• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AFIR: Fondurile europene pentru fermieri – epuizate la nivel național! Sprijinul maxim: 70.000 euro/fermă

    Roxana Dobre -

    Fondurile europene prin submăsura 6.1 pentru tineri fermieri s-au epuizat în totalitate, inclusiv alocarea pentru producătorii agricoli din zona montană. Producătorii agricoli până în 40 de ani nu mai pot depune dosare pentru plata de maxim 70.000 euro după ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin Submăsura (sM) 6.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), zona montană. Inițial fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie.

    Potrivit unui comunicat al AFIR remis vineri, 8 octombrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziție 2021 – 2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare prin sM 6.1, în data de 8 octombrie 2021.

    ”În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanțare, din care 3.383 de solicitări de finanțare au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel național (componenta național inclusiv zona ITI – Delta Dunării) și alte 919 cereri de finanțare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană). Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200.280.000 de euro, peste dublul alocării de 100.000.000 de euro, împărțită astfel: 155.270.000 de euro pentru tinerii de la nivel național și 45.010.000 de euro pentru tinerii din zona montană”, informează agenția.

    Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocată tinerilor fermieri din zona montană s-a epuizat vineri, 8 octombrie 2021.

    „Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a investițiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data 27 august și avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanțare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut”, a precizat Directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

    Conform Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Excepție fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.

    Ce înseamnă tânăr fermier?

    Un tânăr fermier este o persoană care are o vârstă între 18 și 40 de ani (inclusiv cei care mai au o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul la care depune cererea de finanțare și care se va instala pentru prima oară ca șef unic al unei exploatații agricole. Acesta trebuie să dețină competențele și calificările adecvate în acest sens.

    Solicitantul va trebui să aibă domiciliul și sediul social în localitatea în care e înregistrată exploatația agricolă. Iar, la solicitarea ajutorului de stat, tânărul fermier va trebui să prezinte un plan de afaceri viabil a cărui implementare va trebui să înceapă în maximum șase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar. Teoretic, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanțare.

    Mai mult despre această sub-măsură aici: Ce s-a schimbat la Instalarea Tânărului Fermier 2021, sub-măsura cu sprijin până la 70.000 de euro


    Te-ar mai putea interesa

    O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri! O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie