Perspective pentru piața porumbului în sezonul 2021/22
agrointeligenta.ro -În timp ce raportul USDA din luna mai, privind aprovizionarea și cererea agricolă mondială (WASDE), a adus puține noutăți care să influențeaze prețul grâului și al semințelor oleaginoase pe piață, contractele futures pentru porumb au reacționat într-un mod dramatic, după ce stocurile și estimările cererii au fost mai scăzute decât anticipaseră comercianții. stocurile finale pentru porumb au fost preconizate acum de USDA ca fiind de 283 Mlt, față de a estimarea USDA din aprilie de 283,8 Mlt. Ieri, la bursa CBOT, prețul porumbului nu a fost ajutat de o vânzare la export de 680.000 tone către China, dar asta nu înseamnă că statul asiatic nu va mai avea un rol hotărâtor în formarea prețurilor, alături de condițiile meteorologice, încă nefavorabile în multe regiuni ale lumii.
La nivel global, cultura braziliană de porumb se ofilește în condițiile actuale de căldură și secetă, iar USDA a ales să scadă producția Braziliei pentru acest sezon cu 7 Mlt, la 102 Mlt. Această cifră este încă mai mare decât cele oferite de majoritatea analiștilor privați (unele surse prognozează chiar 80-90 de Mlt), ceea ce îi determină pe comercianți să-și facă probleme în legătură cu creșterea cererii de export a porumbului din SUA, în lumina stocurilor reduse din Brazilia și a apetitului mare al Chinei. Producția de porumb argentinian a rămas neatinsă la 47 Mlt. Dar importurile de porumb din China au crescut la 26 Mlt pentru sezonul 2020/21 și au fost menținute la același nivel și pentru 2021/ 22, consolidând și mai mult baza cererii.
În ceea ce privește prognoza de recoltă pentru sezonul 2021/22 previziunile USDA sunt deosebit de optimiste, după cum se poate vedea pe graficul următor, la primii 10 producători de porumb ai lumii:
Platforma AgriPortal a lansat prima aplicația mobilă din România care permite fermierilor și comercianților noștri de cereale și semințe oleaginoase să fie conectați la cele mai recente actualizări ale pieței cerealelor.
- Raportul WASDE a redus prețul porumbului pentru recolta nouă, o parte din motiv fiind acela că, în urma creșterii meteorice a prețurilor porumbului de până acum, este de așteptat ca suprafața finală a porumbului plantată în SUA (și în alte părți ale lumii) să fie cu mult peste intențiile de însămânțare din martie. Dar culturile care se deteriorează în Brazilia pun mai multă presiune pe SUA pentru a compensa decalajul și a satisface cererea din China și din alte țări. Creșterea cererii de combustibil a susținut, de asemenea, prețurile porumbului, deoarece USDA a raportat că exporturile de etanol în martie au crescut cu 31%, iar utilizarea porumbului pentru producția de etanol a crescut cu 2% anual.
- Creșterea bruscă a cererii de porumb a Chinei a început în luna octombrie 2020 când USDA a prognozat importurile globale de porumb ale Chinei, pentru anul de comercializare 2020/2021, la doar 7,6 Mlt. În luna aprilie, oficialii din cadrul USDA din Beijing prognozează importurile de porumb din China pentru anul de comercializare 2020/21 la un record de 28 Mlt (redus de WASDE în luna mai la 26 Mlt), dar cererea continuă de hrană pentru animale și stocurile reduse din China pot contribui și mai mult la creșterea acestei estimări.
- Pe graficul de mai jos se observă creșterea bruscă a apetitului Chinei pentru porumb în sezonul 2020/2021:
- Cererea puternică a Chinei este esențială pentru contractele futures la Bursa din Chicago. Dar China nu cumpără doar porumb și nu numai din SUA (Ucraina este un alt furnizor al Chinei), ci și grâu și soia pentru a-și hrăni fermele de animale și păsări. Iar o creștere a consumului de proteine odată cu redeschiderea restaurantelor este un „fenomen global”, iar impactul este mult mai mare în China, care conduce lumea în procesul de recuperare de după pademia de Covid, aflat acum abia la început.
- Orice profesor de economie ar explica că aceste mari marje de profit pentru porumb care au fost înregistrate în ultimul timp nu sunt durabile pe termen lung, deoarece prețurile ridicate vor încuraja mai multă producție și vor oferi cumpărătorilor de cereale stimulente pentru a găsi modalități de a cumpăra mai puțin. Prețurile ridicate sunt bune pentru cine are porumb de vândut astăzi, nu pentru cei care vor avea de vânzare peste câteva luni iar optimismul cu privire la prețurile porumbului este o flacără euforică care a ars multe mâini până acum. Prin urmare, există motive întemeiate care îndeamnă la prudență pe piața porumbului.