• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Discuţii aprinse la Comisia de agricultură: Deputatul PNL Marin Anton vrea hypermarket-urile închise în week-end, cei din PSD şi UNPR cred că iniţiativa pune piedici comerţului alimentar

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Mai multe propuneri susţinute de deputaţii PNL din Comisia de agricultură au stârnit discuţii în şedinţa de astăzi de la Parlamentul României, mai ales că aleşii liberali au lansat o consultare publică prin care doresc ca marile lanţuri de magazine, să fie închise în week-end, adică de sâmbătă de la ora 14.00 până luni dimineaţa. Iniţiativa a fost contestată nu doar de reprezentanţii hypermarket-urilor, ci şi de către deputaţii de la PSD, UNPR şi PDL. Mai mult, reprezentanţii salariaţilor din industria alimentară sunt convinşi că o astfel de modificare a Legii 321/2009 va duce la o scădere a numărului de angajaţi din sector cu 18%.

  Cel care a iniţiat modificarea legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare este deputatul Marin Anton, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură. El a propus ca hypermarket-urile să fie închise de sâmbătă, de la ora 14.00, până luni. Anton spune că românii ar fi astfel încurajaţi să meargă la piaţă şi că marile magazine din Vest deja au această practică, de a fi închise duminica.

  Propunerea liberală nu a fost bine primită de colegii din alte partide, care consideră că modificările legale nu fac decât să îngrădească comerţul liber şi că se va crea un val de nemulţumire în rândul populaţiei care ar trebui să aibă libertatea de a alege de unde să cumpere. Mai mult, deputaţii au atras atenţia că pieţele şi magazinele mai mici practică preţuri mult mai mari decât marile lanţuri de retail.

  Măsura ar lăsa fără loc de muncă 18% din angajaţii supermarketurilor

  De aceeaşi opinie se arată şi Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, care le-a spus deputaţilor că, din calculele sindicale, reducerea programului în marile magazine va conduce la o reducere de 18% a numărului de angajaţi atât în comerţ, cât şi la producători. ”Aceşti salariaţi care rămân fără loc de muncă s-ar putea angaja în pieţe sau în magazinele de cartier, unde vânzările vor creşte”, a contracarat deputatul PNL George Scarlat.

  Pentru a nu rămâne fără replică, Hossu a atras atenţia parlamentarilor că micile magazine au fost puse la pământ din momentul în care legislaţia şi autorităţile locale au permis construirea de mari centre comerciale în mijlocul oraşelor, lucru de neimaginat în marile state din UE.

  Cumpărăturile de weekend, un obicei la români

  Pentru marii comercianţi, închiderea magazinelor la sfârşit de săptămână ar însemna o scădere de până la 40 la sută a vânzărilor. „Este o cultura în România: clienţii să-şi facă cumpărăturile sâmbăta şi duminica. Pentru noi, reprezintă o cifră de de afaceri de 30-40 la sută din totalul săptămânii și o alocare de personal de 15-18%, cu toate consecinţele care decurg de aici. Deci fie reduceri de personal atât la noi, cât și la producători, pentru că vom avea nevoie de mai puţină marfă în rafturi”, spune Delia Nica, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.

  Pentru că nu s-a ajuns la nici un consens, discuţiile pe propunerile deputatului Marin Anton au fost programate a se relua pe 12 martie.

  Foto: ovidiuciutescu.wordpress.com

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui Recomandările FMC pentru fertilizarea foliară la porumb Când și cum se face fertilizarea foliară de primăvară la culturile de grâu și orz

  Ultimele știri

  Graficul plăților pentru subvențiile APIA în luna iunie! Centru APIA, mesaj către fermieri: Sunați la primării să ne transmită adeverințele, altfel pierdeți subvențiile! Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci și furnizorii de inputuri!

  Căutare în articole