• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigațiile, scoase din PNRR. Cristian Ghinea: ”Sunt discuții. Dacă se schimbă ceva, eu le includ”

    Roxana Dobre -

    Investițiile pentru irigații, fără finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a subliniat în cadrul unei conferințe care a avut loc astăzi, joi – 13 mai, în urma ședinței de Guvern că pentru PNRR, ”Comisia nu a respins nimic”. Despre irigații ministrul a precizat că nu mai sunt în proiect.

    ”Din ce am trimis, din cea de-a doua propunere de 29 de miliarde (de euro – n.r.), Comisia nu a respins nimic. Au fost doar reticențele pe care le știți, la irigații – în momentul acesta nu le avem incluse – încă se mai duc discuții. Dacă se schimbă ceva, eu le includ. A fost reticența pentru rutier, pe care cred că am reușit să o depășim. Dar, repet, nu este un proces de respingere ca atare. Este un proces de primit observații, foarte multe observații sunt pozitive, unele sunt negative. Le-am distribuit la ministere, în urma acestui proces am scos unele dintre investițiile care erau acolo, așa am ajuns la 29 de miliarde”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

    Premierul nu a spus nimic despre agricultură

    Agricultura nu se află printre ”garanțiile” pe care premierul Florin Cîțu și le-a luat la Bruxelles, în fața Comisiei Europene. În declarația publică de astăzi, șeful Guvernului nu a spus niciun cuvânt despre proiectele care ar urma să fie finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru sectorul agricol și nici ce s-a stabilit concret în cazul irigațiilor, investiții tăiate de pe lista domeniilor care vor primi bani.

    „Am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre privind reforma, economia și modul în care PNRR va susține în următoarea perioadă creșterea economică și reformele. A fost foarte bine primit de Comisia Europeană acest ‘concept paper’. Ați văzut și dvs remarca dnei Ursula că România face progrese. Am asigurat-o că acesta este guvernul care va face reforme în perioada următoare, de aceea avem nevoie de un PNRR care să susțină aceste reforme. Unele obiective sunt ușor de atins Rolul meu a fost să convingem partenerii europeni că putem folosi toți banii, 29,2 miliarde euro”, a declarat Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi, 13 mai, subliniind că planul a fost prezentat si primit bine, fiind ”credibil„.

    Ce și-a asumat Florin Cîțu la Bruxelles:

    Cîțu, mesaj pentru miniștri: ”Trebuie să lucreze 24 de ore pe zi”

    ”În ceea ce priveşte perioada următoare, am avut o discuţie cu miniştrii, astăzi. Toţi trebuie să lucreze 24 de ore pe zi, în următoarele zile, pentru a ne asigura că totul este perfect, în momentul în care vom depune PNRR-ul. În ceea ce mă priveşte, voi avea întâlniri de două ori pe săptămână cu doamna Vestager, responsabilă de România. Şi, ca să mă asigur că o să avem acest progres, dacă o să fiu implicat de două ori pe săptămână, orice derapaj sau întârziere poate să fie identificată rapid şi să o remediem. Tot cabinetul o să fie implicat, în această perioadă”, a mai declarat Florin Cîțu.

    Florin Cîțu a avut în ultimele două zile un maraton de întâlniri cu oficialii de la Bruxelles. Premierul s-a întâlnit, miercuri, cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, cu care a discutat despre Planul Național de Redresare și Reziliență. El a avut o întrevedere și cu comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean. Marți seară, Florin Cîțu, a avut o cină de lucru cu Ursula von der Leyen.

    Premierul a încercat să îi convingă de necesitatea ca România să primească toți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență. Principalele proiecte cu probleme erau cele care vizau infrastructura, programele de irigații, dar și infrastructura de gaze.

    Citiți și: Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării