• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea mielului de Paște spusă de un oier pentru cei nemulțumiți de prețul de 30 lei/kg la carnea de miel

    agrointeligenta.ro -

    Costurile pentru creșterea unui miel de Paște nu sunt deloc mici, atrage atenția un cunoscut oier din județul Brașov, din zona Făgăraș. Ioan Suciu a calculat perioada în care un crescător doar cheltuie pentru a ajunge să valorifice un miel.

    Un miel timp de 7 luni – incluzând și perioada de gestație și cele circa 2 luni necesare până când animalul devine bun de sacrificat, a calculat Ioan Suciu.

    Povestea mielului – a fost intitulat calculul făcut de către oier și pe care l-a dedicat celor se arată nemulțumiți de prețul mai ridicat la carnea de miel de Paște în acest an.

    ”Pentru cei care spun ca este scump un kilogram de carne de miel 30 de lei tăiat, că nu-i suficient de gras, că nu-i așa cum ar vrea ei. O oaie are perioada de gestație 150 de zile, plus cel puțin 60 de zile până mielul este bun de sacrificat. În total peste 7 luni – 210 zile în care cel cu oaia respectivă doar finanțează și nu ia nimic”, a declarat crescătorul de ovine, precizând că este nevoie de 7 luni până ca fermierul să ajungă să încaseze 300-350 de lei pentru un miel.

    ”Oare câți muncesc să ia banii după 7 luni? Și ce bani, până la urmă? Că dacă intrăm în amănunte, iernatul și întreținerea pe cele 7 luni…nu mai ținem nimic”, spune Suciu.

    Oierul brașovean a făcut și o comparație între un kilogram de carne de miel și alte produse care sunt cu mult mai scumpe, dar la care românii nu au rezerve să plătească. ”Mielul dumneavoastră care ajunge pe masă de sfintele sărbători a avut nevoie de îngrijire cel puțin 7 luni. Și până la urmă fiecare cumpără ce vrea și de unde vrea cu bani lui. Dar oare o porție de fructe de mare de 200 de grame nu-i scumpă 80 de lei? Oare un miel de 10 kg carcasă nu face nici cât 800 de grame de fructe de mare? Sau cât 500 de grame de melci? De ce se apreciază doar munca ușoară și nu și cea grea? Sacrificatul mieilor nu îl facem nici noi de plăcere, așa este obiceiul lăsat”, a mai menționat Ioan Suciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”