• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Iohannis – anunț despre banii așteptați de fermierii români

    Ramona Dascălu -

    Klaus Iohannis, anunț despre ce se întâmplă cu banii așteptați de fermierii români! Președintele României Klaus Iohannis a susținut marți, 27 aprilie, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a atins și un subiect fierbinte pentru agricultura românească în acest moment, și anume – Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de care depind câteva proiecte extrem de importante pentru fermierii români, precum investițiile în irigații și construirea celor opt depozite regionale. 

    Președintele Klaus Iohannis a spus că la acest moment România nu este în urmă în ceea ce privește finalizarea PNRR și că urmează să aibă loc o serie de negocieri cu Comisia Europeană, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft al planului transmis la Bruxelles.

    ”Din informațiile mele, până la acest moment o singură țară a depus planul și anume Portugalia, care deține și președinția rotativă. Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu comisia, ceea ce facem și noi. Deci, suntem în ceea ce se numește mainstream, ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene. este o procedură complicată pentru că niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare și de întocmire a unor planuri naționale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiții legate de Europa verde, de Europa digitală și aceste chestiuni se negociază, știm foarte bine din experiența anilor trecuți de când România a solicitat să devină stat membru până la negocierea pe fiecare exercițiu financiar că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici de data aceasta nu sunt simple deloc, noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape, vom avea în final un plan foarte bun, care va fi finanțat și-l vom pune în practică. Coaliția funcționează foarte bine, vom avea în zilele următoare noi discuții în interiorul guvernului, noi discuții în interiorul coaliției, noi discuții cu Comisia Europeană, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft, că despre asta vorbim, și până la sfârșitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus. Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, a fost un termen orientativ, cum majoritatea statelor nu au finalizat planul, este de așteptat ca pentru aproape toți, termenul de depunere să fie împins în spre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu. Important este nu să-l depunem cu o săptămână mai repede sau mai târziu, important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României, în cazul nostru”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

    Șeful statului a dat asigurări că nu există varianta ca planul național prezentat de România să fie respins de Comisie, ci se va negocia până se va ajunge la o formă care va fi implementată.

    ”Vom avea un plan bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și-l vom pune în practică, nu este niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate din partea opoziției sunt doar povești, adică dumnealor sunt supărați că sunt în opoziție, dar planul merge înainte. Nu există varianta ca planul să fie respins, se va negocia cu Comisia până când se ajunge la forma care va fi implementată, nu-i ca la examenul de bac, unde ești admis sau respins, este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest plan național reflectă obiectivele României, Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții și complicația care apare prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest plan național să fie respins, el poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert. Discuțiile cu respins sau nerespins sunt prostii, planul nu poate fi respins, planul poate fi renegociat până este foarte bun”, a explicat Klaus Iohannis.

    Adrian Oros spune că planul nu a fost respins

    La rândul lui, ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins și a dat asigurări că va susține în continuare faptul că pentru România este esențial să aibă infrastructură de irigații.

    ”PNRR nu a fost respins. Noi suntem într-un dialog continuu, atât cu Comisia, cât şi cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Lucrăm la aceste fişe pentru fiecare proiect în parte încă de anul trecut. După schimbarea Guvernului, am reluat activitatea cu noua conducere a ministerului, între timp şi la Bruxelles, în luna decembrie, s-au schimbat unele lucruri privind modul de alcătuire şi fundamentare a fişelor. Am refăcut fişele. Noi susţinem în continuare că pentru România este esenţial să avem o infrastructură care să gestioneze apa şi că este oportun ca o parte din banii din PNRR să fundamenteze aceste investiţii. Cu siguranţă că, la viitoarele întâlniri cu Comisia, o să reuşim să-i determinăm pe cei din Comisie să accepte că reabilitarea infrastructurii care gestionează apa este importantă, este rezilientă şi se încadrează”, a afirmat Adrian Oros, la finalul şedinţei conducerii PNL, de luni, 26 aprilie, de la Palatul Parlamentului.

    Întrebat dacă ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care a prezentat la Bruxelles PNRR, l-a consultat înainte de a transmite documentele pentru atragerea banilor pentru Agricultură, Oros a răspuns: ”Noi ne consultăm săptămânal. Sunt întâlniri, uneori şi de două ori pe săptămână, între specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Cred că informaţia nu a fost foarte bine prezentată, pentru că suntem departe de a finaliza negocierile cu Comisia. Sunt săptămânal întâlniri cu Comisia, în care noi răspundem şi aducem precizările necesare, deci nu se pune problema acum ca vreun proiect să fie respins”, a declarat Adrian Oros, potrivit realitatea.net.

    Ministrul Agriculturii a arătat, de asemenea, că Ghinea a ştiut să ofere la Bruxelles toate detaliile tehnice legate de acest program privind infrastructura pentru apă. ”Eu cred că a ştiut, pentru că noi trimitem informaţii şi avem întâlniri săptămânale cu cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar, separat, ne întâlnim şi noi cu Comisia. Nu suntem în acest stadiu în care Comisia să respingă, comisia a cerut nişte detalii în plus”, a arătat Oros, subliniind că este importat ca România să primească banii pentru infrastructura pentru apă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații