• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Cioranu despre exportul de animale vii: ”Se urmăresc alte interese, încurcăm în piață alte țări”

    Ramona Dascălu -

    Fermierul este scos în afara discuțiilor despre exportul animalelor pe care le crește, la mijloc fiind interese uriașe ca România să piardă piețele tradiționale care apreciază calitatea cărnii produse la noi, a fost mesajul oierului Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”, membră a Asociației Forța Fermierilor. Cioranu a declarat în cadrul dezbaterii ”Zootehnia românească, sub asalt”, organizată de eurodeputata Carmen Avram, că nu își poate explica, atât el, cât și restul colegilor din oierit, de ce exportul de animale vii este atât de denigrat în România. Acesta a spus că nimeni nu are interes să transporte animalele în niște condiții proaste, nici fermierii, și nici cei care au cumpărat marfa.

    ”Mă bucur tare că cineva s-a gândit să ia inițiativa și acestui segment, aș zice eu de export animale vii pentru că pe noi ca fermieri, dacă se întâmplă să se pună în aplicare zvonurile care ajung acum la urechile noastre, va fi o mare problemă, o mare pierdere. De ce? Noi fermierii poate vedem pe un lanț format din câteva zale, adică creștere, îngrășare, finisare, pregătire pentru o calitate a produsului cât mai bună, aș putea să spun maximă, dacă mă gândesc la zeci de ani în urmă ce făceam în creșterea și finisarea animalelor și ce facem acum, cu ce bani și cu ce cheltuieli făceam atunci și cu ce cheltuieli facem acum. Și de aici de la creștere la transport, fermierului vede încărcarea animalelor pe transportul terestru până la vapor și cam atât, noi poate avem o gândire mai simplă, dar concretă. Aproape că nu ne explicăm, și mulți fermieri mă întreabă de ce atâtea discuții pentru că fiecare are o responsabilitate pe segmentul lui, noi de creștere, alții de transport, celălalt odată cumpărată marfa automat nu are interes să o transporte în niște condiții proaste pentru că plătind-o pe această marfă, dacă nu-i asigură condiții de transport și de furajare și de adăpare, automat are de pierdut”, a declarat Nicolae Cioranu, președinte ROMOVIS.

    Carnea de oaie românească, lăudată de străini

    Nicolae Cioranu susține că de multe ori carnea de oaie românească a fost foarte lăudată în afară, lucru care demonstrează că ar fi mare păcat dacă s-ar pune stop exportului de animale vii.

    ”Dacă trecem în partea cealaltă, unde intrând în piață, și anume în piața de est, către țările arabe, unde calitatea cărnii din România este foarte apreciată și nu vă ascund că de pe acest ecran eu și cu domnul Dan Neață am avut ocazia să ne audă urechile lauda calității cărnii de oaie din România în discuțiile noastre din Amman cu reprezentantul ministerului Agriculturii și reprezentantul sanitar veterinar. Deci, este strigător la cer ca o piață câștigată, aș spune eu, de tații noștri, care se bucură de o prioritate față de alte țări să ajungă să aibă un sfârșit. De ce ne doare cel mai tare? Pentru că mai aud aici în discuțiile interne că fermierul este scos de pe linia discuțiilor și se urmăresc alte interese, și eu vă spun personal că domnul denigrator al acestor mișcări de animale – domnul Păun, nu are alt interes decât interesul de a ne aduce la a închide acest model de a vinde datorită faptului că încurcăm în piață alte țări și mă refer strict la Australia.

    Acesta a ținut să precizeze că de fiecare dată când o delegație, din țările unde exportăm, a vizitat țara noastră s-a făcut tam-tam și s-a denigrat modul în care se desfășoară transporturile de animale vii.

    ”Eu și colegul meu Iancu (Iancu Polifronie n.r.), noi doi ne-am ocupat de delegațiile sanitar veterinare a trei țări, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe, ne-am ocupat imediat după acel necaz – apariția limbii albastre în România și dacă pot în câteva cuvinte să spun istorioara și de unde am tras concluziile acestea. Când delegația Iordaniei a intrat în România, după o zi de vizită, a doua zi, seara, pe postul de televiziunea Antena 3, acest domn Păun tuna și fulgera la adresa exportului de animale vii. Când a venit delegația Arabiei Saudite, în 2016, din nou, în prima zi am fost la întâlnirea cu ANSVSA-ul, după aceea am vizitat Institutul de Diagnostic al Bolilor și după aceea am plecat către Constanța să se vadă portul, Direcția Sanitară Veterinară, modelul de carantinare al animalelor, mașini de transport terestru și cum se încarcă în vapor. Imediat, seara, când eram într-o fermă a unui exportator și îl așteptam pe președintele ANSVSA de la acea vreme să vină, ne-am trezit în fața faptului împlinit că din nou pe postul de televiziune Antena 3 se tuna și se fulgera cu problemele de transport, se făcea referire la maltratarea animalelor, la condițiile dezastruoase din timpul transportului. Pe mine și pe Iancu ce ne-a supărat cel mai tare a fost faptul că dovezile nu erau din niciun port românesc, filmulețele nu erau cu animale românești, deci total motive de a spune lucrurile nu lucrurilor întâmplate la noi în țară. La al treilea episod, când delegația Emiratelor Arabe Unite a venit în România același lucru s-a întâmplat, în prima zi după vizită, seara, ne-am trezit din nou cu această denigrare, ură, aș spune eu. Părerea mea este că noi suntem monitorizați pas cu pas și este normal ca odată ce România, să spunem că pe perioada când cumpăra numai Iordania tam-tam-urile nu au fost așa mari, dar haideți să ne aducem aminte de când a intrat Arabia Saudită în piață și Emiratele Arabe. Din informațiile mele pe surse, în 2016 sau 2017, guvernul Australiei l-a schimbat pe ministrul Agriculturii de la ei din cauza faptului că nu a fost în stare să negocieze și să intre în piața Arabiei Saudite. Și Iancu poate confirma că amândoi am auzit cu urechile noastre știrea. Când noi am mers în Emiratele Arabe în vizită la acel mare cumpărător să vedem una dintre fermele lor, pe care o aveau în Dubai, de 80.000 de capete, nu are rost să vorbim ce animale am văzut aduse din Australia, deci când am ajuns să discutăm și de calitatea cărnii și de preț, acei oameni, ca și cei din Iordania, au spus ”Oameni buni dumneavoastră aveți o calitate gold”. Eu zic că noi cu toate forțele trebuie de la mic la mare să ne ocupăm concret, cu toate forțele, de acest subiect”, a concluzionat Nicolae Cioranu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor