Lege în vigoare! O nouă subvenție pentru fermieri – la plată de la 1 iulie 2021
Roxana Dobre -O nouă subvenție pentru fermieri – la plată de la 1 iulie 2021. Producătorii agricoli vor primi, conform unei noi legi, o subvenție suportată de stat care se va achita sub forma unei reduceri de 50 la sută la plata facturilor pentru energia electrică folosită pentru irigații.
Noua lege pentru fermieri a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial de joi, 6 mai.
Proiectul legislativ a fost aprobat miercuri, 14 aprilie, prin votul final al Camerei Deputaților și promulgat ulterior de șeful statului.
După cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, fermierii vor fi scutiți în procent de 50% de cheltuielile privind asigurarea energiei necesare pentru funcționarea sistemelor de irigații. Legea pentru completarea art. 66 din Legea îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004 a fost promulgată joi, 6 mai, de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi.
”Cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, prevăzute la alin. (2), se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”, se precizează în legea publicată în Monitorul Oficial.
Același document mai prevede în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.872/2005, cu modificările ulterioare.
Potrivit sursei citate, legea intră în vigoare la data de 1 iulie 2021.
Reamintim că inițiatorii legii au propus inițial ca suma pentru plata energiei să fie suportată integral de stat. Ulterior la dezbaterile din comisiile de specialitate, în comisia de agricultură a deputaților, reunită pe 24 martie, proiectul a fost modificat stabilindu-se ca fermierilor să li se subvenționeze cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcționării agregatelor sau echipamentelor pentru irigații, pentru care se asigură apa pentru irigații în baza contractelor multianuale/sezoniere, și care se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.