• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii a dublat bugetul alocat pentru ajutorul de stat în sectorul animalelor

    Roxana Dobre -

    Ajutor de stat pentru crescătorii de animale, prelungit până la sfârșitul anului. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) modifică un proiect important pentru fermieri, care inițial era aprobat până 30 iunie 2021 și se prelungește pentru tot anul, până la 31 decembrie 2021. Suma totală alocată pentru 2021, adică două semestre este de maxim 40.000.000 lei.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a decis să susțină alocările pentru ajutorul de stat în sectorul animalelor, care se achită pentru ameliorare și menținerea Registrului Genealogic (RG), prelungind schema de la 30 iunie 2021, cât se aprobase inițial, până la 31 decembrie 2021.

    La două zile distanță după întâlnirea cu oierii, MADR a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru stabilirea datei până la care se aplică prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, precum și pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

    ”Aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește până la data de 31 decembrie 2021. Luând în considerare că durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021, pentru care valoarea maximă este de 759.250 mii lei, este necesar ca, anual să se aprobe valoarea maximă alocată cu încadrarea în plafonul menționat anterior. Astfel, prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat, pentru anul 2021, de 40.000 mii lei, care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022”, se arată în documentul lansat astăzi în dezbatere publică.

    Suma alocată în noul draft de act normativ este dublă față de forma inițială, iar pentru că asociațiile de crescători au reclamat că nu li s-au achitat încă sumele restante pe anul trecut, MADR a primit și un ultimatum pentru a aproba bugetul pentru ameliorare și deblocarea plăților.

    Cei care au depus mai multe cereri primesc și mai mulți bani

    Conform sursei citate, repartizarea sumelor pe specii se realizează proportional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 17.610.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, și 22.390.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.

    ”La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr.1006/2020 privind stabilirea datei până la care se aplică prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1140 din 26 noiembrie 2020, se abrogă”, se mai precizează în document.

    Cine beneficiază de bani

    Potrivit MADR, schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

    Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
    a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
    b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

    Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.

    De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România