• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ciupirea castraveților: ce este și cum se face această lucrare în grădină și în solar

  agrointeligenta.ro -

  Ciupirea castraveților este o tăiere de fructificare și de întărire a plantelor de castravete. Castraveții ciupiți vor avea producție mai mare și de o calitate mai bună.

  Ce este ciupirea castraveților

  Ciupirea castraveților este o lucrare ce se face în grădina de legume sau în solar pentru a ajuta plantele de castravete să aibă o recoltă mai bună. Legumicultorii care au testat metoda spun că plantele ciupite au avut mai mulți castraveți și mai puțin probleme cu bolile, adică au fost mai rezistente.

  Ciupirea castraveților – beneficii pentru cultură în solar sau în grădină

  De ce se ciupesc castraveții

  Motivul pentru care se ciupesc castraveții este că această tăiere de fructificare ajută la un control mai bun al dezvoltării plantelor. Se limitează creșterea vegetativă în favoarea fructelor.

  Când se ciupesc castraveții

  Când se ciupesc castraveții

  Ciupirea castraveților poate începe de la stadiul în care planta are 4 frunze reale. Vorbim despre ciupirea răsadurilor de castraveți după ce acestea s-au prins bine și au dat primele frunze adevărate.

  Castraveții se ciupesc periodic pe parcursul dezvoltării plantelor, inclusiv când cultura este pe rod.

  Cum se ciupesc castraveții

  Cum se ciupesc castraveții

  Ciupirea castraveților este diferită de copilirea castraveților. Dacă la copilire se îndepărtează copilii – care la castraveți au aspectul unor cârcei, ciupirea presupune eliminarea unor lăstari de creștere. Această rupere se poate face cu mâna sau folosind o foarfecă de grădină ce a fost în prealabil bine curățată și dezinfectată.

  La ciupire se îndepărtează acei lăstari în faza de o frunzuliță sau două și pe care nu îi mai dorim pentru că ajutăm planta să rodească pe tulpina și ramificațiile deja existente.

  Citiți și: Copilirea castraveților din grădină și solar: ce este și cum se face corect această lucrare

  Prima ciupire se face la faza de 4-5 frunze reale ale plantelor. Se numără 4 frunze și a cincea ramificație se îndepărtează. La fel, după ce planta se dezvoltă, se mai numără câte 4 frunze pe ramificație și la a 5-a se îndepărtează lăstarul din care ar da o nouă ramificație.

  De subliniat că ciupirea castraveților este foarte importantă în toate fazele plantei, mai ales în cea înfloririi și cea a formării castraveților. Când plantele vor ajunge la 150 cm se revine cu ciupirea lăstarilor laterali după un fruct și 2-3 frunze. La tulpină lăsăm cam 3 fructe.

  Castraveților între 1,6-2 metri înălțime li se mai face o ciupire a lăstarilor. Vom lăsa 3 lăstari ciupiți la 1-2 fructe și 3 frunze, în funcție de plantă. Pe tulpină se lasă undeva la 7 fructe.

  Pe măsură ce se recoltează fructele, lăstarii noi se pot ciupi la 3 fructe și 1-2 frunze.

  De subliniat că ciupirea nu este o lucrare obligatorie, dar copilirea castraveților trebuie făcută pentru a avea plante care se dezvoltă armonios și rodesc. Fiecare ciupire ar trebui să fie însoțită și de o copilire.

  Tratament la castraveți după ciupire

  Cu ce stropim castraveții după ciupire

  Ciupirea castraveților trebuie urmată de un tratament cu fungicid. Ca și la copilire, la ciupire se vulnerabilizează plantele în locul în care a fost îndepărtat lăstarul. Rana deschisă a plantei este loc pentru instalarea bolilor, în special a celor fungice și virale. Dacă vă doriți castraveți fără chimicale, în locul unde s-a executat ciupirea, se poate pune cenușă sau cărbune pisat, tot cu rol de ”sigilare”.

  Atenție! Dacă nu sunteți convinși de metoda ciupirii castraveților, testați tehnica pe câteva plante și urmăriți evoluția lor în acest an în raport cu alte plante ce nu au fost ciupite.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  De ce sunt castraveți seci la mijloc. Soluții pentru a nu avea castraveți cu goluri Compensații producătorii de legume și fructe afectați de embargoul rusesc: Fermierii pot depune cereri până pe 31 ianuarie 2015. Vezi sumele prevăzute în proiectul MADR Recolte și vânzări record pentru castraveții românești. Fermierii din Matca: ”Cea mai mare parte a mărfii ajunge în Germania”

  Ultimele știri

  Ce produse Daymsa au fost aplicate la semănatul culturii de rapiță de pe platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 Avans APIA 2021. Primii 500.000 de fermieri care intră la plată din 18 octombrie! Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” 2021 – ediție record cu peste 20.000 de participanți veniți din toate colțurile țării!