• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale ANZ la ajutorul Covid-19 pentru bovine. Vaida Bela: În 7 ferme nu am găsit niciun animal!

    Roxana Dobre -

    Controalele în fermele de bovine care au beneficiat de ajutor de Covid-19 au fost finalizate. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Zootehnie au controlat 124 de exploatații care au încasat anul trecut sprijinul de stat de până la 100.000 de euro pentru efective de minim 90 de capete în fermă la data de 1 iulie 2020. Din fermele verificate, 21 au avut probleme ce s-au clarificat cu acte, în schimb în alte 7, inspectorii nu au mai găsit niciun animal.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră într-un articol din 8 aprilie, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a demarat o campanie de verificare direct în fermă a unui eșantion de exploatații ce dețin peste 90 de capete și au beneficiat de plățile pe cap de animal de circa 69 euro. Suspiciunea autorităților a plecat la scăderea cuantumului promis fermierilor, care a fost estimat la 100 de euro/cap, și creșterea ”peste noapte” a efectivelor de vaci.

    Bela Vaida, directorul ANZ

    Conform directorului general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) – dr. Bela Vaida, verificările s-au realizat la nivel național în 124 de ferme, în final rămânând 7 exploatații ”cu probleme” care nu pot justifica lipsa fizică a animalelor din cadrul fermei.

    ”Am și transmis ieri (11 mai – n.r.) nota de control la Ministerul Agriculturii, nu vă pot da nominal dar vă pot spune că din 124 de exploatații verificate, 21 au avut anumite probleme care prin solicitări de documente suplimentare le-am clarificat și au rămas 7 societăți care nu pot justifica animalele existente în exploatație la data de 1.07.2020 și până la data controlului, când am găsit zero animale”, a precizat șeful ANZ pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Fermierii nu vor rămâne ”nepedepsiți” 

    Directorul general al ANZ a mai subliniat că modul în care vor fi sancționați fermierii va fi stabilit de către MADR și APIA.

    ”Noi am făcut o adresă de înaintare către Ministerul Agriculturii și urmează să avem o discuție cu dânșii dar sigur că nu putem trece cu vederea, ceva trebuie făcut pentru că și dacă era o singură exploatație nu poți lăsa lucrurile nefinalizate. Deci sigur că măsurile care se vor putea lua vor fi stabilite împreună cu colegii de la APIA pentru că practic ei au făcut plata. Dar se va analiza la nivel de minister și pe urmă vom comunica. Și așa se și încheie această campanie de verificare”, a mai punctat dr. Bela Vaida.

    Întrebat dacă fermierii au fost deranjați de aceste controale care nu se aflau în ”grila” de verificări anuale cu care erau obișnuiți, șeful ANZ a subliniat că fermierii care nu au fost în regulă s-au supărat.

    ”Sigur că mă bucură faptul că am găsit majoritatea exploatațiilor care sunt în regulă și au documente justificative. Scopul, așa cum am mai spus, nu a fost de a găsi ceva rău și ca să ne convingem noi ce trebuie să îmbunătățim pe viitor la acest sistem de plată. Vă dați seama că cei care sunt în neregulă ne înjură iar cei care sunt în regulă sunt bucuroși dar nu ne laudă. Mereu lauda este mult mai greu de făcut decât să de cerți cu cineva”, a conchis specialistul în zootehnie.

    Reamintim că fermierii au primit în 2020 un ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, anunțat într-un cuantum de 100 de euro dar achitat în final la circa 68/69 de euro. Pentru a accesa acest sprijin, exploatațiile trebuiau să facă dovada, cu acte, că la data de 1 iulie 2020 aveau în fermă minim 90 de capete de bovine eligibile.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

    Citiți și: Greșeală sau fraudă? Cine este de vină că fermierilor li s-a tăiat din ajutorul de Covid-19?

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a fost singura publicație agricolă care a anunțat demararea acestor verificări în exploatațiile de bovine. Despre acest subiect puteți citi aici: Fermele de vaci care au încasat ajutor de COVID, controlate de ANZ! Se verifică efectivul declarat în 2020!


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till