Subvenții APIA 2021: Fermierii care intră ”automat” la control pentru întreaga suprafață
Roxana Dobre -Fermieri ”penalizați” prin introducerea automată în eșantionul de control chiar dacă au mai fost verificați și în anii trecuți! Producătorii agricoli ”ghinioniști” sunt cei care au fost identificați de funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că au incendiat resturile vegetale în primăvara care tocmai s-a încheiat.
Fermierii care au fost identificaţi de APIA, Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) că şi-ar fi incendiat în această primăvară, parte din parcelele agricole vor fi controlați ”automat” în cadrul campaniei de verificări în teren. Aceştia vor fi introduşi în eşantionul de control pe 2021 conform procedurii APIA şi le va fi verificată întreaga activitate a exploataţiei, iar ulterior vor fi supuşi sancţiunilor financiare în funcţie de gravitatea şi repetabilitatea fenomenului de incendiere, conform unui anunț al directorului APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, făcut pentru Radio Reşiţa.
”În această vară, începând cu 1 iulie, acești fermieri vor fi verificați pe eco-econdiționalitate, pe respectarea acestor norme GAEC 6, pe întreaga exploatația, pe întreaga fermă pe care o dețin, nu doar parcela incendiată. Și vor fi supuși reducerilor financiare corespunzător gravității sau repetabilității acestui fenomen de incendiere”, a spus șeful APIA Caraș-Severin.
Potrivit legislației europene și naționale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor de plată directe, au obligația să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind “Bunele condiții agricole și de mediu” (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv cele neeligibile). O cerință obligatorie pentru beneficiarii plăților directe, imperativ a fi respectată, este GAEC 6.2: “Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanent”.