• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Miei de Paște direct de la oieri. Derogare ANSVSA pentru puncte de sacrificare în ferme

  Ramona Dascălu -

  Sacrificarea mieilor de Paște și vânzarea lor direct din fermă. Pentru al doilea an la rând, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că oierii au posibilitatea să ceară derogare de la abatorizarea ”clasică” a mieilor pentru Paște și să solicite o autorizare pentru sacrificare și vânzare din fermă. Fiecare cerere a fermierilor este analizată la nivel local și aprobată mai ales ales dacă exploatația se află într-o zonă cu restricții de circulație din cauza pandemiei.

  Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat în cadrul emisiunii FORȚA FERMIERILOR mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, în acest an, numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar.

  ”Pentru acele județe unde nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, iar primăriile nu au organizat un centru de sacrificare și nu au putut veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar, doar pentru perioada respectivă, de sacrificare la nivelul fermelor”, a declarat președintele ANSVSA.

  În ce condiții se pot sacrifica mieii la nivel de fermă

  Pentru ca sacrificările să fie permise în fermă, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condiții de protecție și bunăstare a animalelor.

  ”Se face o analiză de risc de către Direcția Sanitară Veterinară, se merge la ferma respectivă, pentru că dacă avem o situație în care în această pandemie 2-3 localități sunt în cod roșu, sunt izolate, oamenii nu se pot deplasa, deci această derogare este dată pentru situația excepțională în care ne aflăm, dar nu vom face rabat de la protecția și bunăstarea animalelor pentru că nu ne putem permite. Lucrurile se vor face la fel, sub supraveghere sanitar-veterinară, vor solicita prezența unui medic veterinar, și acel spațiu va fi destinat numai mieilor din ferma respectivă. Crescătorii pot face acest lucru numai dacă își vor amenaja aceste spații. Și aici va fi tot ștampila rotundă și, la fel, carnea respectivă este destinată numai consumatorului final, deci va merge cu ea acasă și atât pentru că el deja are de respectat niște restricții, nu poate ieși din localitate”, a declarat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, în cadrul emisiunii FORȚA FERMIERILOR.

  Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, a vorbit însă și despre celelalte două moduri în care pot fi sacrificați mieii de Paște. Acesta a spus că sacrificarea mieilor se poate realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, dar și în centre amenajate și autorizate temporar.

  Sacrificarea mieilor de Paște în abatoare autorizate

  Președintele ANSVSA a dezvăluit faptul că în acest moment în România există un număr de 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar carcasele care provin de la astfel de abatoare poartă marca de sănătate ovală și pot fi comercializate atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, cât și în schimburi intracomunitare.

  ”Sacrificarea mieilor se realizează în mod normal în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată de medicii veterinari de liberă practică, indiferent de zonă sunt identificate și înregistrate, sunt crescute în ferme sau localități din zone unde nu evoluează boli transmisibile. Deci, animalele respective merg în abatorul autorizat sanitar-veterinar și v-am spus că un număr total de 135 de unități de abatorizare pentru specia ovine sunt în momentul de față disponibile la nivelul României. Sunt și județe care nu au abatoare, dar sunt și județe care au 4-5 abatoare. Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală, toate aceste carcase se pot comercializa atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, peste tot, inclusiv în schimburile intracomunitare”, a arătat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

  Sacrificarea mieilor de Paște la puncte autorizate temporar

  Potrivit președintelui ANSVSA, crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de spații fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai. Fermierii trebuie să știe însă că în aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final.

  ”A doua posibilitate pe care am oferit-o tuturor crescătorilor pentru această perioadă, adică mai exact începând cu data de 21 aprilie până pe data de 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații amenajate temporar se vor face și se vor organiza de către autoritățile locale. Deci, o autoritate locală – o primărie consideră că poate să îndeplinească niște cerințe care sunt prevăzute de legislație și aici am spus foarte clar că atunci când se va face evaluarea acelui spațiu, acelei zone, acelei piețe unde vor fi autorizate temporar, această zonă va trebui să îndeplinească atât cerințe de igienă cât și cerințe de protecție a animalelor, de bunăstare a animalelor”, a explicat șeful ANSVSA.

  Chioveanu a arătat că pentru Paștele catolic, în perioada 21 martie-7 aprilie au fost autorizate 9 spații amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor la nivelul piețelor, ”unul la Caraș-Severin, unul la Covasna, 5 la Harghita, unul la Hunedoara și unul la Iași, în care au fost sacrificați 545 de miei”.

  ”În aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă, cu indicativul județului și cu un număr, iar carcasa rezultată de aici nu va putea fi comercializată către magazine, carmangerii, hipermarketuri. Deci, dacă consumatorul final vrea, își alege mielul, acesta este sacrificat, este examinat, un medic veterinar este permanent acolo și am impus ca și sâmbăta și duminica să fie un program de permanență între orele 7:00 dimineața și orele 17:00”, a mai spus dr. Robert Chioveanu.

  Carnea de miel, comercializată doar cu ștampilă

  Reprezentantul ANSVSA a subliniat că este esențial ca toată carnea de miel care se pune pe piață să fie expertizată sanitar-veterinar, iar tipul de ștampilă indică modul în care se poate face comercializarea. În cazul sacrificărilor la nivelul fermei, ștampilarea rămâne obligatorie, cu ștampilă rotundă.

  ”Dacă este marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict doar consumatorului final, deci clientul ia carcasa și merge acasă și o consumă acasă, deci nu poate să mai vândă în altă parte. Aceasta este ca o derogare și este o măsură pe care am luat-o pentru ca pe această perioadă de două săptămâni să putem să asigurăm această necesitate pentru că oamenii nu se mai pot deplasa, sunt interdicții de mișcare”, a explicat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

  De precizat că pentru autorizarea centrului de sacrificare la nivelul fermelor nu există un termen limită, însă crescătorii trebuie să țină seama de timpul scurt rămas până la Paște.


  Te-ar mai putea interesa

  Micii fermieri din Ungaria vor primi timp de 5 ani o sumă forfetară de 15.000 de euro Subvenții APIA: Plățile la zi efectuate în conturile fermierilor! Accident teribil: Cinci victime după ce o căruță s-a răsturnat pe un dig

  Ultimele știri

  OUG: 500.000 de euro – ajutor pentru procesarea grâului, porumbului și floarea-soarelui de la fermieri Anunț urgent de la APIA pentru fermierii care primesc microgranturile de 5.000 euro Galera™ Super – Cea mai utilizată soluție în toamnă pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță!