• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pălămida, o buruiană aparte. Cum o combatem cu metode naturale

  agrointeligenta.ro -

  Pălămida este una dintre cele mai cunoscute buruieni și este prezentă în aproape toate grădinile de legume. Dacă în culturile agricole se impune combaterea pălămidei cu erbicide, în gospodărie putem scăpa de pălămidă cu soluții naturale.

  Pălămida – o buruiană periculoasă

  Ce este pălămida

  Pălămida (Cirsium arvense) este o plantă erbacee din familia Asteraceae. Pălămida este o buruiană dicotiledonată perenă. Are rădăcina pivotantă, care pătrunde adânc în sol, fiind și printre cele mai dificil buruieni de combătut în culturile agricole.

  Alături de costrei și de pirul târâtor, pălămida este una dintre cele mai păgubitoare buruieni.

  De ce este pălămida periculoasă pentru culturi

  Pălămida prezintă un risc mare pentru culturi pentru că, la fel ca și celelalte buruieni, folosește resursele de hrană și concurează cultura pentru lumină și apă. Pălămida folosește mult azot, fosfor și potasiu, fiind mai harnicădecât cultura în a prelua nutrienții de sol.

  Pălămida, la fel ca alte buruieni, poate favoriza răspândirea bolilor și a dăunătorilor.

  Frunză de pălămidă

  Cum arată pălămida

  Pălămida se identifică cel mai ușor după frunze. Acestea au ghimpi pe suprafața lor, ajung la 15-20 cm lungime și 6-7 cm lățime. Frunzele de pălămidă pornesc direct din tulpină, nu au pețiol.

  Prin rădăcina pivotantă, pălămida formează colonii, iar tulpinile ajung la 1,5 m înălțime.

  Florile de pălămidă apar vara, au o culoare intensă de violet, cu organele mascule și femele separate pe indivizi diferiți. Semințele sunt de un verde închis, fine, mici: 4-5 mm lungime, cu un smoc de perișori așezați de o parte și de alta, ca firele unei pene, fapt care ajută la diseminarea lor cu ajutorul vântului. Fiecare plantă produce între 1.000 și 5.000 de semințe, însă apte de germinare sunt foarte puține dintre acestea.

  Flori de pălămidă

  Ce culturi sunt afectate de pălămidă

  Culturile cel mai afectate de pălămidă sunt porumbul, cerealele păioase – grâu, orz, triticale etc., leguminoasele – fasole, mazăre, soia, cartofii, rapița și floarea-soarelui.

  Combaterea pălămidei în grădină

  Combaterea pălămidei fără chimicale

  Dacă deja ai pălămidă în grădină, ai grijă să o elimini și mai ales că rupi florile imediat ce acestea apar, pentru a preveni răspândirea buruienii prin semințe.

  Smulgerea pălămidei nu este o soluție decât pe moment pentru că o bucată din rădăcina ei rămâne în pământ și va da naștere la noi buruieni.

  Pentru a combate pălămida în mod natural se recomandă mulcirea solului. În acest fel, răsărirea buruienilor este împiedicată.

  Dacă pălămida este prezentă în gazon, se taie iarba cât mai des pentru ca nici buruiana să nu crească și să se dezvolte. După tăierea unui plante de pălămidă se pune oțet care va grăbi uscarea. Aveți grijă însă ca oțetul să nu ajungă pe sol.

  Cele mai eficiente metode de combatere a pălămidei rămân erbicidele, iar dacă buruiana este prezentă în culturile de câmp, doar aplicarea produselor profesionale vă oferă eficiența dorită.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Avans APIA 2021. Primii 500.000 de fermieri care intră la plată din 18 octombrie! Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” 2021 – ediție record cu peste 20.000 de participanți veniți din toate colțurile țării! Programul ”Deschidem Vinul Românesc” a încântat iubitorii de vinuri la a 5-a ediție RO Wine

  Ultimele știri

  Ce produse Daymsa au fost aplicate la semănatul culturii de rapiță de pe platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 Norul vulcanic a intrat în România și se va extinde până mâine seară! Anunțul specialiștilor! George Stângă – ales vicepreședinte PNL pentru agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară