• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionică Nechifor, Moldoovis – Prețul mieilor la poarta fermei în săptămâna Paștelui

    Violina Gorcinschi -

    Ionică Nechifor, Moldoovis – prețuri la carnea de miel la poarta fermei. În săptămâna Paștelui, prețul cărnii de miel ar putea suferi modificări, având în vedere cererea mare de pe piață. Crescătorii de ovine se străduiesc să mențină prețul stabil pentru a-și valorifica cât mai bine producția.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de astăzi, luni – 29 aprilie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, a explicat care ar trebui să fie prețul mieilor în săptămâna de dinaintea Paștelui 2024 și a recomandat consumatorilor să cumpere carne direct din fermă. În opinia sa, lanțul de aprovizionare producător-client ar trebui să fie unul cât mai scurt, iar crescătorii de ovine să se adapteze la acest lucru investind în sacrificare și procesare.

    „Urmăresc cu mare atenție să vedem exact cum se derulează acest segment, oferta și tot ce ține de prețul pe carnea de miel pentru că suntem în perioada sărbătorilor de Paști când toată lumea caută miel. Eu urmăresc această chestiunea tocmai în ideea de a interveni atunci când e momentul potrivit, pentru a nu se genera o explozie artificială de preț”, a explicat fermierul.

    Prețul mieilor în săptămâna Paștelui

    Ionică Nechifor a spus că în această perioadă fermierii se străduiesc să mențină un preț stabil la carnea de miel. Având în vedere condițiile actuale, prețul pe carcasă ar fi de puțin peste 40 de lei pe kilogram.

    „Noi știm exact ceea ce fac fermierii, știm care este tendința lor și mai ales, în această perioadă, fermierul nu intenționează să ridice prețul, ci să-l păstreze și să îl mențină în așa fel încât toată munca lui să fie cumva reflectată într-un preț rezonabil atât pentru fermă, cât și pentru consumator. Chiar am urmărit știrile. Să știți că, în mod normal, prețul pe carcasă ar trebui să se ridice la 41 de lei/kg”, a afirmat președintele de la MOLDOOVIS.

    Citește și: Ionică Nechifor, Moldoovis, despre prețul mieilor de Paște: ”Fiecare fermier își face propriile socoteli”

    Totodată, acesta le recomandă consumatorilor să cumpere direct din fermă, pentru a obține prețuri rezonabile la acest produs.

    „Am făcut calculul pentru un kg de carne în viu care nu ar trebui să depășească 22 de lei fără TVA. În condițiile acestea, având un randament foarte bun la sacrificare, mieii fiind luați direct de la supt, putem discuta de un preț rezonabil. În același timp, atrag atenția intermediarilor, să nu procedeze la perioada „acum e momentul să mă îmbogățesc și după am dispărut”. În aceeași măsură, recomand consumatorilor să se deplaseze direct la fermă, cei care stau în apropiere”, a afirmat Ionică Nechifor. Acesta a atras atenția că la prețul din fermă se adaugă și alte cheltuieli precum cele de transport sau de comercializare, dacă este vorba despre vânzare la puncte autorizate.

    Ionică Nechifor: „Fermierii trebuie să ajungă direct la consumator”

    În opinia inginerului Ionică Nechifor, lanțul de aprovizionare producător-client ar trebuie să fie cât mai scurt în ceea ce privește carnea.

    „Eu cred că fermierii ar trebui, în mod organizat să înțeleagă că de acum încolo nu mai putem da materie primă sau animale în viu. Vrem, nu vrem, avem acele pârghii în așa fel încât să facem procesare, să sacrificăm, să ne facem puncte de sacrificare, să aducem valoare adăugată, în mod organizat fiindcă, așa cum știm cu toții „clientul nostru, stăpânul nostru”. Trebuie să ajungem noi, producătorii, direct la consumator. Chiar exista acel concept de la fermă la furculiță, acel lanț scurt. Trebuie să ne gândim foarte bine și din punctul de vedere al legislației și tot ceea ce implică un sprijin de promovare, legislativ, să simplificăm lucrurile în așa fel încât carnea să ajungă cât mai repede la consumator direct de la fermă”, a spus fermierul.

    Citește și: Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Pentru a evita o „inundare” a pieței cu produse din carne de miel, Ionică Nechifor recomandă fermierilor să aleagă bine animalele bune de sacrificat, pentru a obține randament maxim.

    „În toate zonele avem carne fiindcă așa suntem noi, românii, o țară mioritică cu o populație foarte mare de oi. Suntem pe locul doi la nivelul UE. Noi avem un surplus, astfel că nu recomand fermierilor să sacrifice mieii sub o anumită greutate. Am calculat o greutate medie pe fermă: 30 de kg în viu ca să ai un profit. Avem miei și de 35 de kg, și de 25 kg. Recomandarea mea este să nu sacrificăm mieii care au mai puțin de 10 kg în carcasă. Să fie un produs bun, gustos și să fie și un randament bun la sacrificare”, a conchis Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare