• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Funcționar din primărie, condamnat pentru eliberarea de adeverințe false pentru APIA

  Roxana Dobre -

  Funcționarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. Acesta a încheiat trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi.

  Judecătorii de la Tribunalul Dolj au contopit pedepsele primite de un funcţionar din cadrul Primăriei Valea Stanciului. Acesta a încheiat trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) şi cu procurorii din Segarcea. În final, inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

  Funcționarul a ajutat două persoane să obțină subvenții în cuantum de 300.000 de lei

  Potrivit publicației Gazeta de Sud, dosarul funcționarului din cadrul primăriei a fost deschis în iulie 2019 când două persoane au fost acuzate că au păgubit APIA cu aproape 300.000 de lei. Anchetatorii au susţinut că, în perioada 23 mai 2008 – 15 mai 2014, cei doi inculpați „au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate“.

  Prejudiciul total este de 281.767 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 12 mai.

  Funcţionarul şi-a recunoscut fapta

  Procurorii anticorupţie au precizat că cei doi inculpaţi nu puteau frauda APIA fără ajutorul unui funcţionar din cadrul Primăriei Valea Stanciului. Acesta a solicitat şi obţinut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. „În prezența avocaților, inculpatul S.N., la data faptei funcționar în cadrul Primăriei Valea Stanciului, a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia“, au mai susţinut procurorii DNA.

  Funcţionarul a fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, plus interzicerea unor drepturi. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost admis de instanţă pe 17 septembrie 2019.

  Dosar de abuz în serviciu 

  În iulie 2020, Judecătoria Segarcea a admis un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de acelaşi funcţionar cu procurorii din Segarcea. În acelaşi dosar, un acord de recunoaştere a încheiat şi fostul edil din Valea Stanciului.

  Acesta din urmă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Funcţionarul a primit aceeaşi pedeapsă pentru complicitate la abuz în serviciu. După contopirea cu pedeapsa primită în septembrie 2019, inculpatul a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

  Al treilea acord, încheiat cu procurorii DNA

  În noiembrie 2020, procurorii DNA au anunţat că au dispus sesizarea instanței de judecată cu un acord de recunoaştere încheiat cu acelaşi funcţionar. De data acesta a fost acuzat de complicitate la folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene.

  Procurorii au reținut că inculpatul a eliberat mai multe adeverinţe false unor persoane. „În perioada 2011-2012, inculpatul S.N. ar fi eliberat unor persoane mai multe adeverințe false care ulterior ar fi fost depuse cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate”, au precizat anchetatorii.

  Săptămâna trecută, pe 16 aprilie, Tribunalul Dolj a contopit ultimele două pedepse primite de inculpat. Astfel, după contopirea pedepselor de doi ani opt luni şi doi ani de închisoare cu suspendare, inculpatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Prima tranșă de motorină din România a ajuns în Rep. Moldova. Fermierii, ajutor de 18,46 litri/ha Agrointeligența SHOW cu Bucate și Vinuri Românești – 13 mai 2021 Un tânăr de 24 de ani a decedat după ce s-a răsturnat cu tractorul agricol

  Ultimele știri

  Iarba tăiată – îngrășământ pentru pomi. Aplicare și beneficii Rețetă de îngrăşământ cu sare amară pentru roşii mai gustoase Fermieri revoltați de selfie-urile în rapiță