• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marile ferme de păsări investigate de Consiliul Concurenței: Am avut cele mai mici prețuri din UE!

    Ramona Dascălu -

    Poziția Uniunii Crescătorilor de Păsări din România vizavi de investigația demarată de Consiliul Concurenței! După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în urmă cu câteva zile despre faptul că o parte dintre marii producători de carne de pui din România s-ar fi înțeles între ei, inclusiv prin organizația care îi reprezintă –  Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), pentru limitarea ofertei de produse, în scopul creșterii artificiale a prețurilor, iată că reacția UCPR nu a intârziat să apară.

    Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România aduce clarificări cu privire la investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața producției și comercializării cărnii de pasăre din România.

    ”Menționăm că UCPR și producătorii de ouă consum se află de asemenea sub investigația Consiliului Concurenței din februarie 2018, investigație care nu s-a încheiat până în prezent. Procedura pentru investigarea producției și comercializării cărnii de pasăre a fost începută de Consiliul Concurenței în data de 15 decembrie 2020. Având în vedere că indiciul Consiliului Concurenței privește „posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețului de vânzare”, UCPR informează opinia publică cu următoarele: Conform Observatorului European al Prețurilor, în anul 2020, prețurile la poarta fermei în România au fost cele mai mici din UE și cele mai mici din istoria post integrare în UE. Astfel, față de anul 2019, prețurile medii la poarta fermei s-au redus în anul 2020 cu cca 10%. Indicele prețurilor de consum, publicat de INS, arată că prețurile la consumator au crescut cu cca 2% în aceeași perioadă (anul 2020). Atașăm prezentului Comunicat, evoluția lunară a prețurilor la poarta fermei în valori absolute, conform Observatorului Prețurilor la Nivel European și indicele prețului la poarta fermei comparativ cu indicele prețului de consum publicat lunar de către INS (Anexa 1 și Anexa 2)”, se arată în comunicatul transmis de UCPR.

     

    De asemenea, UCPR susține că va asigura toată transparența necesară și toate datele tehnice necesare investigației desfășurate de Consiliul Concurenței.

    ”UCPR va asigura toata transparența necesară și toate datele tehnice necesare unei investigații cât mai în detaliu, care să vizeze atât particularitățile specifice sectorului avicol cât și contextul european și național, care la momentul perioadei vizate și în prezent, se află într-o situație dificilă din cauza pandemiei COVID 19 și blocării canalului de distribuție HORECA, din cauza secetei din anul 2020, care a dus la creșterea prețului la cereale cu cca 30-40% și din cauza cheltuielilor suplimentare pentru biosecuritatea fermelor în vederea prevenirii contaminării păsărilor cu virusul gripei aviare. Considerăm că este obligația noastră de a participa activ la toate etapele investigației și de a ne asigura că prin expertiza noastră putem aduce clarificările necesare unei viziuni cât mai clare asupra întregului lanț comercial de la poarta fermei până la consumatorul final al cărui interes primează. Încă de la înființarea UCPR în anul 1993 am respectat întreg cadrul legislativ aplicabil cât și statutul și obiectivele asumate, rezultatele noastre având ca beneficiar direct consumatorul român, care a avut acces la o calitate superioară a produselor și la prețuri din ce în ce mai mici atât pentru carnea de pasăre cât și pentru ouăle de consum, ca urmare a creșterii performanțelor tehnologice și a randamentului crescătorilor de păsări din România. În același timp am susținut prin toate acțiunile noastre dezvoltarea unei piețe libere care să crească competitivitatea producătorilor români pe piața comunitară, dar și reprezentarea și apărarea intereselor legitime ale acestora”, arată Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

    În final, UCPR menționează faptul că până la finalizarea investigației, societățile comerciale vizate de investigație beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației specifice privind producția și comercializarea produselor agricole, care operează la nivel European, și a legislației naționale în vigoare.

    Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței  a anunțat că a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România. Companiile investigate sunt: Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., AviTop S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!