• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Achitați restanțele, altfel nu se mai eliberează adeverințele APIA! Avertisment pentru Ministerul Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Avertisment dur din partea sectorul zootehnic pentru ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Mesajul se regăsește în cadrul unei scrisori deschise, deja a doua, pe care asociațiile care care derulează Controlul Oficial al Performanțelor (COP) și mențin Registrele Genealogice (RG) o adresează șefului de la Agricultură, dar și secretarului de stat din MADR pe probleme de zootehnie, Antal Barabasi.

    Asociațiile care derulează Controlul Oficial al Performanțelor (COP) și mențin Registrele Genealogice (RG) pentru bovine îl somează pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, și secretarul de stat care răspunde în cadrul MADR de zootehnie, Antal Barabási, să achite sumele restante pentru plata ajutorului de stat pentru creșterea animalelor. În caz contrar, anunță asociațiile, societățile de ameliorare vor fi obligate să își sisteze activitatea, inclusiv cea de eliberare a adeverințelor pentru depunerea dosarelor de cereri unice la APIA, campania 2021!

    Asociațiile atrag atenția că plata restanțelor pentru ajutorul de stat în creșterea animalelor nu a fost achitată nici până la această dată, deși proiectul de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică din data de 31 martie. Fermierii au de primit trimestrul IV aferent anului trecut, plus primul trimestru din acest an.

    Agrointeligen-AGROINTEL.RO vă inserează integral scrisoarea-somație trimisă către MADR:

    ”Stimate domnule Ministru, Stimate domnule Secretar de stat,

    În dată de 24 Martie 2021 v-am înaintat o solicitare scrisă cu rugămintea de a urgență adoptarea completărilor la HG 1179 privind stabilirea cuantumurile serviciilor de COP și RG pentru anul 2021 și plata restanțelor pentru anul 2020 . De asemenea vă aduceam la cunoștință situația critică în care se află acest segment al ameliorării, având peste 1.000 de persoane angajate – cu 1.000 de familii de întreținut, care riscă să nu-și mai primească salariile.

    Având în vedere faptul că nici până la această dată nu ați binevoit să faceți demersurile necesare rezolvării solicitărilor noastre,
    Având în vedere că în spațiul public circulă informații, din sursele ANZ prin vocea directorului general dl. Vaida Bela, cu diverse propuneri despre modul ilegal de alocare a sumelor ce ar fi destinate serviciilor de COP și RG,
    Având în vedere că nici până la această dată nu ați înțeles să respectați Legea Zootehniei Nr. 32/2019 , art. 7, articol care stabilește în mod clar faptul că societățile de ameliorare sunt partenere de dialog al Ministerului Agriculturii, iar în privința sumelor, modului de alocare , etc., nu ne-ați convocat sau să ne solicitați în scris vreun punct de vedere,

    Vă somăm:

    Ca în termen de 3 zile, cu începere din 19.04.2021, să faceți toate diligențele necesare că toate solicitările noastre să fie rezolvate. Menționăm că în lipsa unei rezolvări integrale a solicitărilor noastre vom fi nevoiți să sistăm întreagă activitate de ameliorare. De asemenea vă comunicăm că până la rezolvarea tuturor solicitărilor noastre (menționate și în adresa de mai jos) , societățile de ameliorare nu vor elibera nici o adeverință pentru depunerea dosarelor de cereri unice la APIA , campania 2021.

    Redăm mai jos în intregalitate conținutul adresei înaintat către Dvs. în dată de 24.03.2021

    ASOCIAȚIILE :

    Asociația Crescătorilor de taurine de carne din Transilvania
    Cooperativa Agricolă Transilvania
    Cooperativa Agricolă SAMUS LACT
    Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România
    Asociația Crescătorilor de Taurine „BRUNĂ SCHWYZ” Maramureș
    Asociația Crescătorilor de Taurine din România „Rasă Brună” filiala Prahova
    Asociația Obștea Saramusului Cooperativă Agricolă
    Asociația Crescătorilor de bovine ”CODRUȚA”
    Asociația Crescătorilor de Animale a Județului Galați
    Asociația Crescătorilor de Tauine Botoșani
    Asociația Crescătorilor de Animale Arad
    Asociația Crescătorilor de Taurine Iași
    Asociația HOLSTEIN RO
    Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna
    Asociația Crescătorilor de bovine ”BOVISIB”
    Asociația Crescătorilor de bovine ”NARCISA”
    Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine Bacău
    S.C. BIAGEN SWISS S.R.L.
    Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România Filiala Călărași
    Asociația Crescătorilor de Animale Bârlad
    Asociația Crescătorilor de animale ”Operatorul IA” Neamț
    Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine ”Hunedoara”
    Asociația A.G.C.T.R. – filiala Olt
    Asociația Județeană a Crescătorilor de Animale Domestice și păsări Bihor
    Cooperativa Agricolă LACTOVEST VARIAS
    Asociația ACV BR -Ținutul Secuiesc
    Asociația pentru Controlul Oficial al Producțiilor Zootehnice Vrancea
    Asociația Crescătorilor de Taurine Județeană Constanța
    Asociația Crescătorilor de Bovine DobrogeaA.G.C.T.R.
    Asociația Aberdeen Angus România
    Asociația crescătorilor de vaci Bălțată Românească de tip Simmental

    Prin prezenta,

    Vă învederam faptul că nici până la această dată – 24 Martie 2021 , nu există stabilite cuantumurile pentru serviciile de determinare a calității genetice la taurine, precum și nici a serviciilor pentru conducerea și menținerea Registrelor Genealogice, pentru anul 2021.
    De asemenea va informăm că nu sunt achitate restanțele pe anul 2020, aferente ultimului trimestru din anul 2020.

    Vă aducem la cunoștință că un număr de peste 1.000 de persoane angajate în cadrul asociațiilor mai sus menționate sunt în situația de a nu își mai primi salariile, iar organizațiile prestatoare de a nu își mai putea desfășura activitatea curentă .

    Solicităm:
    1. adoptarea de urgență a Hotărârii de Guvern care stabilește cuantumurile serviciilor de COP și RG pentru anul 2021, cu consultarea organizațiilor de profil implicate;
    2. plata imediată a restanțelor pentru anul 2020.

    Vă solicităm respectuos un răspuns în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine la Scrisoarea noastră , astfel încât să evităm punerea în pericol a întregii activități de Ameliorare”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de fermieri.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră propunerea creșterea plafonului pentru schema de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor și împărțirea banilor între sectoare astfel ca 70% din bani să ajungă la societățile de ameliorare care fac controlul performanțelor și restul de 30 la sută la cele care întocmesc și mențin Registrele Genealogice. Propunerea a fost înaintată joi, 15 aprilie, de șeful ANZ, ing. Bela Vaida.

    Reamintim că Adrian Oros a anunțat pe 4 aprilie, în Plenul Parlamentului că din acest an nu va mai plăti ajutorul de stat pentru ameliorarea către acele registre care nu și-au făcut treaba și au fost descoperite certificate de origine false.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds