• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros este ”convins o să obținem cele 2,5 miliarde de euro din PNRR pentru irigații”

    Angelica Lefter -

    România va susține în continuare proiectul trimis către Bruxelles, în care sunt incluse fondurile pentru irigații cuprinse în Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), deși Comisia Europeană a făcut câteva observații pe acest subiect, susține Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

    Vicepremierul Dan Barna a menționat miercuri seara că, după discuțiile ministrului fondurilor europene Cristian Ghinea de la Bruxelles, Comisia Europeană a cerut modificări la PNRR, apreciind că irigațiile nu reprezintă o reformă care ajută la ”rezilienţă după COVID”.

    Într-o intervenție la Digi 24, ministrul Adrian Oros spune că este vorba despre o primă variantă trimisă Comisiei Europene, strict pentru irigații, în care era prevăzută suma de 2,5 miliarde de euro.

    ”Noi ne susținem proiecte în continuare, preluăm observațiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de țară privind strategia de gestionare a apei și că acest lucru se poate finanța și prin PNRR, este vital, la fel cum este vital să avem investiții în educație, sănătate, infrastructură. În continuare, vom merge în fața Comisiei cu precizări tehnice. Dacă lucrurile contribuie la obiectivele de climă – eu sunt convins că da, dacă are impact asupra corpurilor de apă – avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul – deci la toate aceste observații pe care Comisia le face noi avem răspunsuri pentru ele. Am propus să le trimitem și un proiect-tip, ca să vadă în ce fel influențează sau nu influențează mediul aceste lucrări. Am precizat Comisiei că nu dorim să facem lucrări în plus, deocamdată dorim să reparăm, să reabilităm toată infrastructura de irigații, astfel încât să putem transporta și utiliza apa cât mai eficient și cât mai ieftin, cu consum de apă mai mic și cu consum de energie mai mic și consum de energie verde. Adică noi chiar am scris niște proiecte care se pliază foarte bine pe cerințele Comisiei și ne vom susține în continuare cauza”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

    Și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a menționat că este vorba despre o primă variantă a PNRR, unde era o alocare mai mare pentru irigații, dar discuțiile continuă, inclusiv pe acest subiect.

    ”Nimic nu este oficial. Nu sunt singurele domenii pe care Comisia a avut observații. Nu vă mai pot spune pe ce, pentru că suntem într-o negociere”, a declarat ministrul Ghinea. Totodată, acesta a precizat că varianta finală a planului ar putea fi trimisă până pe 30 aprilie.

    Adrian Oros a precizat că în prima variantă trimisă Comisiei Europene, strict pentru irigații era prevăzută suma de 2,5 miliarde de euro, însă menționează că planul are în vedere infrastructura de irigații, dar și cea pentru desecare-drenaj, precum și lucrări pentru a preveni eroziunea solului și a deșertificării, într-un proiect comun cu Ministerul Mediului, ce prevede înverziri și împăduriri în special în aceste zone.

    Tot în intervenția televizată ministrul Agriculturii, Adrian Oros a spus că cele 2,5 miliarde de euro nu vor dispărea pur și simplu.

    ”Anul trecut eram puține ministere care discutam despre PNRR. Între timp, în decembrie, s-a schimbat și abordarea Comisiei. Au apărut foarte  multe ministere cu proiecte proprii și s-a diminuat suma proporțional. Dar eu sunt convins că cele 2,5 miliarde o să le obținem, pentru că vom face totul ca să le obținem. Trebuie să avem o decizie politică asumată, în consens”, a încheiat ministrul Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte