• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recensământ agricol 2021: obligații fermieri. Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei

    Roxana Dobre -

    Recensământul agricol în 2021 are o componentă importantă de colectare a datelor. Fermierii obligați să furnizeze informațiile cerute de autorități în cadrul Recensământul General Agricol care se desfășoară în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. În cazul în care aceștia nu furnizează informațiile prevăzute în chestionarul de recensământ și furnizarea de date si informații eronate sau incomplete riscă amenzi de la 1.000-5.000 lei.

    Citiți și: Începe recensământul agricol de probă! Datele finale colectate vor fi transmise la Bruxelles

    În cadrul Recensământului General Agricol faza de Colectare a datelor referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, capul/șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete, de asemenea să respecte și să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ din teritoriu si sa prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

    Datele individuale înscrise în chestionarul de recensământ sunt confidențial și sunt utilizate numai în scopuri statistice, codul numeric personal colectat la recensământ este criptat. Pe toată perioada de recenzare, personalul de recensământ în teritoriu se identifică prin prezentarea legitimației care îi atestă calitatea”, informează www.realitateadevaslui.net.

    Fermierii riscă amenzi

    Potrivit sursei citate, constituie contravenții următoarele fapte:

    Contravenţiile sus menționate se sancționează cu amendă de la 1.000 – 5.000 lei.

    Ce urmăresc cenzorii care colectează datele

    Recensământului General Agricol faza de Colectare a datelor în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, etc.

    ”Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală”, mai arată sursa citată.

    La recensământ se înregistrează exploatațiile în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul lor juridic (activități agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/și sau deţinerea de animale și care obţin produse agricole și/sau păstrează suprafețe în bune condiţii agricole și de mediu).

    La recensământ sunt colectate informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole precum:

    Potrivit Institutul Național de Statistică (INS), recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

    Datele vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agri-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susține dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde.

    De asemenea, datele vor contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:

    – Cine va mai face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
    – Câte femei mai lucrează în agricultură?
    – Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
    – Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
    – Cum influențează agricultura, atât în mod pozitiv cât și negativ, mediul?
    – Cum se schimbă metodele de producție?

    Conform site-ului INS, momentul şi perioada de referinţă sunt aceleași în toate statele membre UE. Astfel:

    – anul agricol 2020 (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020) – pentru variabilele privind terenurile și persoanele care au lucrat în agricultură şi anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecţiilor animaliere;
    – data de 31 decembrie 2020 – pentru variabilele privind efectivele de animale;
    – ultimii trei ani (2018-2020) – pentru măsurile de dezvoltare rurală.

    Deși colectarea datelor se realizează în anul 2021, momentul și perioada de referință ale recensământului agricol sunt legate de runda 2020 și ca atare denumirea este RGA2020 sau RGA runda 2020.

    Faza de colectare a datelor vine după ce în intervalul 12-23 octombrie 2020 s-a desfășurat în etapa de pregătire a Recensământului General Agricol un recensământ de probă, în scopul verificării practice și îmbunătățirii aspectelor organizatorice și tehnice prin care a fost evaluată claritatea întrebărilor incluse în chestionar și au fost testate procedurile și instrumentarul de colectare a datelor de la exploatațiile agricole.

    ”Testarea a asigurat faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol, pentru care colectarea datelor în anul 2021, va fi bine organizată, se va desfășura în bune condiții și va permite obținerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susținerea programelor și politicilor agricole europene cât și a celor naționale”, se mai precizează pe site-ul INS.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare