• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cu cât este plătit un recenzor care culege date pentru Recensământul agricol din acest an

    Roxana Dobre -

    Suma pe care o câștigă un recenzor care participă la culegerea datelor pentru Recensământul agricol care a debutat la nivel național pe data de 10 mai. Conform unui director de Direcție Agricolă, fiecărui operator de interviu îi revin aproximativ 200 exploataţii de recenzat, pentru fiecare formular completat pe tabletă plata fiind de 30 lei, adică un ”câștig” de circa 6.000 de lei. O bună parte dintre recenzori fac parte dintre angajații primăriilor!

    Directorul Direcţiei de Agricultură Judeţeană Olt, Gabriela Andronie, afirmă că la nivelul județului, recensământul agricol a început cu probleme din cauză că o parte din recenzori au anunțat că renunță să se implice în campanie. Astfel, o treime din  cei 666 de operatori de interviu selectaţi iniţial au fost nevoiţi să renunţe la job-ul temporar, aşa că au fost înlocuiţi pe ultima sută de metri. Potrivit www.adevarul.ro, autorităţile speră ca retragerile  să se oprească aici, altfel activitatea începută în teren în urmă cu două zile ar putea avea de suferit.

    30 de lei pentru fiecare cererea completată pe tabletă

    Conform sursei citate, fiecărui operator de interviu îi revin aproximativ 200 exploataţii de recenzat, pentru fiecare formular completat pe tabletă plata fiind de 30 lei. Nu banii au stat însă la baza retragerilor, ci strategia de recrutare adoptată iniţial cu sprijinul primăriilor. O bună parte dintre recenzori erau şi lucrători în primărie şi erau implicaţi oricum, prin prisma funcţiilor ocupate, în acest recensământ, făcând parte din comisiile locale, prin urmare primăriile au fost nevoite să refacă listele cu operatorii de interviu şi să le retrimită Direcţiei Agricole.

    „S-a pus problema: adică cum, tu eşti recenzor şi tu te verifici pe tine? Şi de aici au început să apară tot felul de întrebări, atât din partea celor de la Statistică, cât şi din partea noastră. Am făcut adresă şi am primit precizări, adică nu pot să fie şi membri în comisia locală şi să fie şi recenzori“, a precizat directorul DAJ Olt, conform sursei citate.

    Lipsa semnalului de internet, o problemă pe care autoritățile nu au prevăzut-o

    Operatorii de interviu se confruntă, pe de altă parte, şi cu alte neajunsuri. „Sunt zone în care nu prea pot să-i localizeze cu GPS-ul, nu e semnalul bun. Cam o jumătate de oră durează completarea unui formular, se face doar pe tabletă, însă depinde şi de persoana cu care stau de vorbă“, a mai spus directorul DAJ, explicând că datele culese sunt cele despre situaţia existenţă în gospodărie în anul agricol 2019/2020.

    Cei intervievaţi au uneori, din acest motiv, dificultăţi în a oferi aceste date dacă între timp situaţia în exploataţie s-a schimbat. Şefii de exploataţie sau reprezentanţii familiilor care oferă recenzorilor informaţiile de interes sunt înştiinţaţi că aceste date sunt confidenţiale şi că vor fi prelucrate exclusiv în scop statistic.

    Statul cheltuie 320 de milioane de lei pentru culegerea datelor

    Fondurile totale alocate pentru efectuarea Recensământului General Agricol se ridică la 320 de milioane de lei, din care o sumă de patru milioane de euro în echivalent provine de la Eurostat, a declarat, luni, preşedintele Institutului Naţional Statistică, Tudorel Andrei, subliniind că sprijinul Eurostat pentru a susţine această activitate este cel mai mare din Uniunea Europeană.

    ”Valoarea totală a recensământului este de 320 de milioane de lei. Din această sumă, echivalentul a 4 milioane de euro sunt de la Eurostat printr-un grant care finanţează activităţi din Recensământului General Agricol. Pot să vă spun că este grantul de dimensiunea cea mai mare pe care l-a acordat Eurostat pentru ţările din UE pentru a susţine această activitate foarte importantă. În cadrul acestei acţiuni şi din acest motiv suma aceasta este mare, pentru că sunt implicate în jur de 20.000 de persoane, recenzori care lucrează la culegerea efectivă a datelor în teritoriu. În afara acestor persoane, DAJ-urile (Direcţiile Agricole Judeţene n.r.), Direcţiile Teritoriale de Statistică, colegii noştri din INS, din MADR şi de la STS în toată această perioadă lucrează efectiv. Deci este o activitate amplă. Gândiţi-vă că vizităm peste 3,2 milioane de exploataţii agricole, ceea ce nu este un lucru foarte simplu”,  a subliniat Tudorel Andrei, potrivit www.agerpres.

    El a afirmat că un motiv pentru care acţiunea este una complexă este legat de faptul că partenerii recensământului – Ministerul Agriculturii, INS, Ministerul de Interne şi STS – propun pentru prima dată o altă formă de culegere a datelor din teritoriu. ”Noi lansăm astăzi şi platforma de culegere a datelor. Este pentru prima dată când o asemenea operaţiune atât de complexă se bazează pe culegerea datelor direct în format electronic. Avem aici sau am avut o colaborare extraordinar de bună cu colegii de la Banca Mondială şi colegii noştri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Este o muncă pe care am început-o în urmă cu doi ani şi astăzi avem primele rezultate concrete”, a spus Tudorel Andrei.

    Conform acestuia, se estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol, în scădere raportat la numărul identificat la ultimul recensământ, de 3,6 milioane de exploataţii agricole.

    Datele culese în cadrul recensământului, bază la definitivarea Planului Naţional Strategic (PNS) 

    Data limită până la care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să definitiveze Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023 – 2027. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, luni, 10 mai, că aşteaptă finalizarea Recensământului General Agricol care va aduce o ”imagine mai exhaustivă în ceea ce priveşte modul de deţinere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar şi a numărului de oameni care activează în agricultură”.

    ”După finalizarea Recensământului General Agricol vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce priveşte modul de deţinere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar şi a numărului de oameni care activează în agricultură, iar cu dinamica acestor cifre vom putea construi strategii în viitor. (…) Aşteptăm finalizarea acestui recensământ pentru că la finele anului 2022 trebuie să definitivăm şi noi, la Ministerul Agriculturii, Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023 – 2027, ştiind faptul că pentru 2021 şi 2022 avem o perioadă de tranziţie şi programele sunt pregătite să le lansăm în săptămânile următoare”, a spus Adrian Oros, în cadrul unei conferințe care a marcat începerea colectării datelor în cadrul Recensământului General Agricol runda 2020, potrivit Agerpres.ro.

    Recensământul, efectuat cu oameni care nu nu lucrează în structurile MADR 

    Adrian Oros a precizat că au fost finalizate toate etapele pregătitoare, fiind stabiliţi recenzorii şi recrutaţi oameni care nu lucrează în structurile MADR pentru această activitate.

    ”Nu suntem singuri, suntem împreună cu Institutul Naţional de Statistică, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu structurile teritoriale ale acestora, iar suportul tehnic este asigurat de STS. S-au depăşit etapele pregătitoare, în care au fost stabiliţi recenzorii, au fost recrutaţi şi oameni care nu lucrau în structurile noastre pentru această activitate. Tot personalul a fost instruit, astfel încât să avem o activitate cât mai bună şi cât mai corectă şi să respectam toate măsurile impuse de pandemia Covid-19. Am încercat să popularizăm şi noi şi colaboratorii noştri această activitate, pentru că este una care se face mai rar, odată la 10 ani. Cred că rezultatele vor fi unele care să ne ajute foarte mult”, a precizat ministrul.

    Suprafața agricolă, mai mare decât în baza de date a APIA

    Deşi APIA deţine o bază de date privind numărul de exploataţii agricole şi suprafaţa exploatată conform cererii unice de plată depuse de fermieri, Oros a subliniat că în realitate acestea sunt mai mari.

    ”Noi avem în fiecare an, în funcţie de acele cereri unice de plată care se depun la APIA, avem o bază de date cu numărul de exploataţii şi cu suprafaţa pentru care s-au depus cererea unică de plată, dar ştim că numărul de exploataţii este mai mare unde se va face agricultura de subzistenţă şi suprafaţa agricolă exploatată este mai mare decât cei care depun aceste cereri. De asemenea, vrem să verificăm dacă rezultatele acestui recensământ sigur se suprapun cât mai fidel cu bazele de date în ceea ce priveşte animalele, pentru că fermierii nu toţi depun acele cereri unice de plată sau acele cereri pentru subvenţii pentru animale”, a explicat el.

    Potrivit MADR, colectarea datelor pentru Recensământul General Agricol – runda 2020 se va efectua în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Validarea datelor și diseminarea rezultatelor statistice agregate se vor realiza până la finalul lunii martie 2022, urmând ca rezultatele detaliate să fie disponibile în luna decembrie 2022. Recensământul are ca obiectiv asigurarea datelor statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor naționale și europene în domeniul agricol, în concordanță cu Sistemul Statistic European.

    Recensământul va asigura date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală.

    De asemenea, rezultatele obținute vor constitui baza de eșantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultură, în perioada intercenzitară, precum şi pentru efectuarea altor cercetări statistice specifice privind producția vegetală și animală. În urma activității de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numărul de sectoare și secții de recensământ, au fost recrutați și angajați cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori șefi și 42 de coordonatori care vor desfășura activitatea de recenzare în toate unitățile administrativ teritoriale.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre recensământul agricol aici: Recensământ agricol 2021: obligații fermieri. Amenzile pot ajunge la 5.000 de lei


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!