• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata pe pășune – în pericol! Fermierii care nu vor mai primi subvenția APIA

    Roxana Dobre -

    Fermierii nu mai primesc subvenția pe pășune de anul viitor. Specialiștii care se ocupă cu studiile pedologice avertizează că derogarea pentru amenajamentele pastorale nu se va mai da și anul viitor astfel că Primăriile vor fi nevoite să finalizeze în acest an lucrările.

    Reprezentanții Oficiului de Studii Pedologice (OSPA) din Iași atrag atenția că ieșenii nu vor mai primi subvențiile dacă primarii nu realizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021. Astfel, fermierii riscă să piardă subvențiile pe suprafața de pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului.

    „Am finalizat amenajamentele la 55 de primării din cele 98. Niciun primar nu a depus la Direcția Agricolă cerere pentru anul acesta, nu au încheiat contract ca să mergem să facem amenajamentele. Primarii trebuie să știe că termenul nu se mai prelungește. Anul trecut au fost alegerile și oamenii nu mai primeau banii. Anul acesta nu mai sunt alegeri”, susține Mihai Hlihor, director al OSPA Iași, potrivit www.bzi.ro.

    Anul acesta nu vor fi necesare documentele pentru depunerea cererii unice. De anul viitor, schițele atașate la dosarul depus la APIA vor fi obligatorii, iar primarii le pot realiza gratuit. Potrivit specialiștilor din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), schițele sunt necesare agricultorilor care vor să obțină subvenții europene pentru pășuni.

    Termenul de realizare a unui amenajament pastoral este de maximum 3 luni, procesul de realizare fiind unul complex. Astfel, reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Specialiștii din cadrul acestei instituții finalizează amenajamentele pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate, se întocmesc amenajamentele pastorale.

    Termenul privind amenajamentele pastorale, prelungit până în 2022

    Reamintim că parlamentarii au aprobat în ședința de marți, 10 noiembrie, un proiect de lege  care are ca obiect de reglementare modificarea unor acte normative din domeniul agriculturii, precum şi din domeniul fiscal-bugetar. Printre prevederile aprobate de parlamentari se numără și  prelungirea termenului de la care devine obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.

    Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

    Începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Deci vorbim de a patra prelungire a termenului la care acestea erau obligatorii.

    Mai mult pe acest subiect citiți aici: S-A VOTAT ÎN PARLAMENT! Amenajamentele pastorale devin obligatorii de la 1 ianuarie 2022!

    Plata pe pășune pleacă de la Schema de la 98 de euro, cât este plata minimă pe suprafață (SAPS) și crește major dacă sunt accesate și măsuri de agro-mediu pentru care se încheie angajamente cu APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”