• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciupirea castraveților: ce este și cum se face această lucrare în grădină și în solar

    agrointeligenta.ro -

    Ciupirea castraveților este o tăiere de fructificare și de întărire a plantelor de castravete. Castraveții ciupiți vor avea producție mai mare și de o calitate mai bună.

    Ce este ciupirea castraveților

    Ciupirea castraveților este o lucrare ce se face în grădina de legume sau în solar pentru a ajuta plantele de castravete să aibă o recoltă mai bună. Legumicultorii care au testat metoda spun că plantele ciupite au avut mai mulți castraveți și mai puțin probleme cu bolile, adică au fost mai rezistente.

    Ciupirea castraveților – beneficii pentru cultură în solar sau în grădină

    De ce se ciupesc castraveții

    Motivul pentru care se ciupesc castraveții este că această tăiere de fructificare ajută la un control mai bun al dezvoltării plantelor. Se limitează creșterea vegetativă în favoarea fructelor.

    Când se ciupesc castraveții

    Când se ciupesc castraveții

    Ciupirea castraveților poate începe de la stadiul în care planta are 4 frunze reale. Vorbim despre ciupirea răsadurilor de castraveți după ce acestea s-au prins bine și au dat primele frunze adevărate.

    Castraveții se ciupesc periodic pe parcursul dezvoltării plantelor, inclusiv când cultura este pe rod.

    Cum se ciupesc castraveții

    Cum se ciupesc castraveții

    Ciupirea castraveților este diferită de copilirea castraveților. Dacă la copilire se îndepărtează copilii – care la castraveți au aspectul unor cârcei, ciupirea presupune eliminarea unor lăstari de creștere. Această rupere se poate face cu mâna sau folosind o foarfecă de grădină ce a fost în prealabil bine curățată și dezinfectată.

    La ciupire se îndepărtează acei lăstari în faza de o frunzuliță sau două și pe care nu îi mai dorim pentru că ajutăm planta să rodească pe tulpina și ramificațiile deja existente.

    Citiți și: Copilirea castraveților din grădină și solar: ce este și cum se face corect această lucrare

    Prima ciupire se face la faza de 4-5 frunze reale ale plantelor. Se numără 4 frunze și a cincea ramificație se îndepărtează. La fel, după ce planta se dezvoltă, se mai numără câte 4 frunze pe ramificație și la a 5-a se îndepărtează lăstarul din care ar da o nouă ramificație.

    De subliniat că ciupirea castraveților este foarte importantă în toate fazele plantei, mai ales în cea înfloririi și cea a formării castraveților. Când plantele vor ajunge la 150 cm se revine cu ciupirea lăstarilor laterali după un fruct și 2-3 frunze. La tulpină lăsăm cam 3 fructe.

    Castraveților între 1,6-2 metri înălțime li se mai face o ciupire a lăstarilor. Vom lăsa 3 lăstari ciupiți la 1-2 fructe și 3 frunze, în funcție de plantă. Pe tulpină se lasă undeva la 7 fructe.

    Pe măsură ce se recoltează fructele, lăstarii noi se pot ciupi la 3 fructe și 1-2 frunze.

    De subliniat că ciupirea nu este o lucrare obligatorie, dar copilirea castraveților trebuie făcută pentru a avea plante care se dezvoltă armonios și rodesc. Fiecare ciupire ar trebui să fie însoțită și de o copilire.

    Tratament la castraveți după ciupire

    Cu ce stropim castraveții după ciupire

    Ciupirea castraveților trebuie urmată de un tratament cu fungicid. Ca și la copilire, la ciupire se vulnerabilizează plantele în locul în care a fost îndepărtat lăstarul. Rana deschisă a plantei este loc pentru instalarea bolilor, în special a celor fungice și virale. Dacă vă doriți castraveți fără chimicale, în locul unde s-a executat ciupirea, se poate pune cenușă sau cărbune pisat, tot cu rol de ”sigilare”.

    Atenție! Dacă nu sunteți convinși de metoda ciupirii castraveților, testați tehnica pe câteva plante și urmăriți evoluția lor în acest an în raport cu alte plante ce nu au fost ciupite.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”