajat și de faptul că fermierii din Republica Moldova mie mi se par un pic mai serioși decât cei de la noi, în sensul în care cuvântul dat are mai multă putere la dânșii. Însă agricultorul totdeauna a fost optimist și a sperat că în fiecare an va obține mult mai bine și mai mult. Sperăm și noi să se întâmple asta”, face antreprenorul o radiografie sumară a evoluției cursului afacerii.

    Fondatorul și administratorul grupului de firme Marsat se izbește de o problemă greu de surmontat, la vremea recoltatului, cea a lipsei de predictibilitate în relațiile comerciale.

    Compania a renunțat la precontractele cu traderii

    ”Tocmai pentru a nu ne expune la riscuri, în contractele inițiale de preluare a producțiilor la recoltat, noi nu fixăm un preț, ci luăm ca reper prețul de la momentul valorificării. De obicei, pe ce contracte avem cu producătorii agricoli, la rândul nostru facem contracte cu traderii. Spre norocul nostru, în 2020 la porumb n-am făcut contracte de vânzare mai departe către traderi. La noi au și fost producții foarte mici, însă și în ani normali și în condițiile în care există contracte încheiate ferm, deci nu cu promisiuni de vânzare, apar probleme la valorificarea producțiilor dinspre anumiți producători. Din păcate lucrul ăsta se întâmplă peste tot. E o chestie generală. Foarte puține sunt exemplele, din rândul producătorilor agricoli, care își respectă și contractele inițiale. Dacă prețul a fost ok, da, fără probleme te asediază. Dacă, în schimb, între timp prețurile au crescut, nimeni nu mai respectă contractele vechi și atunci, automat că tot riscul e la noi. În ideea asta am renunțat în 2020, dar și în 2021 la a mai face precontracte cu traderii. Precontracte, orice ar fi, noi nu mai facem, atâta timp cât noi nu avem siguranța că fermierii vor aduce toată marfa contractată. Lăsăm să fie prețul zilei, chiar dacă, cum e la această dată, par foarte bune prețurile la precontracte, fiindcă riscurile sunt tot la fel, mari”, își exprimă dezamăgirea Vasile Balcan.

    O particularitate pe care Marsat o are față de alți distribuitori de inputuri, pe lângă semințe, pesticide, îngrășăminte și combustibil, e că totodată este și furnizor de piese de schimb pentru utilajele din agricultură.

    ”De profesie eu sunt inginer mecanic agricol.  Am avut comercializarea de mașini și utilaje agricole dintotdeauna și înainte de 1989 și acum, până în zilele noastre. Ca atare, noi avem experiență în a face achiziție și distribuție de piese de schimb și utilaje agricole, pe o plajă foarte, foarte largă. Colaborăm cu alte depozite centrale din țară și din afară, astfel încât cam orice solicitare de piesă poate fi onorată la noi. Acum, depinde dacă există pe stoc sau o aducem prin curierat. Aveți timpi de reacție mai rapizi decât ai reprezentanțelor, pentru că noi suntem mai aproape de fermieri și reprezentanțele, cel puțin în campanie, se mișcă mult mai greu”, își punctează acesta atuul.

    Fermierul Balcan, sub același soare dogoritor ca și fermierii cărora le dă inputuri

    Ca majoritatea actorilor activi în piața furnizării de inputuri, Vasile Balcan deține și o exploatație agricolă de peste 3.300 ha, ale cărei rezultate respectă trendul fermelor din zona sa.

    ”La noi în fermă aplicăm tot ce e mai avansat în tehnologie. Producțiile în general în anii din urmă au fost foarte bune și la noi în zonă, dar în ultimii 2 ani ne-a afectat seceta și nu am mai avut ce spune. La ferma mea în ani foarte buni au fost producții de peste 7.000 kg/ha la grâu, 7.500 kg/ha și chiar 8.000 kg/ha la orz, la porumb ne-am închis cam totdeauna peste 10.000 kg/ha util boabe, la rapiță 3.500-3.800 kg/ha, iar în ani proști, ca anul trecut, am făcut 3.000 kg/ha la grâu, la rapiță 1.700 kg/ha și la porumb undeva peste 5.000 kg/ha. În 2020 aproape la toate culturile nu ne-am scos cheltuielile. Cel mai drastic a fost la soia, pe care am avut-o calamitată în proporție 90%, deci practic n-am putut aduna mai nimic de pe cultura de soia. A fost singurul an când n-am făcut nimic la soia. Dar au fost producții foarte mici și la sfeclă. Dacă în alți ani produceam 65-66 t/ha, anul trecut am obținut 32 t/ha, cu niște cheltuieli aproape duble. În general, cam pe-aici au fost cifrele și la ceilalți fermieri din zonă”, explică Balcan.

    În ferma sa aplică tehnologii performante, adaptate schimbărilor climatice tot mai pregnante.

    ”Pentru culturile de toamnă în general folosesc discul mare și combinatorul și semăn fără arătură. Am optat pentru această tehnologie în primul rând datorită secetei din acea perioadă a anului, când nu avem ploi și o arătură nu ne permite să păstrăm apa în sol. Cu aceste operații, urmărim și reducerea costurilor. Nu reușim să scoatem în totalitate cheltuielile cu aratul, dar lucrarea de discuit e cu 40% e mai rentabilă, din punct de vedere economic decât aratul. Însă arătura este o lucrare de bază la noi. Pentru tot ce e cultură de primăvară facem arătură din toamnă și nivelatul arăturii îl facem tot din toamnă, astfel ca în primăvară terenul să fie ușor prelucrabil. Am înțeles că și cei din sud au revenit la arătură. La ei au fost multe alte probleme cu invaziile de șoareci”, declară producătorul.

    Semnele anului în curs sunt însă încurajatoare, atât pentru fermierul Balcan, cât și pentru furnizorul de inputuri Marsat.

    ”Până acum tot ce e înființat în toamnă: rapiță, grâu, orz, toate culturile arată foarte bine. Rezerva de apă este aproape bună, deci chiar și zilele astea avem parte de niște ploi consistente și atunci, chiar dacă zăpadă nu prea am avut, au mai fost ploi prin toamnă. Probabil în prima parte a primăverii nu vom suferi din acest punct de vedere și apa este un factor limitativ esențial la noi, în condițiile în care nu prea avem nici un hectar irigat în zonă. Totodată, pentru creșterea performanțelor, organizăm anual evenimente pentru fermieri, care îi ajută să ia deciziile investiționale cele mai bune. Și anul ăsta, chiar dacă nu am putut să ne adunăm, au fost făcute informările cu tot ce a fost noutate, atât la semințe, pesticide, îngrășăminte. Am venit și noi cu recomandările noastre, dar, la final, cel care decide ce face la nivel de fermă este fermierul”, conchide antreprenorul nemțean.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!