Georgiana Rusu, CFRO – Broker de Asigurare: Costul unei asigurări este de 20-25 kg de grâu pe hectar, cu submăsura 17.1
Angelica Lefter -Costul unei polițe de asigurări este subvenționat în proporție de 70% prin submăsura 17.1 ”Contribuții prime de asigurare”. Peste 90% dintre fermierii care s-au asigurat prin intermediul Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare au accesat și această măsură de sprijin care a făcut ca prețul unei polițe să fie de numai 20-25 de kilograme de grâu la hectar.
Georgiana Rusu, Director Executiv al CFRO – Broker de Asigurare, îi anunță pe fermieri că pentru a beneficia de submăsura 17.1 mai pot încheia polițe pentru culturile de toamnă până pe 31 mai, în timp ce pentru culturile de primăvară, până la jumătatea lunii iulie.
CFRO – Broker de Asigurare ajută fermierul să opteze pentru cea mai bună poliță
Principala întrebare care stă pe buzele fermierilor către companiile de asigurători, este cum să procedeze ca să nu mai repete experiența anilor trecuți. Asta în contextul în care companiile au început să înțeleagă nevoile fermierilor. La rândul lor, fermierii au lucruri de învățat, mai ales să se informeze cum se face o poliță și că aceasta nu înseamnă o garanție la orice, a explicat Georgiana Rusu.
”Ce facem noi este să-i sprijinim pe fermieri să aleagă informat, le facem o analiză pe tot ce înseamnă managementul de risc, să îi ajutăm să dezvolte afacerea – pentru că eu consider că în cazul unui risc pe cultură, de fapt se duce toată munca fermierului, și atunci încercăm ca acel fermier să decidă informat, îl consiliem, îi facem acea analiză de risc, să vedem care este necesitatea lui, ce se întâmplă la el în fermă? Într-un final, să decidă informat, asta e important!”, explică Rusu.
Toți fermierii pot apela la CFRO – Broker de Asigurare, chiar și cei care nu sunt membri ai Clubului
Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare subliniază că serviciile brokerului de asigurare sunt pentru toate tipurile de fermieri, nu trebuie să fie neapărat membri ai Clubului Fermierilor.
Pentru a exemplifica cât mai bine, Georgiana Rusu a arătat ce pot face fermierii atunci când văd că situația agro-meteorologică se complică, printr-o simulare conformă cu realitatea. S-a dat un exemplu în care fermierii observă că situația se complică în nord-est a Moldovei și ia legătura brokerul de asigurare.
”Mai departe brokerul de asigurare solicită niște informații pe baza cărora se face o oferă, se face o ofertă comparativă la mai mulți asiguratori pentru ca fermierul să vadă care sunt produsele din piață. Este foarte important ca fermierul să decidă împreună cu consultantul nostru ce riscuri sunt în zonă. Consultantul este foarte pregătit și are o expertiză și poate să-i spună ce riscuri au fost pe zona lui, pe județul, pe localitatea pe care o are. (…) Fermierul decide, se emite o poliță, după ce se emite polița de asigurare îl ajutăm pe fermier să vină cu o consultanță tehnică și o analiză pe partea de tot ce înseamnă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru că știm că există un instrument foarte important la momentul acesta pe partea de culturi agricole în care AFIR subvenționează 70%. Fermierii au subvenție pe 70% dintr-o primă eligibilă, nu din prima totală de asigurare. Asta le explicăm, inclusiv în ofertă există suma pe care o primesc înapoi de la AFIR. Măsura continuă și anul acesta. La noi 90% din fermieri au accesat submăsura, dintre cei care au venit la noi. Ținând cont că în 2019 când a apărut submăsura au fost 1,8 milioane de euro, valoare dată de către AFIR, în recolta 2020 s-a ajuns undeva la 12-13 milioane de euro. Anul acesta, pentru că aici lucrăm și avem consultări în permanență cu Clubul Fermierilor Români, inclusiv la AFIR și la MADR, anul acesta am ajutat fermierii și am mărit acest buget, de la 10 milioane de euro cât se alocase la 20 de milioane de euro, pentru că preconizăm o creștere a numărului polițelor și a fermierilor care accesează submăsura”, a mai spus directorul executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare.
Fermierul trebuie să anunțe imediat când se confruntă cu o problemă
O altă problemă importantă o reprezintă așteptările pe care le are fermierul în momentul în care a încheiat o poliță și se confruntă cu o situație critică în teren. În fapt, toate aceste posibile situații și cum anume se fac despăgubirile trebuie explicate pe înțelesul fermierului încă de la început de către vânzător, a spus reprezentantul brokerilor.
”Este rolul vânzătorului, fermierul trebuie să fie informat, trebuie să știe ce cumpără. Trebuie să știe în caz de daună ce condiții se aplică, ce fel de asigurare are. Despăgubirea nu vine de la sine, iar fermierul trebuie să știe că trebuie să anunțe. De exemplu pe noi, vis-a-vis de această asistență tehnică pe care o avem la daune, fermierul ne sună, ne spune ce i s-a întâmplat, îl consiliem, îl ajutăm la tot ceea ce înseamnă avizarea daunei, după care îl consiliem pe tot parcursul dosarului de daune, inclusiv monitorizăm acest dosar împreună cu asiguratorul și vedem care e decizia”, a menționat Georgiana Rusu.
Sistemul asigurărilor este reglementat și supravegheat de stat
Fermierii trebuie să știe că exact ca și sistemul bancar, sistemul de asigurări este unul extrem de supravegheat, există Autoritatea de Supraveghere Financiară, tocmai pentru a se asigura că plățile sunt făcute conform condițiilor contractului.
Atât brokerii, cât și companiile de asigurări au de înaintat niște rapoarte foarte detaliate care vor fi verificate. Brokerul are datoria de a veni în sprijinul fermierilor și de a-i informa, de a face, practic liantul între fermier și compania de asigurare.
”Am lucrat la Ghidul submăsurii 17.1 și anul acesta și este un lucru foarte important care se va modifica în Ghid și pentru care am lucrat împreună cu Clubul: fermierul care are o producție mai mare decât cea eligibilă poate acum să și-o asigure, într-adevăr, pe o primă neeligibilă, dar putem să facem pasul acesta și suntem foarte mândri de faptul că am reușit. Înseamnă să fie despăgubit pe producția optenabilă din câmp. Este foarte important ca fermierul să fie asigurat. Condițiile de eligibilitate spun că producția eligibilă, conform Ghidului submăsurii trebuie să fie media pe ultimii 3 ani sau media pe ultimii 5 ani din care scoatem minimul si maximul. Și atunci, exista riscul din cauza – uitați seceta din 2020, să am o producție mult mai mică în 2020 și în 2021 să mă sigur poate la grâu, la 3.500, dar eu văd că am producția bună și scot 4.500. Anul trecut nu exista posibilitatea aceasta. Anul acesta fermierul poate să-și mărească producția, bineînțeles cu aprobarea asigurătorului care vine și constată, dar și-o poate mări, nu rămâne doar în acea condiție de eligibilitate. În cazul în care apare o problema, are o daună, categoric va fi asigurat la valoarea reală a producției”, a detaliat Georgiana Rusu.
Incendiul, grindina, vijelia – riscuri ce pot fi asigurate
Polița încheiată de fermier, în funcție de nevoile sale, poate asigura și riscurile nemeteorologice, unul dintre acestea fiind incendiile: ”Ar fi incendiul din orice cauză, nu din trăsnet, acolo poate fi un risc. Incendiul din orice cauză poate fi o cauză care se poate asigura în afară de meteo. Când vorbim de riscuri meteo: grindină, furtună, vijelii, uragan, tornadă, seceta pedologică, acoperirea cu particule de nisip. Există mai multe riscuri pe care noi le-am vândut.”
Costul unei polițe, subvenționat din fonduri europene, prin AFIR
Directorul Executiv al Clubului Fermierilor Români – Broker de Asigurare a spus că acum câțiva ani nu exista această diversificare.
”Cam începând cu 2019, și aici cred că a fost și contribuția noastră, a feedback-ului de la fermieri, dar a fost și contribuția submăsurii, pentru că în afară de faptul că submăsura sprijină fermierii și îi ajută, a determinat și asiguratorul să vină mai aproape de fermier. Făcând un calcul la ce înseamnă Submăsura pe o poliță de asigurare, chiar recent am avut discuție cu tinerii fermieri și am ținut un curs despre asigurări (…). Mi-a plăcut extraordinar de mult reacția pe care au avut-o vis-a-vis de asigurări și cât de informați erau. Tocmai am făcut un calcul și ne-am gândit că costul unei asigurări cu această submăsură este cam de 20-25 de kilograme de grâu pe hectar. Cred că la o producție de 5.000 sau 6.500 kg/ha pentru un fermier care face tehnologie, 20 de kilograme de grâu, să investească și să plătească o asigurare nu este o sumă foarte mare”, arată Georgiana Rusu.
Fermierii trebuie să știe că, pentru anul agricol 2020-2021, mai au puțin peste o lună, timp în care mai pot cumpăra polițe de asigurare și pentru culturile de toamnă. Cei care doresc să încheie o poliță de asigurare sunt la distanță de un click sau de un telefon pentru a putea face acest lucru, explică Georgiana Rusu.
”Până la 31 mai fermierii mai pot opta pentru asigurarea culturilor de primăvară și toamnă urmând ca pe 31 mai să se închidă culturile de toamnă. Cele de primăvară mai continuă până în lunile iunie și jumătatea lui iulie. Avem consultanți foarte mulți în țară, avem o rețea. Suntem la un click sau un apel distanță, unde ne putem găsi. Presupun că au colegi de-ai lor, fermieri, care lucrează cu noi și atunci suntem foarte deschiși. Nu există o limită de exploatație. 50-60% din poliță se întoarce către fermieri pe valoare nerambursabilă de către AFIR. Tot ce ține de contract le explicăm, chiar și lucrurile mai neplăcute, la care să se uite să nu își facă iluzii unde nu se poate. În 2020 probabil că nu s-ar fi ajuns la această situație în care culturile au fost foarte, foarte afectate, dacă fermierii erau asigurați. Avem contracte foarte bine puse la punct cu companiile de asigurări și poate datorită volumului pe care îl avem și faptului că 87% din portofoliul nostru sunt fermieri care își asigură culturile agricole, este clar că puterea noastră de negociere este foarte mare. Puterea noastră de negociere este și mai mare datorită faptului că suntem Clubul Fermierilor Români, că suntem supravegheați de către fermieri, că suntem primul broker al fermierilor, pentru fermieri și cred că aceasta este un lucru foarte important pentru fermieri și au o siguranță că ceea ce facem, facem pentru ei”, explică Georgiana Rusu, directorul executiv al CFRO – Broker de asigurare.
Pentru a lua legătura cu specialiștii CFRO – Broker de Asigurare, accesați https://cfrobroker.ro/contact/ sau sunați la 021 336 46 45