• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importanța primului tratament fitosanitar pentru orz și grâu de la Soufflet Agro România

    Adrian Radu -

    Primăvara aduce provocări pentru fermierii care mizează pe culturile de cereale păioase. Dacă acest anotimp vine după o iarnă blândă, presiunea de boli și buruieni este mare, iar agricultorii trebuie să efectueze tratamentele fitosanitare. Soufflet Agro România are o schemă de tratament bine stabilită pentru fermierii din țara noastră.

    Eficacitatea produselor fitosanitare propuse de Soufflet Agro România se vede foarte bine în cadrul fermei administrate de Viorel Mavrodin, un agricultor din localitatea Podgoria, județul Buzău. Culturile sale de orz și grâu au avut ca plantă premergătoare floarea-soarelui, aceasta fiind recoltată în prima parte a lunii septembrie 2020. Pe teren s-au efectuat apoi lucrări de dezmiriștire și încorporare a resturilor vegetale în sol, apoi s-a pregătit patul germinativ cu un disc greu, la o adâncime de 10-15 cm.

    Semințele au fost tratate cu fungicidul Celestar/Celest Star de la Syngenta și cu stimulatorul de germinare OptiSEED, iar semănatul s-a efectuat pe 15 octombrie, la o adâncime de 2-3 centimetri. Norma de sămânță aplicată a ajuns la nivelul de 180 de kilograme la hectar, ceea ce a dus la o densitate de 350-360 de boabe germinabile pe metru pătrat.

    Primul tratament a fost efectuat în fenofaza de 2-3 frunze cu un erbicid pelicular și rezidual, apoi folosindu-se și un produs Soufflet Agro. “Am aplicat un biostimulator cu rol de absorbție radiculară, care a conținut acizi humici și fulvici și nutriție de sinteză azot-fosfor-potasiu, în doză de 3 l / ha, care se numește StimSTART. La intrarea în iarnă, plantele au fost într-un stadiu optim de creștere și dezvoltare, cu un număr de frați între 1-3 frați principali, cu un sistem radicular foarte bine dezvoltat și un nod de înfrățire viguros”, a explicat Laurențiu Țibulcă, Manager departament Tehnic Soufflet Agro România.

    Pentru a vedea diferențele dintre cultura tratată și cea care nu a primit produse fitosanitare, pe platforma demonstrativă de pe câmpul fermierului buzoian, s-a lăsat și o zonă netratată. Acolo, specialiștii Soufflet Agro România au descoperit prezența unor buruieni-problemă, cum ar fi Urzica moartă, Veronica și Șopârlița. Au apărut și buruieni crucifere, printre care Traista ciobanului și Capsela bursa pastoris. Pagubele provocate de prezența acestor buruieni pot ajunge la 20%.

    Soufflet Agro România are soluția ideală pentru combaterea acestor buruieni. “Recomandăm o asociere de două produse comerciale, CHENKAR, care conține două substanțe active din grupa chimică a sulfonilureicelor, tifensulfuron și metsulfuron, asociat cu produsul UPTON, care conține substanța activă florasulam, din grupa chimică a substanțelor ILS”, a declarat Laurențiu Țibulcă.

    Și bolile cauzează pierderi de producție. La ferma din Buzău au apărut diferiți patogeni specifici culturii de grâu, cum ar fi septorioza, făinare și rugini, dar și specifici la orz, precum helmintosporioza, rincosporioza și ramularioza. Tot o combinație de produse propuse de Soufflet Agro este recomandarea pentru combaterea patogenilor de la cereale păioase. “Produsul Mirage 45 EC de la ADAMA are acțiune translaminară și multi-site și se poate combina cu STARPRO, care conține substanța activă tebuconazol, cu acțiune sistemică”, a completat Laurențiu Țibulcă.

    Schema de tratament propusă de Soufflet Agro Romania pentru culturile de cereale păioase include și regulatori de creștere, precum MOXA de la Belchim și Ormet de la ADAMA. De asemenea, un rol foarte important îl au: fertilizantul foliar CereaSTART, dar și biostimulatorul StimTOP.

    Detalii despre toate produsele si pachetele recomandate de Soufflet Agro România pot fi găsite pe site-ul www.soufflet-agro.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2024. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri