Subvenție de peste 5.000 euro/hectar pentru o cultură cu tradiție în România
Roxana Dobre -Subvenție de peste 5.000 de euro pentru o cultură cu tradiție în România. Fermierii au primit în conturi o subvenție pe suprafață care a ajuns la 5.000 euro/hectar, sumă achitată din bugetul național. Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că plata a ajuns la fermierii care cultivă tutun și este cea mai mare subvenție achitată pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT).
Directorul general al APIA a explicat cum au crescut subvențiile pe hectar în ultimii ani dar și care este cea mai mare plată pe care fermierii o încasează din bugetul de stat, pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT). Aceasta se acordă pentru cultura de tutun, o cultură cu tradiție în România.
”Dacă facem comparația cu începutul anului 2007, România primea undeva la 50 de euro pe hectar dar anul acesta spre exemplu pentru 2023 plata ajunge undeva la 100-120 de euro pe hectar. Dar depinde și de ce doresc fermierii să cultive, pentru că, spre exemplu, dacă faci un angajament cu APIA pentru măsurile de agro-mediu sau agricultură ecologică subvențiilor, se atinge și la 400-500 de euro pe hectar. Dar sunt subvenții și mai mari de atât, de exemplu anul acesta, pentru că acum plătim Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), pe lângă subvențiile din fonduri europene sunt și aceste scheme din bugetul de stat, pentru tutun se plătește 5.000 de euro pe hectar”, a declarat Adrian Pintea astăzi, luni – 20 februarie, în cadrul matinalului ”3 Ceasuri Bune”.
Citiți și: Documentele ce trebuie depuse la APIA pentru subvenția la hectar pe teren arabil
Subvenția de peste 5.000 de euro la hectar, plătită pentru cultura de tutun
Plata la care a făcut referire Adrian Pintea este ANT 4 – tutun pentru care pentru campania 2022 a fost stabilit un cuantum de 5.254,6083 euro/ha.
Pentru 2022, pentru suprafața cultivată cu tutun se acordă ajutor naţional tranzitoriu – ANT 4, în baza contractelor încheiate între fermieri/grupul de producători şi prim-procesatorii autorizaţi/înregistrați la MADR, cu îndeplinirea condiţiilor specifice de eligibilitate prevăzute la art. 41 din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare:
a) fermierul sau grupul de producători trebuie sa încheie un contract de cultură cu un prim-procesator, să îl înregistreze la DAJ şi ulterior să îl depună la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA. Contractul trebuie sa fie încheiat până la data de 30 aprilie a anului de recoltă și fie depus la APIA până cel târziu la data de 30 iunie a anului de recoltă inclusiv;
b) contractul va avea ca anexă lista nominală a membrilor grupului şi suprafeţele aferente fiecăruia, atunci când unitatea prim-procesatoare încheie contracte de cultură cu un grup de producători;
c) un fermier/grup de producători încheie contract de cultivare cu un singur prim-procesator;
d) grupurile de producători nu pot exercita activitate de prim-procesare a tutunului;
e) un fermier, producător de tutun, poate să aparţină unui singur grup de producători;
f) fermierul/grupul de producători depune declaraţia de livrare a tutunului prin care se face dovada valorificării unei cantităţi minime de 1.000 kg/ha la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz, până la data de 2 mai a anului următor recoltării; declaraţia de livrare se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat, pentru atestarea cantităţii şi a calităţii tutunului livrat; dacă fermierul este membru al unui grup de producători, declaraţia de livrare se vizează şi de grupul în cauză. Lipsa vizei/vizelor pe declaraţia de livrare determină neeligibilitate la plată pentru ANT 4 – tutun.
g) tutunul livrat trebuie să îndeplinească condiţiile minime de calitate, aşa cum sunt prevăzute în anexele nr. 2 şi 2a) la Legea nr. 236/2003 privind organizarea pieţei tutunului brut în România;
h) suprafeţele solicitate conform cererii unice de plată pe suprafaţă sunt supuse controalelor administrative și la fața locului de către structurile de control ale APIA, cu privire la respectarea suprafeţelor şi culturilor declarate şi ale MADR, cu privire la lucrările agrotehnice specifice, astfel încât la recoltare să se asigure o densitate medie de cel puţin 2 plante/mp.
Pentru a beneficia de ANT 4, solicitanţii care nu sunt eligibili pentru acordarea plăţilor directe au avut obligaţia să bifeze în cererea unică de plată doar căsuţa pentru ANT 4 (art. 41 alin. (2) din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificările și completările ulterioare).
Citiți și: Documentele necesare pentru a dovedi calitatea de fermier activ la APIA
Plăți de spre 1 miliard de euro, achitate fermierilor în avans
Adrian Pintea a menționat și care a fost suma achitată fermierilor în avans, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie. Acesta a ținut să sublinieze că pentru România, Comisia Europeană a rambursat toate sumele pe care țara noastră le-a achitat fermierilor până în prezent.
”În perioada 1 martie – 15 mai se depun cererile de plată și aici fac un apel la fermieri ca și anul acesta să țină legătura cu funcționarul APIA și să își depună în timp cererile. Pentru că după data de 15 mai, începând cu 16 mai, până în 9 iunie se mai pot depune cereri, dar cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere. Iar începând cu 16 octombrie începem plățile în avans, și pot să vă spun că anul trecut din 16 octombrie și până în 30 noiembrie, perioada în care se fac aceste plăți, 1 miliard 33 de milioane a acordat APIA în 45 de zile. Pentru că este foarte ușor să acorzi acești bani, subvențiile se achită din bugetul de stat, după care facem declarațiile de cheltuieli, Comisia Europeană le verifică și banii se rambursează. Și pot să vă spun că toate rambursările pentru 2022 au fost făcute către statul român în integralitate. Asta arată că toate subvențiile au fost date corect”, a arătat Adrian Pintea.