• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Deputat: ”Fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din UE, dar abia subzistă de la o recoltă la alta”

  Ramona Dascălu -

  Deputat român, semnal de alarmă în Parlamentul naţional! Ioan Bălan, vicepreședinte PNL și deputat de Suceava, a atras atenția, printr-o declarație făcută în Parlamentul României, asupra situației dificile în care se află fermierii români, care deși se numără printre cei mai harnici din Uniunea Europeană, nu sunt însă și cei mai bogați, ci se chinuie să supraviețuiască de la o recoltă la alta.

  Ioan Bălan, deputat PNL de Suceava, a susținut, în Parlament, că mulți dintre fermierii români au depus eforturi uriașe ca să-și cumpere un plug sau un tractor la mâna a doua, ca să facă din buzunarul propriu sisteme de irigații, să aibă semințe mai bune, mai productive sau să crească efectivele de animale.

  ”Chiar dacă s-a spus în nenumărate rânduri de la această tribună că România are un potențial agricol uriaș, aspect cu totul adevărat, din păcate, acesta este subvalorificat, pentru că foarte puține politici au sprijinit agricultorii români să se dezvolte și să prospere din munca lor (…). Spun, fără ezitare, că fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, fermierul român nu este și cel mai bogat, ci, dimpotrivă, abia dacă subzistă de la o recoltă la alta, asta dacă nu se abat asupra lui și calamități precum seceta sau epidemii precum pesta porcină africană. Cifrele nu le putem contesta. Aici apare paradoxul. Deși au muncit mai mult, fermierii români nu au câștigat mai mult. Știm cu toții că produsele românești sunt superioare calitativ și, cu toate acestea, pe mesele românilor ajung mai degrabă legume și fructe din import, brânzeturi și lapte din țările vecine și preparate din carne fabricate chiar în afara spațiului comunitar”, a declarat acesta, potrivit newsbucovina.ro.

  Acesta a spus că niciun ministru al Agriculturii, din câți s-au perindat în ultimii 30 de ani, nu a găsit soluțiile necesare pentru a sprijini cu adevărat fermierul român.

  ”De exemplu, ultimul ministru PSD al agriculturii va rămâne în memoria colectivă a românilor drept ministrul compozitor de balade pentru oaie și pentru cormorani, ministrul irigațiilor nefuncționale și al aprozarelor pentru produse românești în care nu s-a vândut niciodată nimic. Cu ce i-au ajutat efectiv ultimele guverne pe fermierii români care trudesc din greu? Cu nimic!”, a atras atenția Ioan Bălan.

  Pentru ca agricultura românească să se dezvolte, este necesar ca agricultorul român să poată să își vândă în condiții concurențiale marfa și la prețuri bune, care să-l stimuleze să producă de la un an la altul tot mai mult, a declarat deputatul PNL Ioan Bălan. ”Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom constata cum terenurile care rămân necultivate sunt tot mai multe, cum crescătoriile de animale renunță la acestea și cum piața românească nu va mai avea de unde să furnizeze românilor produsele noastre tradiționale. Avem nevoie ca produsele românești să capete tot mai multă competitivitate și să umple buzunarele celor care muncesc în agricultură. Vreau să scăpăm de acest marasm, în care agricultura este sinonimă cu sărăcia și traiul de pe o zi pe alta. De asemenea, îmi mai doresc ca actualul Guvern să găsească soluții optime, pentru reinstaurarea unui climat concurențial pe piața românească a produselor agro-alimentare”, a apreciat deputatul.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț