• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tratamente și lucrări la pomii fructiferi în luna mai

  agrointeligenta.ro -

  Tratamente și lucrări la pomii fructiferi în luna mai. Recomandări tehnologice pentru pomicultorii care în această perioadă au numeroase activități de care depinde succesul recoltei de fructe din acest an. Iată care sunt stropirile și lucrările care trebuie făcute în luna mai, ultima lună de primăvară, când temperaturile încep să atingă valori specifice sezonului cald.

  Luna mai este perioada în care tranziția de la flori la legarea fructelor este încheiată. ”E momentul în care are loc creșterea puternică a lăstarilor, formarea fructelor și dezvoltarea lor, toate procesele din pom sunt la intensitate maximă. Pomul are nevoie de resurse suficiente și atunci se impune o fertilizare cu macro și microelemente cel mai bine dizolvate, prin fertirigare ca absorbția să fie imediată”, a arătă pomicultorul Roberto Marius Popa care propune colegilor un calendar al lucrărilor specifice lunii mai în livada de pomi fructiferi.

  Tratamente la pomii fructiferi în luna mai

  Bolile și dăunătorii sunt și ei în activitate susținută și atunci nu trebuie ratate unul sau două tratamente cu fungicide și insecticide combinate de asemenea cu îngrășăminte foliare.

  Tratamente la sâmburoase în luna mai (foto: Facebook.com/Adi Ciolan)

  Tratamente la sâmburoase în luna mai

  La sâmburoase – cais, piersic, nectarin, migdal, prun, cireș și vișin – se combate ciuruirea bacteriană și micotică, miniliozele, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais). Dăunătorii care se combat acum sunt moliile și viermele fructelor, defoliatoarele și minatoarele. Se recomandă aplicarea unor tratamente cu Topsin 70 WDG (0,1%), Merpan (0,15%), Movento (0,2%) și un fertilizant foliar precum Atonik, Amalgerol sau Cropmax.

  Contra viermelui prunelor, viespi, păducehele negru sau viermele cireșelor se aplică un tratament cu Decis (2 ml la 10 l de apă)

  La 14 zile după acest tratament, la creșterea fructelor, se aplică un tratament cu Luna Experience (0,05%) de la Bayer, Teppeki (0,0155) și Envidor (0,04%).

  Tratamente la semințoase în luna mai (foto: Facebook.com/Adi Ciolan)

  Tratamente la semințoase în luna mai

  La semințoase – măr, păr, gutui, tratamente în luna mai se fac când fructul este cât o boabă de mazăre sau cât o alună, în funcție de timpurietate soiului.

  În luna mai, la semințoase, când fructul ajunge la dimensiunea unui bon de mazăre se aplică tratamente de combatere a bolilor: rapăn, făinare, și a dăunătorilor: viermele fructelor, defoliatoare și minatoare. Se stropește livada cu Merpan (0,2%), Stoby (0,015%) și Karate Zeon (0,015%).

  Când fructul este cât o alună, se aplică Topsin M70 (0,1%), Score 250 EC (0,05%) și Decis 25 WG (la măr). Se combat boli precum rapănul, făinarea, și dăunătorii: viermele fructelor, defoliatoare, minatoare.

  Lucrări la pomii fructiferi tineri în luna mai

  Pentru pomii tineri se continuă formarea lor prin plivirea lăstarilor de prisos și ciupirea lor acolo unde creșterea deja apropie 40 cm. Ciupirea are ca scop provocarea ramificării, maturarea lemnului și dezvoltarea mugurilor.

  Lucrări de rărire în livadă în luna mai

  Se fac operațiuni de normare a rodului prin răriri de fructe, scurtări de ramuri prea încărcate sau dimpotrivă fără rod.

  Combaterea dăunătorilor la pomi în luna mai

  Important la cireș stropirea împotriva musculiței ciresului Rhagoletis cerasi pentru evitarea infestării fructelor cu viermi.

  O mențiune specială și pentru viespile prunului, chiar dacă scăpăm de viespea neagră și cea a sâmburilor de prun urmează atacul Cydiei funebrana care are vreo două generații.

  Cosirea livezii în luna mai

  Vegetația din jurul pomilor și de pe rândul de pomi trebuie cosită și menținută la înălțime mică.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

  Ultimele știri

  Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie